2/2016

SmartOulu: kaupunkitietoa 3D:nä – Palvelu monistuu helposti muihin kaupunkeihin

22.9.2016

MAPGETSin päälle ideoitiin uusia sovelluksia Oulun hackathonissa keväällä.


Oulussa julkistettiin keväällä SmartOulu-sovellus. SmartOulu pohjautuu FCG:n CityInfo-tuotteeseen, joka tehostaa kaupunkien tiedonjakoa ja projektijohtamista.


Sekä SmartOulu että sen emo, FCG:n oma tuote CityInfo, toimivat MAPGETS-alustan päällä. MAPGETS on kolmiulotteinen ja avoin kehitysalusta kaupunkeja hyödyttäville sovelluksille. Se sopii myös teollisuusyritysten käyttöön. Avoimuus tarkoittaa sitä, että kaupungit ja yritykset voivat tuoda MAPGETSiin omista tietokannoistaan käsin mitä tahansa kartta- ja mallitietoa, joka on luettavissa rajapinnan kautta.

 

SmartOulu-sovelluksessa MAPGETSia on hyödynnetty siten, että Oulun kaupungin 3D-kartalle on julkaistu tietoa kaupungin investointihankkeista.

 

Monistuu muihin kaupunkeihin

SmartOulua vastaava sovellus syntyy helposti ja nopeasti minkä tahansa kaupungin käytettäväksi. Esimerkiksi Tampere, Joensuu ja Hyvinkää ovat ottaneet tai valmistelemassa MAPGETS-pohjaisten palvelujen käyttöönottoa.


Oulun sovellus syntyi osana BusinessOulun vetämää Tiekartta älykkääseen Ouluun 2020 -hanketta.

 

Ammattilaisten ja kuluttajien sovelluksiin

”SmartOulun käyttöönoton tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa kaupunkiin”, 6Aika-strategian projektikoordinaattori Timo Mukari kertoo. Tavoitteena on myös löytää tulevaisuuden investointikohteita ja helpottaa resurssien suuntaamista.


Mukarin mielestä MAPGETS taipuu monenlaisten käyttäjien tarpeisiin. Se toimii alustana esimerkiksi sovelluksille, joita kaupunkeja ammatikseen suunnittelevat käyttävät. Lisäksi hän näkee MAPGETSissa potentiaalia erilaisten kuluttajapalvelujen alustana.


”Tällainen poikkitieteellisyys toimii MAPGETSin kohdalla hyvin. Se tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia sekä palveluja ja työkaluja tarvitseville että niitä suunnitteleville sovelluskehittäjille.”

 

Huhtikuussa Oulussa järjestettiin sovelluskehittäjiä varten hackathon, jossa MAPGETSin päälle ideoitiin uusia sovelluksia.

 

Aikajana näyttää tulevan

SmartOulu näyttää 3D-kartalla valittujen kohteiden infokortit. Kortit sisältävät kohteen perus- ja yhteystietojen lisäksi lisämateriaaleja, kuten verkkosivulinkin, kuvia ja muuta visuaalista lisätietoa.


”SmartOulussa esitellään kaavoitushankkeita, joita on parhaillaan menossa tai tiedossa jatkossa”, Oulun kaupungin kaavoitusarkkitehti Jere Klami toteaa. Tällaisia hankkeita ovat esimerkiksi Oulun keskustan kaavahankkeet ja Hiukkavaara, energiatehokkaan kaupunginosan hanke.

 

SmartOulun aikajanaominaisuudella voi hahmottaa nykytilanteen ja menneen lisäksi tulevan kaupunkikuvan. Tämä lisää kaupunkisuunnittelun läpinäkyvyyttä, sillä myös kaupungin asukkaiden on aiempaa helpompi seurata oman kaupungin kehittämiseen liittyviä hankkeita.


Kaupunkilaisten osallistumista helpottaa myös palautekanava, jolla SmartOulun käyttäjät voivat kysyä haluamistaan kohteista ja kommentoida niitä.


Ota yhteyttä:

Heikki Rajasalo, projektijohtaja, teollisuusasiakkaat,
puh. 044 704  6290, heikki.rajasalo a fcg.fi  

Tommi Hollström, teknologiajohtaja,
puh. 040 747 8886, tommi.hollstrom a fcg.fi

Anssi Savisalo, tuotepäällikkö, kunta-asiakkaat,
puh. 041 538 9353, anssi.savisalo a fcg.fi

mapgets.com

kirjaudu Chrome-selaimella MAPGETS-käyttäjäksi ja ota sovelluskaupasta ilmainen SmartOulu käyttöösi tai avaa suoraan http://smartoulu.mapgets.com


Lisätietoja MAPGETSista: info.mapgets.com 


Lisätietoja CityInfosta: http://cityinfo.fcg.fi

teksti: Maija Jokiniemi 
kuvat: Janne Körkkö


Joensuuhun Smart City 
-kaupunginosa

Smart City Joensuu, Rantakylä Utra


MAPGETS on 3D-alustana Joensuun kaupungin Älykäs Rantakylä-Utra -hankkeessa. MAPGETSin 3D-ympäristöön tuodaan alueen älykkääseen energiahuoltoon ja yhdyskuntarakenteeseen liittyviä palveluja. MAPGETSia käyttäen kootaan muun muassa perustiedot, jotka havainnollistavat alueen nykytilannetta ja tulevien toimenpiteiden vaikutuksia.

Älykäs Rantakylä-Utra -hankkeen tavoitteena on perinteisen asuinalueen muuttaminen energia- ja resurssitehokkaaksi älykäs kaupunki (Smart City) -kaupunginosaksi. Muina tavoitteina on alueen elinvoimaisuuden lisääminen ja vähähiilisen elinkeinotoiminnan edistäminen.

”Ekotehokkuutta kohentavat digitaaliset palvelut pyritään ottamaan ripeästi käyttöön”, projektipäällikkö Jani Päivänen FCG Suunnittelu ja tekniikasta sanoo. ”Viritämme MAPGETSin avoimen datan käyttöön mahdollisimman monipuolisesti ja tuomme sen kaupunkilaisten ja yrittäjien saataville.”

Rantakylä-Utran eko- ja resurssitehokas rakentaminen on Joensuun kaupungin toteuttama ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoittama EAKR-hanke.

projektit.fcg.fi/rantakyla-utra

Ota yhteyttä:

Samuli Salo, projektipäällikkö, Joensuun kaupunki, puh.050 3109622, samuli.salo a jns.fi

Jani Päivänen, projektipäällikkö,
FCG Suunnittelu ja tekniikka,
puh. 040 056 0626, jani.paivanen a fcg.fi


Lisää aiheesta