1/2018

Vuoden betonirakenne Kruunuvuorenrannassa

14.2.2018

Palkintojenjakotilaisuus


Ruosteensävyyn patinoidut julkisivut ja innovatiivinen arkkitehtuuri liittävät uuden asuinalueen jätteiden koonta-aseman ympäröivään rouheiseen maisemaan.


Kruunuvuorenrannan jätteenkeräysjärjestelmän koonta-asema Helsingissä palkittiin vuoden 2017 betonirakenteena taitavasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta rakennuttamisesta ja toteutuksesta. Palkinnon jakoi Betoniteollisuus ry tammikuussa.


Palkittu rakennus sijaitsee Helsingin Kuurunuvuorenrannan uudella asuinalueella, missä jätteenkeräys suoritetaan putki­keräysmenetelmällä. Kiinteistöjen jätteet siirtyvät maanalaisia putkia pitkin koonta-asemalle, joka sijaistee jyrkkää louhittua kallioseinää vasten.


Palkintoraadin mukaan asema on rakennuskokonaisuus, jossa massoittelu ja ilmeikkäät julkisivut liittävät arkisen ja teknisen rakennuksen osaksi asuinaluetta ja ympäröivää luonnonmaisemaa. Kohde on oivallinen esimerkki betonin käytöstä, missä kokonaisuus ja erityisesti julkisivujen veistoksellisuus ja vivahteikas värimaailma korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia. Koonta-aseman muotoilulla ja rakennukseen liittyvillä pihamuureilla on myös piilotettu jätteenkäsittelyyn liittyvät toiminnot ilman erillisiä näkösuojia.


Kruunuvuorenrannan koonta-aseman on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy. Rakennesuunnittelusta on vastannut FCG Suunnittelu ja tekniikka. Rakennuttaja on Kruunuvuorenrannan Jätteen Putkikeräys Oy.

koonta-asema


teksti Katariina Kääpä
kuvat Timo Kiukkola ja
Tero Pajukallio


Lisää aiheesta