1/2013

Huomio korjausrakentamiseen

15.2.2013

Kim Jolkkonen


FCG Suunnittelu ja tekniikka -liiketoiminnan johtaja Kim Jolkkosen mielestä taloudellisesti huonoina aikoina korjausrakentamisen merkitys kasvaa.

Rakentaminen on Rakennusteollisuus RT:n suhdannekatsauksen mukaan loivassa alamäessä, mutta korjausrakentaminen jatkaa tasaista 2–3 prosentin vuosikasvuaan. Vuonna 2011 uudisrakentamisen arvo oli 12,4 miljardia euroa ja korjausrakentamisen 10,3 miljardia.

– Uudisrakentaminen tyypillisesti supistuu taloudellisesti huonoina aikoina, kun taas korjausrakentaminen on historian valossa vakaa ja hyvin ennustettava markkina. Tähän tilaisuuteen aiomme tarttua entistä määrätietoisemmin, sanoo FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n liiketoiminnan johtaja Kim Jolkkonen.

Selvitysten mukaan asuinkerrostalojen julkisivut ja vesikatot tulevat korjausikään 25–35 vuodessa ja putkistot pitää uusia keskimäärin 50 vuoden iässä. Etenkin 1960- ja 1970-luvun talojen perusparantamista on siis lähivuosina tiedossa.

– Putkiremontit, julkisivuremontit ja vesikattoremontit odottavat, ja ne on tehtävä, oli suhdannetilanne mikä tahansa. Ehkä jo lähivuosina korjausrakentaminen menee uudisrakentamisen ohi, Jolkkonen ennakoi.

Valmistaudu pitkällä tähtäimellä

Tähän mennessä korjausrakentamista on tehty enimmäkseen urakoitsijavetoisesti. On korjattu näkyvät vauriot, mutta ei ole järjestelmällisesti selvitetty niiden syitä, tietää FCG:n tuore talo- ja laitossuunnittelun johtaja Juha Pahnila. Tavallista on ollut myös se, että jokainen suunnitteluala on kilpailutettu erikseen, jolloin kokonaisuus saattaa hämärtyä.

Nyt on Pahnilan mukaan korkea aika muuttaa kurssia, sillä hyvään tulokseen päästään vain suunnitelmallisella työllä.

– Kaikki lähtee kuntoarviosta ja pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmasta. Kun toimenpiteiden tarve ennakoidaan hyvissä ajoin, ei jouduta kalliisiin hätäkorjauksiin.

– Korjauksiin kannattaa valmistautua useita vuosia etukäteen, Pahnila muistuttaa. Silloin on aikaa tehdä kunnolliset esiselvitykset, kuntotutkimukset ja suunnitelmat – sekä huolehtia asukkaiden ja osakkaiden sitouttamisesta ja viestinnästä, joka vaatii erityistä huomiota, kun toimitaan asuinrakennuksissa.

Kokonaissuunnittelu kannattaa

FCG on parhaillaan mukana muun muassa asunto-osakeyhtiöiden linjasaneerauksissa, ullakkokorjauksissa ja julkisivuremonteissa.

Hankkeista mittavin on helsinkiläisen Asunto Oy Alppilan-Ahon peruskorjaus: kolme vuosina 1960–1962 rakennettua kahdeksankerroksista (8+2) asuintaloa, asuntoja 375, liiketiloja 29, porrashuoneita 12.

Putkistosta, vesikatoista ja parvekkeista tehtiin kuntotutkimukset, joissa kartoitettiin korjaustarpeet perusteellisesti, kertoo yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja Tuomas Koski-Lammi. Työtä vaativat myös porraskäytävät, kellaritilat, saunat ja väestönsuojat.

Hankesuunnitelma on laadittu vuonna 2011, ja toteutussuunnittelun tulee valmistua 31. maaliskuuta 2013 mennessä. FCG tekee sekä arkkitehti-, rakenne-, LVI- että sähkösuunnittelun. Projektipäällikkönä toimii suunnittelupäällikkö Eija Rauhamaa ja pääsuunnittelijana toimialajohtaja Mikko Kaira, molemmat FCG:ltä.
– Kaikki toteutussuunnitelmat tilattiin samalta toimistolta, koska taloyhtiön kannalta oli selkeää lähteä liikkeelle yhdellä sopimuksella, Koski-Lammi kertoo. Muitakin hyötyjä odotetaan.

– Luotamme siihen, että yhdeltä toimijalta saadaan keskenään toisensa tunteva tiimi ja toimiva varahenkilöjärjestelmä, se on pitkässä projektissa ehdoton. Uskomme myös, että iso toimisto jakaa riittävät resurssit tekijöille, jotta saamme sovitussa aikataulussa laadukkaan suunnitelman. Ja kun saman katon alla tiedonsiirto on helpompaa, vältymme toivottavasti ristiriitaisuuksilta suunnitelmissa, toteaa Koski-Lammi, rakennusalan ammattilainen itsekin.

Palvelua laajalla rintamalla

FCG:n projektilistalla on myös julkisten rakennusten ja liiketilojen korjauksia ja muutoksia, esimerkkeinä Kuntatalo, Kelan toimistotilat, kokoushotelli Gustavelund sekä Ylöjärven ja Euran uimahallit, joissa on suunnitteilla peruskorjaus ja laajennus.

Myös infran korjausrakentaminen on ajankohtaista. Monet vesitornit, pumppaamot, jätevedenpuhdistamot ja runkovesijohdot ovat tulleet ikään, jossa tarvitaan toimenpiteitä.

Oli kyse sitten uudis- tai korjausrakentamisesta, FCG:n asiantuntijat hallitsevat hankkeiden koko kaaren: tarveselvitykset, kustannusarviot, hankesuunnittelun, toteutussuunnittelun, pääsuunnittelun ja projektinjohtotehtävät.


Lisää aiheesta