1/2017

30 vuotta asiaa suoraan huipulta

22.1.2017

Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumin historiassa on totuttu siihen, että päättäjät huipulta kertovat mitä taloudessa seuraavaksi tapahtuu. Välillä uutiset ovat olleet kuulijoille ikäviä.Talous- ja rahoitusfoorumi eli Rafo sai alkunsa 30 vuotta sitten kovin erinäköisessä maailmassa kuin nyt. Silloin olivat olemassa erikseen Kaupunkiliitto ja maalaiskuntien Kunnallisliitto. Ensimmäinen Kunnallistalouden rahoituskonferenssi järjestettiin, kun Kaupunkiliiton hallituksen puheenjohtajana toimi Helsingin ylipormestari Raimo Ilaskivi, entinen pankkimies.


– Aiemmin Pankkiyhdistyksen riveissä toimiessaan Ilaskivi oli tyrmännyt täysin ajatuksen, että kuntien rahoituksesta voisi huolehtia joku pankkien ulkopuolinen taho.


Ensimmäisessä rahoituskonferenssissa olivatkin läsnä kaikkien pankkiryhmittymien pääjohtajat tai vastaavat, kertoo toimialajohtaja Pertti Laitinen FCG:ltä. Hän on vastannut Rafojen järjestämisestä yli kymmenen vuoden ajan ja samalla perehtynyt myös 
tapahtuman aiempaan historiaan.


Ensimmäisen tapahtuman esiintyjälista oli melkoinen aikansa Kuka kukin on rahoitusmaailmassa: valtiovarainministeri Erkki Liikanen, Suomen Pankin pääjohtaja Rolf Kullberg, SYP:n pääjohtaja Mika Tiivola, KOP:n pääjohtaja Jaakko Lassila

Maailma muuttui, aihepiiri laajentui

Maailma kuitenkin muuttui nopeasti, rahoitusmarkkinat vapautuivat ja Kuntarahoitus Oy perustettiin vuonna 1989. Kunnallisliitot fuusioituivat muutamaa vuotta myöhemmin. Siinä vaiheessa tapahtuman nimi oli jo talous- ja rahoitusfoorumi ja sen kävijäkuntakin oli laajentunut.


– Liikkeelle lähtiessä kävijöitä oli vajaat 200. Vuosien varrella kävijämäärä pysyi pitkään 400:ssa, viime vuonna päästiin jo 600 kävijään. Vaikka kuntien määrä on vähentynyt, talous- ja rahoitusasioiden merkitys vain kasvaa. Kävijäjoukon rakenne on myös muuttunut niin, että mukaan on tullut lisää kuntien kanssa yhteistyötä tekeviä yrityksiä.


Vaikka nimet ovat vuosikymmenten varrella vaihtuneet, esiintyjäkunta on aina ollut kovatasoista ja kertonut painavaa asiaa. Laitisen muistoissa on päällimmäisenä silloisen kuntaministerin Henna Virkkusen esitys muutama vuosi sitten.


– Ministeri kävi kertomassa osallistujille, millaisia suunnitelmia hallituksella on siitä, miten kuntakartta muuttuu. En ole ikinä kuullut sellaista täydellistä hiljaisuutta, joka kuulijakunnassa vallitsi. Eivät suunnitelmat silloin täydellisen salaisia olleet, mutta tulivat kuitenkin ensi kertaa ministerin suusta, Laitinen kertoo.

Erilaisia näkemyksiä odotetaan

Nyt tiedämme, että dramaattiset suunnitelmat eivät koskaan toteutuneet. Mutta Rafon kuulijat ovat tottuneet siihen, että päättäjien suusta tulee suoraa puhetta.


– Osallistujat jopa odottavat, että esiintyjiltä tulee erilaisia näkemyksiä. Ne voivat olla ikäviäkin, kun avataan mitä on tulossa ja miten asioiden pitäisi olla. Esimerkiksi Sauli Niinistö kävi aikanaan valtiovarainministerinä myös kertomassa, että kuntien toiminta ei ole ollenkaan sellaista kuin pitäisi.


Kuntien verotulot ovat eräs Rafo-teema, joka Laitiselle on jäänyt mieleen yli kymmenen vuoden takaa. Aiheesta keskustelivat maineikkaat professorit Kari S. Tikka ja Heikki Niskakangas.


– Verokeskustelu oli siinä vaiheessa vahvaa. Silloin oli asiantuntijoita, jotka osasivat myös esittää asiansa erinomaisen kiinnostavasti.

Ruotsi-yhteistyö toimii

Keskeinen osa Rafon sisältöä on aina ollut myös laivaseminaariin liittyvä päivä Tukholmassa. Laitinen kiittää yhteistyötä sekä ruotsalaistahojen että Kuntaliiton ruotsinkielisen yksikön kanssa. Yhteistyö tuottaa korkea­tasoisia ruotsalaisesiintyjiä, kuten viime vuonna ex-pääministeri Fredrik Reinfeldtin.


Viime vuosina Rafon kärkiaiheeksi nousseet sote ja maakuntauudistus eivät Laitisen arvion mukaan ole vielä väistymässä.


– Moni asia on taas vuodessa muuttunut tai kirkastunut. Muutokseen liittyy monia näkökulmia kuten kiinteistöjen arvostaminen, verotuksen ratkaisut ja valtionosuudet. Kyllä sote on edelleen top 10 -aiheiden ykkönen.

Jaakko Lassila

Kuvat kaikkien aikojen ensimmäisestä Talous- ja rahoitusfoorumista. Mukana olivat muun muassa valtiovarainministeri Erkki Liikanen, Suomen Pankin pääjohtaja Rolf Kullberg, SYP:n pääjohtaja Mika Tiivola, KOP:n pääjohtaja Jaakko Lassila (kuvassa oikealla). 


teksti: Heidi Hammarsten
kuvat: Kunnallislehti 3/1988


Lisää aiheesta