1/2014

Uusiutuvaa energiaa ja huippuautomatiikkaa

18.2.2014

FCG:n ostama Asplan Oy Insinööritoimisto on suunnitellut useita vaativia geoenergiakohteita. Niistä tuoreimpia ovat S-ryhmän jättimäinen logistiikkakeskus Sipoossa ja uudenlainen seniorikeskus Espoossa.

– Kallioperästä, maaperästä ja vesistöistä saatava geoenergia on mahdollinen vaihtoehto silloin, kun rakennusta pitää sekä lämmittää että jäähdyttää. Myös sijainnilla on merkitystä ja tasainen energian lähde on kallio, kertoo Asplan-kaupan myötä FCG:lle talotekniikan toimialajohtajaksi siirtynyt Eveliina Kavander.

S-ryhmän logistiikkakeskuksessa energiasuunnittelu alkoi vaihtoehtoisten ratkaisujen kartoittamisella. Selvitysten ja kustannuslaskelmien jälkeen päädyttiin hybridiratkaisuun, jossa ensimmäisenä käyttöenergiana on geoenergia, toisena pelletti ja vara- ja huippuenergiana öljy.

Suomen suurin geoenergialaitos

Noin kymmenen eduskuntatalon kokoinen logistiikkakeskus valmistui vuonna 2012, ja se työllistää noin 600 henkilöä. Kiinteistön lämmitys ja viilennys tapahtuu lähes yksinomaan geoenergialla ja pelletillä.

– Tämän kokoluokan laitoksissa ei tiettävästi ole aiemmin käytetty uusiutuvaa energiaa, toteaa Inex Partners Oy:n logistiikkapäällikkö Kimmo Savolainen.

– Valinnassa vaikutti vahvasti vastuullisuus. Yhtiö haki ratkaisua, joka olisi ympäristön kannalta hyvä ja myös liiketaloudellisesti järkevä. Tämä yhdistelmä on molempia. Hankkeelle saatiin oikeasti järkevä takaisinmaksuaika.

Savolaisen mukaan projektivaihe sujui ongelmitta ja myös käyttökokemukset ovat olleet myönteiset.

– Lämpöä ja jäähdytystä on saatu tasaisesti, ei ole ollut katkoja eikä muita häiriöitä. Silloin järjestelmä toimii, kun se ei näy käyttäjälle eikä vaikuta laitoksen toimintaan.

Geoenergian osuus lämmityksessä on ollut tavoitteen mukaisesti noin 50 prosenttia. Tarvitaan kuitenkin muutaman vuoden tarkkailu, ennen kuin järjestelmä saadaan parhaaseen mahdolliseen tasapainoon. Mittauksista huolehtii Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja kentän ylläpidosta Adven Oy.

Tulevaisuus näyttää, onko järjestelmä vieläkin parempi kuin tällä hetkellä näyttää.

Ilkka Saari ja Juhani JärvinenIlkka Saari (vasemmalla) ja Juhani Järvinen Kauklahden seniorikeskuksen kotoisassa olohuoneessa. Tekniikkaa ei juuri näy, mutta sitä on paljon. Kiinteistön rakennuttaja ja omistaja on Espoon Asunnot Oy.

Viihtyisää asumista ikäihmisille

Keväällä 2012 valmistunut Kauklahden elä ja asu -seniorikeskus on lajinsa ensimmäinen Espoossa.

Energian peruslämmitykseen ja jäähdytykseen tuottavat kallioon poratut geoenergiakaivot. Täydennysenergiana on kaukolämpö, jolla lämmitetään käyttövesi ja myös rakennusta, jos geoenergia ei esimerkiksi huippupakkasilla riitä. Varsinainen innovaatio liittyy kuitenkin lattialämmitysjärjestelmään.

– Lattialämmityksessä ei sinällään ole mitään erityistä, mutta uutta on lattian käyttäminen myös viilennykseen, kiteyttää Espoon Asunnot Oy:n rakennuttamisjohtaja Ilkka Saari.

– Hyvältä näyttää. Asukkaat eivät ole valittaneet kuumuutta eivätkä kylmiä jalkoja. Mihinkään ei myöskään ole tiivistynyt kosteutta. Tekniikka on toiminut ja geoenergia on riittänyt, kertaakaan ei ole tarvinnut ottaa lisäpotkua kaukolämpöverkosta.

Hankkeessa suunnittelijana toiminut Juhani Järvinen – silloinen Asplanin asiantuntija ja nykyinen FCG:n projektipäällikkö – kertoo, että lämpöä ja viilennystä tuova ”kolmeputkijärjestelmä” kehitettiin nimenomaan tähän kohteeseen. Järjestelmällä voidaan lämmittää tai jäähdyttää huoneita toisistaan riippumatta.

– Kiinteistöautomaatiojärjestelmä on kattava. Asukkailla on mahdollisuus säätää lämpötiloja valvontajärjestelmään määritetyissä rajoissa. Huoneiden ja lattioiden lämpötiloja voidaan seurata ja ohjata kiinteistövalvomosta tai internetin välityksellä.

FCG osti insinööritoimisto Asplanin

FCG osti LVIA-suunnitteluun erikoistuneen Asplan Oy Insinööritoimiston koko osakekannan syyskuussa 2013 tehdyllä kaupalla. Kauppa vahvistaa FCG:n osaamista ja palvelutarjontaa etenkin uudis- ja korjausrakentamisen toimialoilla.

Asplanin erityisosaamista ovat vaativien kohteiden peruskorjaussuunnittelu, julkiset ja toimistorakennukset, elinkaarihankkeet ja geoenergiahankkeet.

Kauppa astui voimaan 1. lokakuuta 2013. Asplanin henkilökunta siirtyi FCG:n palvelukseen, ja asiakassopimukset jatkuvat alkuperäisten ehtojensa mukaisina.