2/2018

Sote-kehitys­yhtiö Flowmedik osaksi FCG-konsernia

1.9.2018

FCG osti elokuussa hämeenlinnalaisen sote-kehitysyhtiö Flowmedik Oy:n. Tuotannonohjausmittareita ja järjestelmiä kehittävällä sote-kehitysyhtiöllä on lyhyt, mutta sitäkin vauhdikkaampi historia. Yhtiö on kahdessa vuodessa koonnut tarvittavat resurssit, kumppanuudet, asiakkuudet ja kehittänyt noin 30 erilaista pilvipohjaista digiratkaisua kentän tarpeisiin.


– Ainutlaatuista toimintamallissa on ollut vahva yhteistyö asiakkaiden kanssa; tuotteet on kehitetty aina kyseisen substanssin osaajien kanssa. Kehittämisessä on hyödynnetty niin FCG Flowmedikin kuin asiakkaiden ajatteluvoimaa. Ajatuksista tulee kaikkia hyödyttävää liiketoimintaa, jos ne osataan valjastaa oikein, sanoo Flowmedikin toimitusjohtaja Henri Yoki. 


– Kaikki alkaa tarpeesta. Sote-sektorilla tapahtuu ja tulee tapahtumaan myös jatkossa ja tuotekehityksen tarve on ilmeinen. On sanomatta selvää, että sektorille kaivataan pieniä ja ketteriä toimijoita toteuttamaan sote-toimijoiden digitalisaatiotarpeita. FCG:n osaaminen, leveämmät hartiat ja hyvä maine on oiva pohja toimintamme jatko­jalostukselle.  


Flowmedikin kehitys- ja viestintäjohtaja Michael Rossingin mukaan yrityksessä on pitkälti kyse uuden ajan digifilosofiasta, johon kuuluu realiteettien hyväksyminen. 


– Olemme jostain syystä ajautuneet tilanteeseen, jossa digi vie meitä, emmekä me digiä. Olemme ikään kuin jääneet vanhojen rakenteiden armoille siitä huolimatta, että jatkuvasti julistamme digitalisaation uuden aallon alkaneeksi. FCG Flowmedik kehittää tarvepohjaisesti, emmekä nojaudu vanhoin rakenteisiin. 


Yoki korostaa kevyiden ”digivitkuttimien” merkitystä tulevaisuuden visiossa. Voiko olla niin, että meidän pitäisi ajatella isojen järjestelmien kehitysdynamiikka ihan uudestaan? 


– Pitäisikö kenties tulevaisuuden tuotannonohjausjärjestelmien perustua todistetusti hyötyä tuottaviin pienempiin ratkaisuihin? Kaikki lähtee siitä, että digi palvelee henkilöstöä ja asiakkaita, mikä tarkoittaa käytännössä entistä ymmärrettävimpiä ratkaisuja. Emme voi edellyttää, että terveydenhuollon henkilöstön pitäisi hoitaa potilaita ja samalla toimia esimerkiksi tilastotietelijöinä, pohtii Yoki.


Flowmedikin reilun kahden vuoden taival on johtanut kumppanuuksiin muun muassa 19 sairaanhoitopiirin kanssa ja viimeisimpänä myös lupaaviin ulkomaan 
avauksiin. Suurin motivaattori on kautta linjan ollut käytännönläheinen ja mitattava kehittäminen sekä tulosten vaikuttavuuden näkeminen.


– Tämä saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta suurin tyydytys tästä työstä tulee, kun yhdessä asiakkaan kanssa lähdemme tekemään jotain ihan uutta ja saamme ratkaisun toimimaan asiakasta hyödyntävällä tavalla in no-time ja pääsemme heti arvioimaan tuloksia. Iteratiivinen nopea kehittäminen todellisten tulosten pohjalta on kova juttu; testaamalla löydetään ne oikeat ratkaisut. Epäonnistuminenkin on sallittua koska hankkeiden rakenteet eivät ole taloudellisessa mielessä raskaita. Epäonnistumiset voidaan siis hyväksyä läpinäkyvästi sen sijaan, että ne kasvojen menettämisen pelossa upotetaan näennäisinä onnistumisina operatiiviseen toimintaan tulevaisuuden rasitteiksi, sanoo Rossing. 


FCG Flowmedik Oy jatkaa toimintaansa erillisenä yhtiönä FCG-konsernin alaisuudessa.

teksti Eeva Kokki
kuva Rami Aapasuo


Lisää aiheesta