2/2016

Singaporesta tukikohta Aasian projekteille

21.9.2016

FCG:n Singaporen toimipaikasta tehdään hankkeita eri puolille Aasiaa. Kuvassa keskellä FCG:n Auli Keinänen Myanmarin vierailulla.


Aasiasta löytyy sekä kehittymätöntä maaseutua että kehittyneempää kaupunki­rakennetta. FCG:n uusi Singaporen yksikkö etsii kasvua niihin molempiin liittyvistä projekteista.


FCG International on tehnyt Aasiaan liittyviä kehitysprojekteja etenkin Nepalissa, mutta nyt läsnäolo alueella on vahvistunut. Kokenut kehityskonsultti Auli Keinänen siirtyi alkukesästä aluejohtajaksi FCG:n uuteen Singaporen yksikköön.


– Aasiassa on meneillään ihan valtavasti hankkeita eri rahoittajilla. Aasian kehityspankin lisäksi on myös Maailmanpankki, jonkin verran YK:ta, Green Climate Fund ja Aasian Infrastuktuuri-investointipankki AIIB. Näillä kaikilla on isot portfoliot Aasian maissa ja näitä kaikkia seuraamme, kertoo Keinänen.


Aasia on Keinäsen mukaan hyvin moninainen alue, moninaisempi kuin turistin mielikuva Thaimaan paratiisirannoista tai Bangkokin vilskeestä antaa ymmärtää.


– Jos turisti heitettäisiin Laosin pohjoisosiin, siellä näyttää hyvin erilaiselta. Mutta sekä Thaimaasta että Laosista löytyy kehittymätöntä maaseutua ja kehittyneempää kaupunkirakennetta. Ja meillä on kokemusta molempiin liittyvistä hankkeista.


Aiempi kokemus on osoittanut, että läsnäolo markkinoilla vaatii myös fyysistä läsnäoloa – Suomesta käsin on vaikeampi toimia täysipainoisesti.


– Esimerkiksi Aasian kehityspankille ei riitä, että käy välillä Manilassa. ADB toimii kyllä selkeästi, mutta sen toimintaan on vaikea päästä riittävän syvälle sisälle, vaikkapa saada enemmän tietoa kilpailutusten tuloksista.


Myös paikallisten ministeriöiden ja kehityspankkien paikallisyksiköiden merkitys kasvaa jatkuvasti.


FCG:n toiminta ei suinkaan keskity Singaporeen, vaan kyseessä on tukikohta josta käsin Aasian laajaa kenttää on helpompi hoitaa. Keinänen on heti muuttonsa jälkeen ehtinyt jo matkustaa useammassa kohteessa.


– Kun olemme Singaporessa, on helpompi olla lähellä eri toimintamaita. Singapore on hyvä ja helppo paikka asua ja toimia – pääasia että esimerkiksi sähköt ja printterit toimivat. Kaikkialla ei välttämättä ole niitä toimistofasiliteetteja, joihin olemme tottuneet. Myös aikavyöhyke on tärkeä, eli olemme samalla puolella maailmaa kuin missä toimimme.

Toimisto aloittaa kahden suomalaisen ja kahden paikallisen työntekijän voimin.

– Aloitamme hyvin pienesti, mutta odotamme kasvua. On kuitenkin merkittävä muutos, että siirrämme omaa henkilöstöä ulkomaille, kun aiemmin olemme vain ostaneet paikallista henkilöstöä. Mutta se ei ollut hyvä toimintatapa Aasiassa, koska siellä työvoiman liikkuvuus on niin suurta, Keinänen perustelee.

Aasian kasvua on jo pohjustettu niin, että FCG on kiertänyt potentiaalisia asiakkaita parin vuoden ajan. Pohjatyö onkin tuonut tilaisuuksia päästä lyhytlistalle tekemään tarjouksia projekteista.

– Olemme jo nähneet, että strategia toimii. Meillä on jo kymmeniä hankkeita pipelinessa, niitä on tullut lyhyessä ajassa enemmän kuin aiemmin FCG Internationalille pitkiin aikoihin.

Cambodia boy


teksti: Heidi Hammarsten
 kuvat: FCG:n kuva-arkistoLisää aiheesta