2/2013

Karkkilan terveysasema kahden vaiheilla

12.9.2013

Karkkilan kaupunki joutuu lähiaikoina tekemään valinnan kahden erilaisen vaihtoehdon väliltä: korjataanko vanha, heikkokuntoinen sosiaali- ja terveyskeskus vai rakennetaanko uusi. FCG on ollut mukana prosessissa tarkastelemassa eri vaihtoehtojen tarjoamia näkökulmia.

– Uuden keskuksen rakentaminen tulee todennäköisesti olemaan perusteltua jo kustannussyistäkin, arvioi Karkkilan kaupungin tekninen johtaja Kari Setälä. Vanhan rakennuksen kunto on heikko, ja se vaatisi joka tapauksessa nopeasti merkittäviä korjauksia. Lopullisen ratkaisun sanelevat kuitenkin mahdollisesta saneerauksesta aiheutuvat kustannukset.

Toiminnallisuuden ehdoilla?

Sosiaali- ja terveyskeskusta käyttää Perusturvakuntayhtymä Karviainen, Karkkilan ja Vihdin yhteinen perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen kuntayhtymä, joka toimii elämänkaarimallin pohjalta.

– Uudesta rakennuksesta saataisiin aivan eri lailla toimiva kuin vanhaa korjaamalla, toteaa Setälä. Samaa mieltä on kuntayhtymä Karviaisen johtava ylilääkäri Mikko Purhonen.

– Vanhan keskuksen tilat eivät ole erityisen viihtyisiä. Uutta rakentamalla voidaan ratkaisut valita toiminnan kokonaisuuden pohjalta ja näin saada keskuksesta asiakkaiden ja henkilökunnan kannalta toimivampi paikka, sanoo Purhonen.

Tilaratkaisujen tulisi hänen mukaansa tukea yhdessä toimivia tiimejä. Kaikkea ei kannattaisi koneellistaa, vaan inhimillinen ote pitäisi säilyttää potilaiden viihtyvyyden eduksi. – Ei henkilökuntaa lasiluukkujen taakse vaan tilalle mieluummin terveystorin tyylinen infopaikka, hän määrittelee.

Rahakysymys

Viime kädessä valintaan vaikuttaa siis talous. Keskuksen rahoitukseen ja omistamiseen liittyy edelleen avoimia kysymyksiä, samoin tontin hankintaan ja mahdolliseen kaavoitukseen. Lopputulema on poliittinen päätös.

Terveyskeskuksen hankesuunnitelmasta vastaa FCG projektin vetäjänä Mikko Kaira ja projektipäällikkönä Sirpa Pyyhtiä, ja sen toteuttamiseen menee muutamia kuukausia. Sen jälkeen rakennussuunnittelu vaatisi noin vuoden. Sen mahdollisesta käynnistämisestä ei ole vielä päätetty. Jos hanke etenee suunnitellusti, rakentamaan voitaisiin päästä aikaisintaan vuoden 2015 alusta.

– Meillä projekti on aloitettu työympäristön kehittämishankkeena, jota varten on kerätty tietoa haastattelemalla henkilöstöä ja esimiehiä. Tärkeää on löytää sellainen toimintamalli, joka palvelee parhaimmalla mahdollisella tavalla myös terveyskeskuksen asiakkaita, kertoo sisustusarkkitehti Mervi Alaluusua FCG:ltä. Vaihtoehtoina olevia peruskorjausta tai uudisrakennusta tarkastellaan siis kahdesta tärkeästä näkökulmasta.


Lisää aiheesta