2/2017

Eläketietoa ihan kaikille

12.9.2017

Uusikuva

Eläkettä myös minulle -kampanjaa varten kerättiin maahanmuuttajien näkemyksiä
Moniheli ry:n tilaisuudessa, johon osallistuivat myös Husu Hussein ja ETK:n Kati Kalliomäki.Maahanmuuttajille suunnattu selkeä tieto eläketurvasta toimii kaikille muillekin.

Kun Abdirahim ”Husu” Hussein oli viime syksynä juontamassa Eläketurvakeskuksen Työeläkepäivää, hänen ja ETK:n viestintäjohtajan Kati Kalliomäen keskustelu kääntyi maahanmuuttajien eläketurvaan.

– Aloin itsekin tutustua eläkeasioihin ja huomasin, että tieto on tärkeää ja se
pitäisi saada myös maahanmuuttajille, kertoo FCG:n juniorikonsulttina työskentelevä Husu.

Kalliomäen mukaan syntyi molemminpuolinen ahaa-elämys: ETK:n puolella aiheen tärkeys kyllä tiedettiin, mutta ei ollut oikein osaamista siitä, miten tavoittaa maahanmuuttajakohderyhmä.


– Ajatus meillä oli jo aiemminkin, mutta ei ollut tietämystä, tuntemusta eikä pääsyä maahanmuuttajakohderyhmään. Husun tietämystä tarvitaan alkaen siitä, miten käytetään värejä tai kuvataan ihmisiä, kertoo Kallio­mäki.


Näin sai alkunsa Eläkettä myös minulle -kampanja, joka käynnistyi keväällä ja jatkuu vuoden loppuun. Kampanjan toteuttaja FCG ei erityisesti nouse esiin, vaan sen kasvoina ja projektipäällikkönä toimii Husu.


– Meiltä tulee substanssi, FCG:n päätehtävä on löytää ihmiset, kertoa missä
pitää näkyä ja miten heille pitää puhua, kuvaa Kati Kalliomäki työnjakoa.


Eläkettä myös minulle -kampanja toteutetaan viidellä kielellä: arabiaksi, somaliksi, venäjäksi, viroksi ja englanniksi. Ensisijaisena viestintäkanavana toimii Facebook ja sen rinnalla nähdään myös lyhyitä You­tube-videoita. Tarkoitus on herättää kohde­ryhmän kiinnostus niin, että he haluavat hankkia lisää tietoa.


– Pyrimme tekemään sen niin, että viesti on maahanmuuttajien omalla kielellä
ja kunkin kulttuurin edustajien itsensä kertoma. Viestiä ei kohdisteta tiettyyn kieliryhmään, ja se halutaan perille myös pitempään maassa olleille. Toisaalta parin viime vuoden aikana maahan on tullut isompi joukko turvapaikanhakijoita, ja heilläkin on työoikeus heti jos he saavat työpaikan, kuvaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Simo Reipas FCG Internationalista.


Tavoitteena kannustaa työmarkkinoille


ETK:n motiivina on kertoa eläke-eduista, jotta mahdollisimman moni maahanmuuttaja hakeutuisi töihin ja osallistuisi näin sosiaali­turvan rahoittamiseen. Moni maahanmuuttaja toimii yrittäjänä, ja myös heille tieto eläke­järjestelmästä on erityisen tärkeää.


Kampanjan perusviesteihin kuuluu työeläketurvan merkityksestä kertominen. Tarjolla on yksinkertainen eläkelaskuri, joka kertoo karkean arvion kertyvän eläkkeen määrästä ilman yksityiskohtaisia taustatietoja. Sekin kerrotaan, että Suomessa kertyneen eläkkeen saa mukaansa, vaikka vanhoilla päivillä palaisi kotimaahansa.


ETK:lla oli maahanmuuttajille suunnattua tiedotusmateriaalia jo ennen kampanjaa, mutta se ei oikein vedonnut kohderyhmään.


– Ennen kampanjaa järjestimme monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkoston Moniheli ry:n kanssa tilaisuuden, johon osallistui noin 12 eri kansallisuutta. Kysyimme heiltä, miten tästä aiheesta pitää viestiä ja saimme paljon palautetta. Nyt kampanja perustuu tähän palautteeseen ja näkemyksiin, kertoo Husu.


Vierailuja maahan­muuttajajärjestöissä


Kampanjaan kuuluu myös vierailuja maahanmuuttajajärjestöissä, jotka keskittyvät edistämään kohderyhmänsä työllisyyttä. Alkusyksystä vierailulistalle kuuluvat esimerkiksi suomenvenäläisten yhdistys sekä maahanmuuttajataustaisten naisten NiceHearts. Vierailuilla on mukana Husun lisäksi ETK:n eläkeasiantuntija vastaamassa kysymyksiin.


ETK ja FCG ovat seuranneet yhdessä kampanjan etenemistä, sivujen kävijämääriä ja materiaalin leviämistä alusta asti. Lopulliset johtopäätökset tehdään kampanjan päätteeksi vuoden lopussa.


– Silloin katsotaan tilannetta, tarvitaanko tälle jatkoa. Kyllä me odotamme kampanjalta paljon. On ollut hauska havaita, että esimerkiksi paljon maahanmuuttajia palkkaavat yrittäjät kertovat Twitterissä, että kampanja on hyvä asia, sanoo Kalliomäki.

Hän huomauttaa lisäksi, että selkeälle ja yleistajuiselle eläketiedolle on kysyntää muuallakin kuin maahanmuuttajien keskuudessa. Esimerkiksi ammattiliitot ovat jo osoittaneet kiinnostusta asiaan.

– Olen tästä hirveän innostunut. 

Monet eläkeasiantuntijat varovat mutkien suoriksi vetämistä, sillä eläkehän muodostuu kullekin yksilölle tämän oman työhistorian mukaisesti. Minusta on kuitenkin tärkeintä, että ihmiset ymmärtävät aiheesta edes perusasiat.

teksti: Heidi Hammarsten
kuvat: Katri Saarteinen