1/2014

Töissä FCG:llä

18.2.2014

Teltta voittaa hotellin

Markus Thomenius on koneistosuunnittelijana FCG:n Laitossuunnittelu-toimialalla. Mikä suunnittelijan työssä kiehtoo?

– Paikan päällä laitoksissa tehdyt mit­tauk­set ja otetut valokuvat auttavat mallinnettaessa putkistojen laajennuksia 3D-suunnitelmissa, mietittäessä miten yhdistää jo rakennettu ympäristö suunnitelmiin. Tämä työ on monipuolista ja mielenkiin­toista.

– Veden puhdistaminen on myös eräänlaista ympäristönsuojelua. Esimerkiksi
siirtopumppaamoissa suunnittelemme, miten vesi saadaan kulkemaan laitoksissa mahdollisimman vähällä energiankäytöllä.

Työstä mukavan tekee hyvä tukiverkosto: aina ei kaikkea tarvitse itse tietää, vaan voi käydä seinän takana työkaverilta kysymässä.


Markus harrastaa vapaa-aikanaan valo­kuvausta ja monipuolista liikuntaa:
– Hiihtoa, vaellusta, keväästä syksyyn pyöräilyä, melontaa ja kesällä myös kallio- ja vuorikiipeilyä, hän luettelee. – Työnantaja on ollut joustava työaikojen järjestelyn kanssa ja olen päässyt reissaamaan.

Takanaan hänellä on useiden tuhansien metrien huippuja Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Ensi kesänä Andeilla tavoitteena on kiivetä useammallekin 5 000 – 6 000 metrin huipulle kaveriporukan kanssa.

– Mukana on kokki tekemässä ruokaa ja katsomassa kamojen perään. Itse kannamme perusleiristä ylös asti teltat ja varusteet. Kun kiipeilyporukka on hyvä ja kokenut, riskit pienevät.

Mikä kiipeilyssä palkitsee?
– Yksi on valokuvaus, minulla on aina järkkäri mukana matkoilla ja perusleiriin asti myös jalusta. Myös maisemat, ulkoileminen, tekeminen, omatoimisuus ja itsensä haastaminen: tuolta tultiin ja tänne asti päästiin. Sama on myös melonnassa ja hiihtovaelluksessa. Teltta voittaa kyllä hotellin mennen tullen.