1/2015

Korjaa kerralla kuntoon

10.9.2015

Ennen FCG:lle tuloaan Juhani Pirinen toimi valtakunnallisen Kosteus- ja hometalkoot -toimintaohjelman päällikkönä ympäristöministeriössä. Hän on saanut työstään lukuisia palkintoja ja tunnustuksia.Tehdään yhdessä terve talo, korjataan ongelmakohdat kuntoon. Ei enää kosteutta, ei homeongelmia, ei materiaalipäästöjä, ei huonoa sisäilmaa. Ei epämääräistä oireilua ja sairastelua.


– Meillä on ehkä mielikuva, että vanhat rakennukset ovat jotenkin parempia kuin uudet, mutta se ei pidä paikkaansa. Tosiasiassa 90 prosenttia sisäilmaongelmista on vanhoissa taloissa ja ongelmia on, jos korjaukset ja huollot ovat jääneet tekemättä, kertoo rakennusterveyden ja sisäilmaston toimialajohtaja, tohtori Juhani Pirinen FCG:ltä.


Rakentamistalouden perussääntökin sen sanoo: rakennus vanhenee 1,5 prosenttia vuodessa eli 45 prosenttia 30 vuodessa. 


Laiminlyönnit tulevat kalliiksi

 Sisäilmaston kannalta ratkaisevia paikkoja ovat katot, vesijohdot, viemärit, salaojat sekä kellariseinien ja pesuhuoneiden vesieristeet, toisin sanoen kaikki, mikä pitää talon kuivana. Olennaista on myös ilmanvaihdon toimivuus.


– Jos korjaukset jäävät tekemättä 35–40 vuoden kohdalla, niin seuraukset ovat huonot, varoittaa väitöskirjassaan yli 400 omakotitalon pulmiin perehtynyt tohtori.


Paljon on myös väärin tehtyjä rakenteita, hän sanoo. On maata vasten olevia betonilaattoja, joiden päälle on laitettu eristeet, kun pitäisi olla toisin päin. Ei siinä auta kuin purkaa ja korjata. On taloja, joista puuttuvat salaojat ja kellariseinien vesieristykset. Ne on tehtävä sinne.


Jos rakennus pääsee oikein huonoon kuntoon, korjaaminen voi tulla jopa kalliimmaksi kuin uudisrakentaminen. Kannattaa siis toimia ajoissa.

– Uskon huolelliseen kuntotutkimukseen ja hyvään korjaussuunnitteluun. Jos rakennuksesta halutaan pitkäikäinen, ongelmakohdat on korjattava kunnolla.


Suunnittelun merkitys kasvaa

 Myös uudisrakentamisessa on oltava tarkkana, ettei tehdä kalliiksi koituvia virheitä. 


Pirisen pääviesti kuuluu: ilmanvaihto on erittäin tärkeä osa hyvää sisäilmastoa, joten se pitää aina suunnitella ja toteuttaa hyvin – sen lisäksi, että rakenteet tehdään terveellisiksi. 


Keskeistä on myös kosteuden hallinta. On huolehdittava sadesuojauksesta ja annettava betonin kuivua ennen pinnoittamista. 


– Ja kyllä suunnitelmien pitää olla tarkempia, niihin on syytä sisällyttää myös sisäilma- ja rakennusterveysasiat, Pirinen painottaa.


Nollaenergiarakentamisessa suunnittelun merkitys korostuu. – Energiankulutuksen minimoimiseksi rakennuksen vaipasta tehdään erittäin hyvin lämpöä eristävä. Karkaava lämpö ei enää kuivata talon ulkopinnan rakenteita, jolloin ne homehtuvat helpommin, Pirinen kuvaa problematiikkaa.


FCG:n Terve nollaenergiatalo -projektissa kehitetään toimintaohjeita ja työtapoja, joilla varmistetaan, että myös energiatehokkaat rakennukset tehdään terveiksi ja saadaan pysymään terveinä. Avainasemassa ovat paitsi oikeat rakenteet ja talotekniikka myös tilaajan ja kaikkien suunnittelijoiden saumaton yhteistyö.

Kaikki palvelut yhdeltä luukulta

FCG palvelee kaikkia, jotka kärsivät sisäilmaongelmista ja haluavat korjata rakennuksensa kerralla kuntoon – tai tarvitsevat apua uudisrakentamisen sisäilmastokysymyksissä.


– Tarjoamme koko ketjua kuntotutkimuksista suunnitteluun, rakennuttamiseen, rakentamisen valvontaan ja jälkiseurantaan. Haluaisimme ottaa kokonaisvastuun rakennuksen korjaamisesta ja suunnitella korjauksen niin, että rakennus on terve ainakin seuraavat 50 vuotta, Juhani Pirinen esittelee. 


Kuntia palvellaan erityisen laaja-alaisesti. Sisäilmatutkimukset ja korjaussuunnittelu voidaan yhdistää esimerkiksi kouluverkkoselvitykseen. 


– Jos kunnalla on useampia sisäilmaongelmaisia kouluja, niin voimme ottaa tarkasteluun ne kaikki. Arvioimme, mikä elinkaari kullekin rakennukselle on saatavissa ja mikä on elinkaaren kustannus verrattuna esimerkiksi siihen, että tehdään uusi nollaenergiarakennus ja siirretään siihen muitakin kunnan toimintoja. Voimme tehdä elinkaarianalyysejä sekä rakennuksista että palvelutoiminnasta. 


FCG:llä on myös vahvaa uusiutuvan energian osaamista. Mallintamisen avulla saadaan selville, mikä energiaratkaisu tuottaa taloudellisesti parhaan tuloksen juuri kyseisessä kohteessa.


Sisäilmastoasiantuntijoita tarvitaan varmistamaan, että talosta tulee myös terve! 

teksti: Paula Böhling
kuva: Jarmo Teinilä


Lisää aiheesta