2/2017

Sertifioidut kuntajohtajat luotsaavat Suomea kohti tulevaisuutta

12.9.2017

Sertifioidut Kuntajohtajat 1 Kuva Kari Langsj

Sertifioituja kuntapuheenjohtajia on jo yli 90. Riikka Moilanen Oulusta (kolmas vas.) suoritti sertfikaatin viime keväänä.


Miten johtaa kuntaa entistä paremmin?Entä vahvistaa omia johtamistaitoja? Tämän hallitsevat sertifioidut kuntajohtajat.

Kuntaliitto ja FCG valmentavat suomalaisia kuntajohtajia kahdessa valmennusohjelmassa. Kuntapuheenjohtajien valmennus (KPJ) on suunnattu kuntien ja kuntayhtymien hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajille ja varapuheenjohtajille, kuntajohdon valmennus (KJ) kunnanjohtajille ja johtaville viranhaltijoille. 

– Lähtökohtana on johtajuuden parantaminen Suomen kunnissa. Kunnat ovat vaativia organisaatioita johdettavaksi, kehitys­päällikkö Jarkko Majava kertoo. Hän vastaa valmennusohjelmista Kuntaliitossa.

Valmennusohjelma ja sen yhteydessä tehtävä henkilökohtainen johtajuuden kehittymissuunnitelma johtavat Kuntaliiton myöntämään johtamissertifikaattiin. KPJ-sertifioituja luottamusjohtajia on Suomessa jo yli 90 ja KJ-sertifioituja viranhaltiajohtajia yli 50. 

Ainutlaatuinen johtamiskoulutus

KPJ-valmennus on ainoa kunnallisen luottamusjohdon johtamiskoulutus Suomessa. Se pureutuu poliittiseen johtamisrooliin ja henkilökohtaiseen valmentautumiseen. Osallis­tujille tehdään henkilökohtainen DiSC-toimintatyylianalyysi ja he laativat oman kehittymissuunnitelman.

– Itsenä kehittäminen isossa kuvassa sekä tietenkin vertaistuki ja kokemukset kollegoilta eri puolelta Suomea, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana toiminut Riikka Moilanen kiteyttää valmennuksen antia. Hän suoritti KPJ-sertifikaatin toukokuussa.

Moilasen lisäksi valmennukseen osallistuivat Oulun valtuuston puheenjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja. 

– Valmennuksessa on hyödyllistä olla kollega mukana. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja tekevät tiivistä yhteistyötä ja valmennus parantaa sitä entisestään, hän suosittelee.

Uusille ja kokeneille johtajille

Valmennukset paneutuvat kuntajohtamisen keskeisiin teemoihin kuten johtamistaitoihin, viestintään ja talouteen.

– Aiheita käsitellään ajankohtaisesti tuoreimpaan tietoon pohjautuen. Sote- ja maakuntauudistus heijastelevat nyt kaikkeen sisältöön, Majava kertoo. 

Ohjelmat kestävät kolme-neljä kuukautta. Ne koostuvat lähijaksoista ja itsenäisestä työskentelystä. 

– Lähijaksot ovat erinomainen mahdollisuus pysähtyä ja keskustella kollegoiden kanssa.

– Vaalikauden alussa KPJ-valmennusta voi suositella erityisesti uusille puheenjohtajille, mutta kokeneemmatkin saavat siitä paljon irti, Majava kannustaa.

www.fcg.fi/koulutus

teksti: Katariina Kääpä
Kuvat: Kuntaliiton kuva-arkisto


Lisää aiheesta