2/2016

Kokemusta kovista olosuhteista

21.9.2016

Pitkä kokemus ja joustava toimintamalli ovat FCG Internationalin valtteja, kun kisataan kehityshankkeiden konsultoinnista ja toteuttamisesta. Yrityksen toiminnalla on menossa jo 50. vuosi, vaikka nykyinen nimi ja kokoonpano on uudempi.

– Yrityksen juuret ovat teknisessä suunnittelussa ja Helsingin yliopistossa. Ensimmäinen projekti oli metsäalalla Tunisiassa vuonna 1967, muistelee FCG:n kansainvälisen toiminnan johtaja Anette Vaini-Antila.

Kiinnostus kehityskonsultointiin on kasvanut huimasti 1990-luvun puolivälistä, kun yhä useammat ovat oivaltaneet kehittyvien maiden markkinoiden mahdollisuudet.

– Kehitysmaita ei enää hyljeksitä liiketoimintakumppaneina. Mekin kilpailemme nykyisin lähes koko maailman konsulttien kanssa ja olemmekin joutuneet tehostamaan toimintatapaamme aika paljon.

Tässä kisassa auttaa, että kehitysmaiden vaativat olosuhteet ovat FCG:läisille tuttuja jo pitkältä ajalta.

– Sellaiset tilanteet, jotka jollakin muulla toimialalla aiheuttaisivat hätätilan, ovat meille normaalia arkipäivää. Esimerkiksi Nepalin maanjäristyksen aikana Auli Keinänen piti toimistoa kolmen päivän ajan pihalla teltassa. Mutta tämä ei tarkoita, etteikö meillä olisi myös riskienhallinta kunnossa.

FCG:n asiakkaisiin kuuluvat kehitysrahoittajat: eri maiden kehitysministeriöt, EU ja kehityspankit kuten IBRD, Maailmanpankki ja Aasian Kehityspankki. Suurin asiakas on Suomen ulkoministeriö, joka on juuri leikannut voimakkaasti kehitysyhteistyöbudjettiaan.

– Totta kai se vaikuttaa meihin, mutta eivät muutkaan asiakkaat osta joka vuosi samalla summalla palveluita. Tilanne haastaa meidät kehittämään kompetenssejamme. Eikä tämä yllätyksenä tullut, juuri siksi olemme laajasti mukana hankkeissa myös muualla, sanoo Vaini-Antila.

Riskienhallintaa helpottaa ja toimintaa joustavoittaa se, että FCG:n oma henkilöstö on pieni, mutta yhteistyökumppanien verkosto laaja.

– Kiinteää henkilöstöä Helsingissä on noin 30 ihmistä, mutta töitä teki vuosikertomuksen mukaan 200 henkilöä. Meillä on CV-tietopankki, jossa on yli 40 000 asiantuntijan tiedot. Pystymme tekemään kehitysprojekteista kilpailukykyisen tarjouksen ja etsimään siihen sopivat asiantuntijat

FCG:n projektisalkku on Vaini-Antilan mukaan laaja.

– Infra- ja vesipuolen hankkeita liikkuu paljon. Myös koulutus on iso toimiala, samoin kaikki ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvät projektit. Sektoriajattelussa on tapahtunut iso rethinking: esimerkiksi ilmastonmuutos on osa kaikkea ja naisten asioita voidaan ajaa vaikkapa vesivoimavarojen paremman saatavuuden kautta. 

Climatechance climatechance woman climatechance boy


teksti: Heidi Hammarsten
kuvat: Pamela White ja FCG:n kuva-arkisto


Lisää aiheesta