1/2017

Uuden ajan koulu

22.1.2017

Sipoonlahden koulun laajentaminen osuu sopivaan ajankohtaan: tilat voidaan suunnitella tukemaan uuden opetussuunnitelman tavoitteita.


Sipoo kasvaa vauhdikkaasti, ja kunnan eteläosassa sijaitseva Sipoonlahden koulu käy pian ahtaaksi. Koulu laajennetaan pinta-alaltaan lähes kaksinkertaiseksi, ja samassa yhteydessä uudistetaan nykyiset, vuonna 2009 valmistuneet tilat.


Sipoossa sivistystoimen palveluverkko perustuu kampusalueisiin ja yhtenäiskouluihin, joten sellainen tulee myös Sipoonlahteen. Esikoulusta yhdeksänteen luokkaan, korkeintaan 1 300 oppilasta ja vaiheistettu rakentaminen, esittelee tekninen johtaja Ilari Myllyvirta.


– Rakennamme viihtyisän, toimivan, modernia pedagogiikkaa tukevan, arkkitehtonisesti korkeatasoisen ja kustannustehokkaan koulun, joka joustaa tulevaisuuden tarpeiden mukaan. Tavoitteena on, että toiminnallisuus ja pedagogiset ratkaisut ovat tasapainossa investointi- ja käyttökustannusten kanssa.


Lopputuloksena on viihtyisä, korkeatasoinen koulu, jossa "seinien" kustannukset ovat vähintään 25 prosenttia pienemmät kuin ennen laajennusta ja yleisesti Sipoossa. Opettamiseen jää paremmin resursseja, Myllyvirta summaa.


Laajennusosaa aletaan rakentaa vuoden 2018 alussa, ja ensimmäisen vaiheen laajennus on määrä ottaa käyttöön jo kesällä 2019.


Tilaa luovuudelle


Opetustoimen asiantuntija Raila Oksanen FCG:ltä ollut keskeisessä roolissa, kun on pohdittu, mitä uusi opetussuunnitelma käytännössä tarkoittaa ja mitä se vaatii ympäristöiltä. Ratkaisuja on etsitty yhdessä tilaajan ja käyttäjien kanssa.


– Oppiminen ei ole enää muodollista ja opettajakeskeistä vaan ilmiöpohjaista, yhteisöllistä ja yksilöllistä. Siksi tarvitaan muunneltavia, luovuutta tukevia tiloja, joissa voi työskennellä ryhmissä, pareittain ja itsenäisesti, toiminnallisesti tai keskittyneesti, valottavat sisustussuunnittelun suunnittelupäällikkö Mervi Alaluusua ja sisustusarkkitehti Elina Salakari FCG:ltä.


Kouluun tulee yhdeksän "oppikylää", joista jokaisessa toimii keskimäärin kuusi luokkaa. Ei ole enää vierekkäin samanlaisia luokkahuoneita, vaan on joukko erilaisia tiloja. 


– Tässä kyseenalaistetaan tapa, jolla suomalaisia kouluja on suunniteltu kymmeniä vuosia. 


Tasokas tiimi


Sipoon kunta järjesti koulun suunnittelusta arkkitehtuurikutsukilpailun, joka toteutettiin yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa. 


Hanke toteutetaan kilpailun voittaneen Tandem-ehdotuksen pohjalta. Suunnittelusta vastaa kilpailutiimi: Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy, Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy ja FCG. 


– Kokosimme suunnitteluryhmään monialaisen porukan nuoria tekijöitä ja koulusuunnittelun konkareita. Kilpailu oli tiukka, ja voitimme mielestäni yhteistyön voimalla: pedagogiset ideat on viety saumattomasti rakennuksen arkkitehtuuriin ja tekniikkaan, sanoo arkkitehti Hilla Rudanko Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy:stä. 


FCG:ltä mukana on 10 suunnittelualaa ja noin 30 asiantuntijaa ja suunnittelijaa, joiden työskentelyä koordinoi projektinjohtaja Juha Sallmén


– Koulujen ja teknisten järjestelmien suunnittelussa FCG:llä on pitkät perinteet, mutta nyt suunnittelualue on poikkeuksellisen laaja. Vuorovaikutus projektissa onkin paljon tavanomaista tiiviimpää. Tämä on meille erittäin tärkeä ja kiinnostava hanke, Sallmén toteaa.


Moderni energiaratkaisu


Energiaratkaisu perustuu uusiutuvaan energiaan niin pitkälle, kuin elinkaarikustannukset huomioon ottaen on kannattavaa.


Kouluun tulee maalämpö, ja varmistuksena kaukolämpö. Maalämpö toteutetaan hybridilämpöpumpulla, jotta etenkin henkilöiden aiheuttamat lämpökuormat voidaan kierrättää tehokkaasti kiinteistön lämmitykseen. Hybridilämpöpumppu ja geoenergiakenttä yhdistetään energiaväylällä, jolloin lämmitysenergiaa voidaan siirtää kaksisuuntaisesti, tiivistää johtava asiantuntija Mika Strachan FCG:ltä. 


– Suunnittelemme tervettä koulurakennusta energia- ja elinkaariedullisesti.


Energiantuotantojärjestelmä rakentuu vaiheittain. Kun koulun myöhemmät laajennukset toteutuvat, energiaväylään voidaan kytkeä ajankohdan elinkaariedullisimmat energiantuotantoratkaisut.


Kahtena ensimmäisenä käyttövuonna on mahdollista verrata mallinnuksen tuloksia toteutumaan. Jos ongelmia ilmenee, ne korjataan. Näin voidaan varmistaa, että rakennusta käytetään terveellisesti sekä energia- ja elinkaariedullisesti.

Fcg Sipoo 003


Kuva yllä: Ilari Myllyvirta on tyytyväinen toimintamalliin: tilaaja, tilojen käyttäjät ja suunnittelijat työstävät asioita yhdessä askel kerrallaan, virtuaalitekniikkaa hyödyntäen.


Wp 20160825 13 15 44 Pro


Kuva yllä: Big Room -työskentelyssä tilaaja ja tilojen käyttäjät testaavat ratkaisuja 3D-ympäristössä.


teksti: Paula Böhling
kuvat: Mervi Alaluusua ja Jarmo Teinilä
Mallinnus: Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy, Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy ja FCG.Lisää aiheesta