1/2015

Vieraalla maalla Kuusisaaressa

10.9.2015

Kuva: PES-ArkkitehditSaudi-Arabian uusi suurlähetystö on poikkeuksellisen vaativa hanke sekä arkkitehdeille että suunnittelijoille. Asiakasvaltion vaatimukset ovat monessa suhteessa tiukemmat kuin Suomen säädökset. 


Kun Saudi-Arabia päätti rakentaa uuden suurlähetystön Helsingin Kuusisaareen, hankkeesta järjestettiin kansainvälinen arkkitehtikilpailu. Sen voitti suomalainen PES-Arkkitehdit. Voittajatyö ei yritä näyttää arabialaiselta arkkitehtuurilta, mutta tilaajan kulttuuri näkyy esimerkiksi verhouksen lasipintojen kuvioaiheissa.


– Emme tee mitään arabialaista taloa, mutta jokainen asiakas saa ihan omannäköisensä rakennuksen. Tämä sopii hyvin Saudi-Arabian suurlähetystölle, kuvaa Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeista.


PES-Arkkitehdit on aiemminkin niittänyt mainetta kansainvälisissä arkkitehtikilpailuissa. Sen tunnetuimpiin töihin kuuluu kiinalainen Wuxin oopperatalo.


Kun tilaaja on Saudi-Arabian valtio mutta rakennus nousee Suomeen, hankkeesta tulee monella tavoin poikkeuksellinen.


– Rakennus tehdään vieraan valtion maalle. Heillä on erilainen lainsäädäntö ja erilainen suunnittelukulttuuri. Noudatamme esimerkiksi tilaajan turvallisuusohjeita, mutta ne pitää sovittaa suomalaiseen rakennustapaan, sanoo Silvennoinen.


Rakentamaan ehkä loppuvuodesta

Saudi-Arabian suurlähetystön suunnitteluvaihe saadaan päätökseen alkusyksystä. Rakentaminen alkaa aikaisintaan loppuvuodesta ja kestää pari vuotta, arvioi Tuomas Silvennoinen.


LVI-suunnittelusta vastannut johtava konsultti Reijo Auvinen FCG:ltä kehuu rakennusta ”aivan ainutlaatuisen hienoksi”. 


– Suunnittelussa pitää pystyä tuottamaan tilaajan vaatimusten mukainen suunnitelma. Periaatteessa se on hyvän suomalaisen suunnittelutason mukaista, mutta joiltakin osin erilaista, sanoo Auvinen.


Esimerkiksi näyttävä lasiverhous asettaa omat haasteensa suunnittelulle. On pitänyt pohtia, kuinka hallita lämpökuormia niin, ettei rakennus kuumene kesällä liikaa eikä talvella synny vetoa. 


– Arkkitehtonista materiaalia julkisivussa käytetään varjostukseen, ja talvella osaa ikkunoista lämmitetään sähköllä. Kaikissa asunnoissa, sisääntuloaulassa ja joissakin muissa tiloissa on lattialämmitys. Sisäilmaluokitukseksi tulee vaativa S2+, Auvinen kertoo.


Jäähdytys kuin hotellissa

Tilaajan erityisvaatimuksiin kuuluu jäähdytysjärjestelmä myös asuintiloihin. Kyseessä on huoneistokohtainen, hotellityyppistä ratkaisumallia noudattava järjestelmä, jota Suomessa ei yleensä käytetä.


– Tämä järjestelmä toimii suoraan kylmäaineella eikä siinä käytetä vettä, Auvinen kuvaa.


Poikkeuksellisen vaativaa luokkaa ovat myös rakennuksen turva- ja varmistusjärjestelmät. Täydellisen varavoimalaitteiston avulla suurlähetystö voi toimia jopa vuorokausia, vaikka sähkönjakelu katkeaisi.


Suomen-suurlähetystö saattaa tuottaa uusiakin töitä PESin johtamalle suunnitteluryhmälle, jossa FCG on mukana. Ryhmä on edennyt tarjousvaiheeseen myös Saudi-Arabian suurlähetystöprojektissa Kirgisiassa.

 

teksti: Heidi Hammarsten
kuva: PES-Arkkitehdit


Lisää aiheesta