2/2017

Oulussa koulujen kosteusriskit kuriin Kuivaketju10:llä

12.9.2017

535723971


Vaurioittaako rakennuksen ulkopuolelta tuleva vesi perustuksia ja lattiarakenteita? Pääsevätkö vesiputkien rikkoutumiset aiheut­tamaan laajoja vesivahinkoja?


Nämä ovat kosteusriskejä, joihin kiinnitetään erityistä huomioita Oulussa uusien Rita-aukion ja Ukkometson koulujen suunnittelussa ja rakentamisessa. Kouluilla on käytössä tuore Kuivaketju10-toimintamalli, joka on kehitetty työkaluksi rakennusten kosteudenhallintaan.

– Kun tehdään 10 riskialteinta asiaa kunnolla, sillä selätetään yli 80 prosenttia kosteusvaurioiden aiheuttamista kustannuksista, 90 % mahdollisista kosteusongelmista, Oulun rakennusterveystiimin päällikkö Tommi Riippa FCG:ltä kuvailee.  

FCG vastaa kouluprojektien kosteuskoordinoinnista ja muun muassa Kuiva­ketju10-mallin noudattamisesta.

– Me tuomme esille kosteudenhallintaan liittyviä asioita, joita ei välttämättä normaalisti rakentamisessa oteta huomioon. Pidämme huolta, ettei mitään kosteudenhallinnan kannalta oleellista unohdu. Esimerkiksi on tärkeätä varmistaa työmaan sääsuojausten olevan kunnossa joka päivä – myös viikonloppuisin, Riippa kertoo.

Kuivaketju10 on Oulun kaupungin rakennusvalvonnan ja ympäristöministeriön kehittämä menetelmä rakentamisen kosteudenhallinnan varmistamiseksi. Rakennusala on sitoutumassa sen käyttöön valtakunnallisesti.

Teksti: Katariina Kääpä
Kuva: FCG:n kuva-arkisto


Lisää aiheesta