2/2017

Henkilöstöjohtamisen ratkaisut FCG:ltä

12.9.2017

FCG tarjoaa henkilöstöhallinnon tueksi ohjelmistopalvelun, oka kattaa laajasti työsuhteen elinkaaren: rekrytoinnin, sijaisten hallinnan, osaamisen johtamisen ja henkilöstön kehittämisen.


FCG Kuntarekryssä ja Elbitissä (nyk. FCG Elbit) on työskennelty useita vuosia asiak­kaiden rekrytointiprosessin sähköistämisen parissa. Laadukas rekrytointi edellyttää sekä rekrytointitarpeen ennakointia että työsuhteen elinkaaren tehokasta hallintaa rekrytointipäätöksen jälkeen.  


Rekrytoinneissa jo noin 250 kunta-alan työnantajaa kautta Suomen käyttää Kuntarekry.fi-portaalia ja -rekrytointiohjelmistoa. 


Rekrytointitarpeen ennakoinnin ja työsuhteen elinkaaren hallinnan ratkaisut sitä vastoin on usein koettu riittämättömiksi.


– Ennakoinnin tueksi tarvittavat tiedot nykyisestä henkilöstöstä ovat huonosti ajan tasalla ja rajallisesti nähtävissä eivätkä tiedot siirry järjestelmien välillä, jolloin työsuhteen elinkaaren hallinta vaatii paljon manuaalista työtä, toteavat FCG Kuntarekryn vt. toimitusjohtaja Marita Lehikoinen ja FCG Elbitin toimitusjohtaja Juho Toivonen.


– Asiakkaamme ovat pitkään toivoneet Kuntarekry-palvelun laajentamista ja nyt se on toteutunut, he iloitsevat. 


Rekrytointi- ja HR-toiminnot on yhdistetty Kuntarekry-tunnusten taakse, jolloin samassa ohjelmistopalvelussa voi hoitaa työsuhteen elinkaarta kattavasti. Rekrytoidun henkilön tiedot siirtyvät automaattisesti alkavan työsuhteen pohjaksi. Osaamistietoja voi lisätä myöhemmin, ja kehityskeskustelutkin voi käydä järjestelmän avulla.


– Ohjelmistopalvelu on jaettu helposti hahmotettaviin kokonaisuuksiin, ja käyttöliittymä on asiakkaillemme tuttu Kuntarekrystä. Toimintojen yhdistymisen myötä toiminnallisuutta ja hyödyntämismahdollisuuksia on entistä enemmän, mutta järjestelmiä voi edelleen käyttää myös erillisinä tai jatkaa vain rekrytoinnin erikoistyökalujen käyttöä, Lehikoinen kertoo.


Kuopio – iso, tyytyväinen käyttäjä


Kuopion kaupunki on käyttänyt sekä Kunta­rekryä että HR-ohjelmistoa useita vuosia.


– Meillä on yli 6 000 työntekijää ja melkoisesti rekrytointeja. Esimerkiksi vuonna 2016 tehtiin 631 rekrytointia ja täytettiin yli 1 100 työpaikkaa sekä lisäksi noin 350 kesätyöpaikkaa, toteaa sovellusasiantuntija Kirsi Roitto Kuopion kaupungilta.
Rekrytointijärjestelmän myötä oikaisuvaatimukset ovat vähentyneet, esimies voi katsella hakemuksia sitä mukaa kuin niitä tulee ja yhteenvedot saa napin painalluksella. Todistusten skannausmahdollisuudesta on hyötyä varsinkin sijaisten rekrytoinnissa, Roitto kertoo.


– Koulupuolella meitä oli aikanaan seitsemän työntekijää lukemassa todistuksia ja määrittelemässä kelpoisuuksia, toinen vielä tarkisti. Työaikaa on säästänyt tosi paljon. Sijaisen löytää nyt minuuteissa.


HR-ohjelmistoa Kuopio pilotoi ensin 300–400 hengen esimiesryhmällä, mutta käyttöä alettiin jo kokeilun aikana laajentaa koko henkilöstöön.


– On valtava hyöty esimerkiksi siitä, että koko kaupunki käyttää samoja kehityskeskustelulomakkeita. Mahdollisuus ryhmä­keskusteluihin on koettu tarpeelliseksi, samoin koulutuskalenteri, koulutustietojen hallinta sekä lupien ja sertifikaattien hallinta. Syksyllä aletaan testata perehdytysosiota.


Sotkamo kiinnostui HR-moduuleista


Noin 600 henkilöä työllistävä Sotkamon kunta on kokenut Kuntarekryn tarpeelliseksi etenkin sivistystoimialalla, jossa rekrytoidaan paljon.
– Kokemukset ovat hyvät, on päästy papereista ja Excel-taulukoista, toteaa toimialajohtaja, rehtori Merja Ojalammi.


Myös HR-kokonaisuus kiinnostaa, ja asiakkuuspäällikkö Kimmo Koski FCG:ltä on käynyt sitä esittelemässä.


– Haluaisimme päästä siihen, että työuran kaikki tapahtumat ja tiedot löytyisivät yhdestä paikasta. Aikaa säästyisi, ja tietoa tulisi myös hyödynnettyä paremmin.
Hankintapäätöstä vaikeuttaa epätietoisuus sote-uudistuksen vaikutuksista kunnalle.


– Kehityskeskusteluosio vaikutti hyvältä ja se ollaan joka tapauksessa valmiita hankkimaan, Ojalammi sanoo. 


Kunta-alan ykkönen, vahva myös yritys­maailmassa


FCG Kuntarekry on rekrytoinnin erikoisratkaisujen markkinajohtaja julkisella sektorilla ja FCG Elbit vahva toimija myös yritysmaailmassa, asiakkainaan esimerkiksi Finavia, Paroc Group ja S-ryhmä.


FCG:n ohjelmistoliiketoiminnan vahvuuksina Marita Lehikoinen ja Juho Toivonen näkevät etenkin laaja-alaisuuden ja ratkaisulähtöisyyden sekä vankan, pitkän kokemuksen Suomen kunta-alasta ja HR-prosesseista. 


– Kykenemme tukemaan henkilöstöhallinnon kysymyksissä yhtä hyvin yrityksiä, maakuntia kuin kuntia, jotka lähtevät järjestämään toimintojaan uudella tavalla. Palvelun HR-laajennus mahdollistaa henkilöstöraportit ja ristiin raportoinnit, joiden avulla nykytilanteesta ja kehittämiskohteista saa helposti kokonaiskuvan, he esittelevät. 


HR-ohjelmistojen lisäksi FCG tarjoaa monipuolisesti asiantuntijapalveluja, kuten konsultointia sekä valmennusta ja sparrausta ylimmästä johdosta yksittäisiin työntekijöihin saakka. 


Tämän hetken keskeisiä kehittämisalueita on henkilöstösuunnittelu, joka on ajankohtainen asia kunnille ja maakunnille. Entä mitä uutta pidemmällä tähtäimellä?


– Tulemme jatkossakin tuomaan ketterästi käyttöönotettavia työkaluja niin HR-
ammattilaisille kuin operatiivisen esimiestyön tueksi, kuunnellen tarkasti asiakkaidemme tarpeita. Jo nyt asiakkainamme on Suomessa yli 800 000 työnhakijaa, joten päätelaitteesta riippumaton huippuluokan työnhakukokemus on myös asia, jossa haluamme säilyä eturintamassa. HR-ammattilaisille ja esimiehille tärkeää on ratkaisun vaivaton käyttö ja HR-rutiinien tehostaminen,
joten jatkamme prosessien automatisoinnin ja korkean käytettävyyden polulla, Toivonen toteaa. 

640060516

teksti: Paula Böhling
kuvat: FCG:n kuva-arkisto


Lisää aiheesta