1/2016

Itsehallintoalueet haastavat henkilöstöjohtamisen

15.2.2016

Kuntien rakenteellinen muutos edellyttää hyvää johtamista. KPJ Kuntapuheenjohtajien johtamiskoulutuksella pyritään luomaan valmiuksia toimia koko ajan muutttuvassa kuntaympäristössä. Kuvassa viidennen KPJ-johtamiskoulutuksen sertifioudut kunta­puheen­johtajat. Seuraava KPJ-koulutus alkaa maaliskuussa 2016.


Sote-uudistus on valtava ponnistus henkilöstö- ja resursointinäkökulmasta. Kehittyneet työkalut auttavat hallitsemaan muutosta sujuvasti.


Sote-uudistuksessa Suomeen syntyvistä itsehallintoalueista tulee oletettavasti myös valtavia työnantajia, joiden palvelukseen siirtyy yli 200 000 työntekijää. 


– Kyseessä on valtava muutos, joka vaikuttaa aivan kaikkiin kuntien työntekijöihin. Hallituksen linjauksen mukaan itsehallintoalueille perustetaan yhteiset valtakunnalliset toimitilapalvelut, henkilöstö-, talous- ja tieto­hallinnon sekä ICT-palvelut. Myös kunnat joutuvat mitoittamaan uudelleen kaikki tukipalvelut pienemmälle väelle, kertoo johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta.


Myllärinen korostaa, että rakenteellinen muutos on vasta mahdollisuus. Se ei vielä takaa sitä, että soten kunnianhimoiset säästötavoitteet toteutuvat.


– Kustannusten kasvun taittaminen vaatii äärettömän hyvää johtamista ja henkilöstön mukaan ottamista. Ei saa käydä niin, että henkilöstö kokee epävarmuutta omasta asemastaan. He ovat niitä tuloksentekijöitä, Myllärinen sanoo.


Kuntien henkilöstö, joka työskentelee itsehallintoalueille siirtyvissä tehtävissä, siirtyy uuden työnantajan palvelukseen. Työnantaja vaihtuu ja Myllärisen arvion mukaan myös työn tekemisen tapa muuttuu. Palveluprosessit pitää katsoa uudelleen ja hioa niin, ettei tehdä turhia päällekkäisyyksiä. 

Lisää tietoa, tarkempaa raportointia

Edessä on siis melkoisia haasteita henkilöstöjohtamisen, rekrytoinnin ja resursoinnin saralla. Koska tavoitteena on entistä tehokkaampi sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotanto, raportoinnin ja kustannusten seurannan rooli nousee hyvin tärkeäksi.


– Tietojen seurantaa pitäisi yhteismitallistaa. Henkilöstötilinpäätöksiin ja -raportointiin on kyllä mallit olemassa, mutta niiden toteuttaminen on todella kirjavaa ja vertailu on vaikeaa. Pelkästään sen määrittely, paljonko kunnalla on ihmisiä työssä tuo haasteita, kun käytetään yhä enemmän ostopalveluita ja kuntien yritystoiminta lisääntyy, kertoo FCG Kuntarekry Oy:n toimitusjohtaja Aija Tuimala.


FCG:n konsultoinnin palveluvalikoimassa yhdistyvät viime syksyn yrityskauppojen jälkeen ohjelmistotuotteet, konsultointi, HR-palvelut, valmennus ja koulutus, jotka muodostavat entistä saumattomamman kokonaisuuden. Liiketoimintaryhmään on liitetty johdon kustannuslaskennan ratkaisuja tarjoava Datawell Oy sekä Kuntarekry, johon kuuluu sekä työpaikkoja välittävä verkkosivusto että työnantajille tarkoitettu tietojärjestelmä.


Uudessa kokonaisuudessa uudistetaan ja laajennetaan myös HR-palveluiden tarjontaa niin, että rekrytoinnin, muutosjohtamisen ja valmennusten kokonaisuus on saatavissa yhdeltä luukulta.


– Olemme huomanneet, että käyttäjät eivät saa esimerkiksi Kuntarekrystä irti kaikkea sitä, mitä siitä voisi saada. Järjestelmän avulla voi tukea johtamista sekä ulkoista tai sisäistä rekrytointia. Se voi myös auttaa henkilöarvioinneissa ja työhaastatteluissa, kertoo valmennuksesta vastaava toimialajohtaja Marita Lehikoinen.

Kuntarekry

Kuntarekry säästää henkilöstöosaston työtä

Viitisen vuotta toimineen Kuntarekryn sivustolla vierailee noin 1,5 miljoonaa kävijää vuosittain. Suurimpia asiakkaita ovat Turun kaupunki, Kuopion yliopistollisen sairaala ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.


Aija Tuimalan mukaan Kuntarekry sekä parantaa työnantajien näkyvyyttä että tehostaa rekrytointia:  työkalun avulla voi seuloa hakijoita valmiiksi ja säästää näin henkilöstöosaston sihteeriltä jopa viikonkin työn.   Äskettäin uudistuneessa palvelussa on käytössö myös rekrymobiili, joka auttaa etenkin kun on hankittava nopeasti sijaisia esimerkiksi terveydenhuoltoon. Kuntarekry-järjestelmän kehittämisessä ovat olleet mukana kuntien ja kaupunkien rekrytoinnin ammattilaiset sekä Elbit Oy.


– Tekstiviestin avulla saa rekrytoitua sijaisia lennosta muutamissa minuuteissa kännykällä. Se jos mikä säästää aikaa, kun henkilöstömäärät ovat niin suuria, sanoo Tuimala.

Seuraava
KPJ Kuntapuheenjohtajien 
johtamiskoulutus alkaa
10. maaliskuuta.


Ilmoittaudu 23.2. mennessä. 


Tervetuloa!

Vasama

Johdon koulutus  tukee muutoksessa

Porissa sote-valmistelut käynnistyivät äskettäin, kun kaikkien Satakunnan kuntien ja kuntayhtymien edustajat kokoontuivat yhteen pohtimaan aihetta. Porissa on kuitenkin meneillään myös toinen iso muutos.


– Ensi vuoden kesäkuun alusta siirrymme yhden kaupunginjohtajan malliin ja lautakunnat vähenevät kolmestatoista viiteen, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama.


Organisaatiomuutos on yksi keino hakea tehokkuutta, jota tarvitaan kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Tähän ovat kaikki valtuustoryhmät sitoutuneet yhteisellä valtuustosopimuksella. Muutosta valmistelemassa on ollut myös valtuuston organisaatiotoimikunta.


Isojen muutosten onnistumisessa tukee johdon ja esimiesten koulutus, johon Porin kaupunkikonserni on aina suhtautunut myönteisesti. Vasama puolestaan on juuri kouluttautunut sertifioiduksi kunta­puheenjohtajaksi.


– Koulutus vahvisti ajatuksia, joita minulla on aiemminkin ollut, esimerkiksi siitä miten kuntalaisia ja luottamushenkilöitä osallistetaan entistä paremmin. Viestinnällä on tässä iso rooli.


Tekstit: Heidi Hammarsten 
Kuvat: Marko Pekkanen 


Lisää aiheesta