2/2013

Kaakonkulman Hurpusta merkittävä matkailukohde

12.9.2013

Osmo Havuaho ja Taini Rajala


Hurpun eksoottinen luonto kutsuu pian uusia, ihastuneita
matkailijoita. Suunnitelmaa edistävät Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho ja Cursor Oy:n projektipäällikkö Taini Rajala.

Virolahdella sijaitsevasta Hurpusta on tulossa tärkeä luontomatkailukohde. Eurooppalaisten lintuharrastajien hyvin tuntema alue on saanut Kestävän luontomatkailun Kaakko135° -hankkeen rahoituksella ja FCG:n myötävaikutuksella master planin, jossa analysoidaan sen kehittämismahdollisuudet ja maankäyttö.

– Suunnitelman lähtökohtana on Hurpun upea luonto. Se on lintujen arktisen muuton parhaita seuraamispaikkoja ja kerää jo nyt sankat joukot alan harrastajia keväällä ja syksyllä. Tätä vetovoimaa halutaan hyödyntää laajentamalla alueen matkailukäyttöä, kertoo Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Luontoa, kulttuuria, historiaa

Hurpun sijainti ja historia tekevät siitä erityiskohteen, josta on mahdollista kehittyä tärkeä matkailun vetonaula. Alue sijoittuu Venäjän rajan tuntumaan lähelle Vaalimaata, jonne parhaillaan suunnitellaan muitakin matkailukohteita. Lintujen lisäksi Hurpusta löytyy myös tärkeä perhosalue.

Myös alueen historia kiinnostaa keisari Nikolai II:n entisenä huvipuistona, minkä toivotaan vetoavan venäläisiin matkailijoihin. Huvipuisto on tarkoitus entisöidä Keisarinpuistoksi. Hanketta edistää Kaakon Luonto ja Matkailu ry.

– Odotamme tänne kansainvälisiä matkailijoita, arvioi Havuaho. Hurpun kaavoitus on tarkoitus saada päätökseen tämän vuoden aikana, ja vuoden 2014 tavoitteisiin kuuluvat operaattorin löytäminen hyvätasoiselle mökkialueelle ja tapahtumien käynnistys. Sen jälkeen vuorossa olisi hotellihankkeen ja siihen liittyvän Horisonttikeskuksen toteutus.

Kannattavaa liiketoimintaa pehmeillä arvoilla

Kotkan–Haminan-seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy edistää aktiivisesti Hurppu-hanketta ja on osallistunut master planin rahoitukseen, johon on saatu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007–2013:n tukea.

– Hurpun master plan on hyvin realistinen, koska se perustuu olemassa oleviin ideoihin, jotka kerättiin ja jalostettiin yhteisessä työpajassa. Pohjalla vaikuttaa pehmeitä luonto- ja kulttuuriarvoja, sanoo Cursorin projektipäällikkö Taini Rajala. Tavoitteena on saada alueen matkailijat yöpymään, retkeilemään, melomaan ja tutustumaan luontokohteisiin.

– Viime vuoden syksyllä käynnistynyttä strategista master plania on työstetty kestävän kehityksen ja liiketoiminnan lähtökohdista. Tavoitteena on rakentaa Hurpusta vetovoimainen ja kiehtova luonto-, kulttuuri- ja hyvinvointimatkailun kohde, täsmentää toimialajohtaja Jaana Myllyluoma FCG:ltä. Suunnitelma saa varauksetonta kehua sekä Virolahden kunnalta että Cursorilta.


Lisää aiheesta