2/2017

Yhteistyöllä kohti suomalaisen koulutus­viennin kasvua

12.9.2017

Img 0827


Img 0237

FCG:n Ari Kolehmainen ja HY+:n Marjaana Suutarinen allekirjoittivat yhteistyösopimuksen huhtikuussa.Persianlahden alue, Kaakkois-Aasia ja Kiina. Näille kohdealueille HY+ ja FCG suuntaavat katseensa suomalaisen koulutusosaamisen viennissä.

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ ja FCG solmivat keväällä
yhteistyösopimuksen, jolla tavoitellaan suomalaisen koulutusviennin kasvua.
Kumppanit hakevat kehittämishankkeita, joita esimerkiksi EU, Maailmanpankki ja muut kehityspankit rahoittavat.

– Toteutamme asiakkaiden kanssa kehit­ys­konsultointiprojekteja, suunnittelua, palvelutuotantoa ja evaluointeja esiopetuksesta täydennyskoulutukseen ja oppimisympäristöjen kehittämiseen, toimitusjohtaja Marjaana Suutarinen HY+:sta kertoo.

– Koulutusviennin yksityisiä asiakkaita ovat esimerkiksi ulkomaiset ministeriöt, yliopistot, oppilaitokset ja yritykset, opetussektorin asiantuntija Tuija Laurén FCG Internationalista kuvaa.

– Kohdealueita ovat esimerkiksi Persianlahden alue, Kaakkois-Aasia, Kiina ja
tietenkin myös Suomi, Suutarinen jatkaa. 

Opettajien täydennyskoulutus, oppimisympäristöjen pedagoginen ja tekninen suunnittelu sekä muut opetuksen kehittämisen palvelut ovat alueita, joilla HY+ ja FCG hyödyntävät kansainvälisesti arvostetun suomalaisen koulun menestystekijöitä ja hyviä käytäntöjä.

Tuore esimerkki yhteistyöstä on FCG Konsultoinnin johdolla toteutettu Tekes BEAM -hanke, joka selvitti suomalaisten korkeakoulujen valmennuskeskuksen perustamista Vietnamiin. Keskus tarjoaisi  valmennusta Suomeen maksullisiin korkeakouluopintoihin tuleville vietnamisopiskelijoille.

Tunnetut ja tunnustetut toimijat

Kumppanuus yhdistää kahden alallaan johtavan organisaation voimat. Yhdessä maailman huippuylipistojen joukkoon listatun Helsingin yliopiston kanssa HY+ on kansainvälisesti korkeatasoinen aikuiskoulutuksen asiantuntija. FCG on Suomen johtavia osaajia kansainvälisessä kehitystoimin­nassa.

– Asiakas saa meiltä laajan tarjoaman palveluja luotettavasti ja toimitusvarmasti.
Me olemme tunnettuja ja tunnustettuja
toimijoita, Suutarinen kuvailee.

Kumppanit tähyävät myös kotimaahan

– Koulujen opetuksen ja oppimisympäristöjen uudistamisessa tarvitaan konsultoinnin ja koulutuksen palveluita. Sote-uudistuksessa tarvitaan valmennusta, muutosjohtamista ja viestintää. Myös näissä teemme yhteis­työtä, hän jatkaa. 

Etäopetus ja opettajankoulutus kiinnostavat Vietnamissa

Vietnamin opetusministeri Phung Xuan Nha sekä yliopistojen, koulujen ja yritysten delegaatio tutustuivat suomalaiseen opetusalaan elokuussa. FCG ja HY+ olivat mukana vierailun järjestelyissä.


– Etäopetukseen ja opettajien täydennyskoulutukseen liittyvistä hankkeista keskustelimme useamman yliopiston kanssa. Monet yliopistot ovat myös mukana kansainvälisten rahoittajien opetusalan hankkeissa, joihin meillä on palveluja ja asiantuntijoita tarjottavana, Tuija Laurén kertoo vierailun aikana käydyistä keskusteluista.

tekstit: Katariina Kääpä
kuvat: Jari Poikonen, Eeva Kokki
ja Pamela White


Lisää aiheesta