2/2017

Tuulivoimalat kauhovat sähköä Jepualla

12.9.2017

Kaksi tuuliturbiinia kurkottaa kohti sinistä taivasta. Lähes 140 metrin korkeudessa 14 tonnia painavat roottorinsiivet kauhovat ilmaa.
Turbiinien juurella kiertää Uudenkaarlepyyn pelastuslaitoksen väkeä. Käynnissä on yksi viranomaistarkastuksista, jotka edeltävät Jepualle rakennettujen voimaloiden käyttöönottoa.

– Nämä ovat ensimmäiset tuulivoimalaitokset Uudenkaarlepyyn alueella. Siksi pelas­tuslaitos halusi tulla paikanpäälle tutustumaan, Jakob Kjellman FCG:ltä kertoo. Hän on työskennellyt voimalahankkeen projektipäällikkönä viiden vuoden ajan.

Tuulivoimalat Pohjanmaalle rakennuttaa tanskalainen European Energy. FCG on toiminut hankkeessa rakennuttajan ja rahoittajan teknisenä konsulttina. 

– Kun rakennuttajana on kansainvälinen yritys, he haluavat paikallisen silmäparin, joka valvoo, että kaikki tapah­tuu oikein ja Suomen normien mukaisesti, Kjellman kuvaa FCG:n roolia.

Lisäksi FCG on vastannut tuulipuiston maanrakennusurakasta kuten voimalan pystytyskenttien ja teiden sekä tuulipuiston sähköteknisestä suunnittelusta sähköverkkoineen ja datayhteyksineen.  

Jäätä, sadetta ja mutavelliä

Vuosia kestänyt voimalahanke on sujunut mallikkaasti ja aikataulussa. 

– Projekti on edennyt ja yhteistyö FCG:n kanssa sujunut hyvin. Olemme saaneet FCG:ltä hyvää tukea, Gustaf Ekberg European Energyltä kiittelee.

Haasteitakin on toki matkalle mahtunut. Työtä ovat teettäneet niin rahoittajan vaatimat juridiset selvitykset kuin oikukas sää. 

– Viime elokuussa, kun rakennustyöt käynnistyivät, satoi niin paljon, että maa muuttui velliksi. Kaivinkone ei päässyt eteenpäin, Kjellman muistelee.

– Suuret vaihtelut säässä, jää ja sade vaikuttivat rakentamiseen. Kaikkinensa turbiinit saatiin kuitenkin pystyyn jotakuinkin aikataulussa, Ekberg kertoo.
Nyt iso urakka Jepualla on onnellisesti loppusuoralla. Voimalat ovat olleet ensin koekäytössä ja sittemmin tuotannossa kesäkuusta alkaen. Virallisen vihkiäisseremonian aika koittaa syyskuussa, kun viimeiset siivoustyöt ja lopputarkastus on tuulipuistossa suoritettu.

Sähköä Jepuan voimalat tuottavat noin 24–25 gigawattituntia vuodessa.

– Kun kaksi voimalaitosta pyörii täydellä teholla, niistä riittää sähköä esimerkiksi 500 saunankiukaan lämmittämiseen, Kjellman kiteyttää.

Teksti Katariina Kääpä
Kuva: Jakob Kjellman


Lisää aiheesta