2/2017

Vahva ohjelmistotalo

12.9.2017

Fcg Kapyla 005

Tommi Patanen (vasemmalla) ja Juho Toivonen keskittyvät tietojohtamisen edelläkävijäratkaisujen tuottamiseen FCG:n asiakkaille.


Monialaisia konsultointi- ja kehittämispalveluja tarjoava FCG-konserni on jo pitkään kulkenut tietojohtamisen kärkijoukoissa. Nyt FCG on myös merkittävä ohjelmistotalo ja sovelluskehittäjä, työllistäen yli sata alan osaajaa.


Ohjelmistoliiketoiminnan kasvattaminen on johdonmukainen jatko tietojohtamisen parissa tehdylle työlle.


– Olemme tehneet strategisesti tärkeillä aloilla yritysjärjestelyjä, joiden myötä FCG:n sisälle on siirtynyt suuri osa siitä ohjelmisto-osaamisesta, joka ennen hankittiin yhteistyökumppaneilta alihankintana, toteaa konsernijohtaja Ari Kolehmainen.


Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla tehdyt ratkaisut ovat vahvistaneet FCG:n asemaa johtamisjärjestelmien ja valittujen operatiivisten järjestelmien toimittajana. FCG:n sisälle on perustettu FCG Prodacapo Group, joka yhdistää kaksi sote-kustannuslaskennan ja -tuotteistuksen pohjoismaista
ohjelmistotaloa, FCG Datawell Oy:n tytäryhtiöineen sekä viime keväänä ostetun ruotsalaisen Prodacapo AB:n.


– Nämä sote-uudistusta ajatellen tehdyt järjestelyt ovat jatkumoa sille, että olemme vahvoja sisältöpuolella – kuten olemme yhdessä Kuntaliiton ja asiantuntijaverkoston kanssa sote-johtamista tuke­vien luokitusjärjestelmien kehittäjänä ja tarjoajana. Asiakaskattavuuden suhteen FCG on nyt terveydenhuollon johdon kustannuslaskentaohjelmistojen toimittajana Pohjoismaiden ykkönen.


Henkilöstöhallinnon alalla on tehty kaksi merkittävää kauppaa: vuonna 2015 ostettiin Kuntaliitolta kunta-alan ylivoimaisesti käytetyin rekrytointipalvelu Kuntarekry.fi, ja vuoden 2017 alussa FCG:n omistukseen siirtyi myös Kuntarekryn ict-järjestelmän tuottaja, HR-palvelujen ohjelmistotoimittaja FCG Elbit Oy.


– Näin kykenemme palvelemaan HR-asioissa kuntia ja maakuntia sekä enenevässä määrin yrityksiä.


FCG on tehnyt pitkäjänteistä ohjelmistokehitystä myös yhdyskuntasuunnitteluun ja tekniseen suunnitteluun liittyen, esimerkkinä laajaa käyttäjäkuntaa kiinnostava FCG MAPGETS – avoin sovelluskehitysalusta alue-, kaupunki- ja kuntatiedon julkaisuun ja jakamiseen.


Tietojohtamisen seuraavaa aaltoa buustaamaan


Tietojohtaminen on koko FCG-konsernia yhdistävä tekijä, sillä siihen liittyviä palveluja tuotetaan peräti kahdeksalla liiketoiminta-alueella.


– Olemme panostaneet ja panostamme jatkossakin tietojohtamisen edelläkävijäratkaisujen tuomiseen asiakkaillemme, toteaa konsultointiliiketoiminnan johtaja Tommi Patanen, joka on saanut tehtäväkseen tieto­johtamisen seuraavan aallon edistämisen koko konsernin tasolla.
Tiedolle ja tietojohtamiselle on Patasen mukaan kasvava tarve.


– Julkinen talous on suurennuslasin alla. Tuottavuuden parantaminen, toiminnan sujuvoittaminen, virtaustehokkuuden parantaminen, kaikki tämä vaatii, että palvelutuotannosta on olemassa tosiasiallista, osuvaa tietoa johtamisen ja päätöksenteon pohjaksi. Ajantasaiseen ja oikeaan tietoon nojaavat myös sote-uudistukseen liittyvät järjestäjä-tuottaja-asetelmat, hinnoittelukysymykset ja läpinäkyvyyden vaatimukset.


Patasen mukaan FCG voi tehdä paljon jo pelkästään yhdistämällä olemassa olevia osaamisia uudella, innovatiivisella tavalla: vaikkapa sote-tiedon kytkeminen paikkatietoon, HR-tiedon kytkeminen paikkatietoon ja paikkatiedon hyödyntäminen uudella tavalla kuntien strategiaprosesseissa.


– Näitä asioita kykenemme tekemään jo nyt, ja näistä rakennamme edelleen uusia ratkaisuja asiakkaillemme.


Tietojohtamisen innovaatioita haetaan tehokkaasti myös maailmalta. – Haluamme napata maailmalta aivan uudenlaisia, esimerkiksi tekoälyyn ja robotiikkaan liittyviä ratkaisuja ja tuoda niitä asiakkaillemme, niin julkiselle sektorille kuin yrityksille.


Kotimaassa ja maailmalla


FCG-konsernin palvelutuotannon painopiste on Ari Kolehmaisen mukaan jatkossakin kotimaassa, mutta tietojohtamisen ja sovelluskehityksen alalla pyritään myös suomalaisen osaamiseen vientiin. 


Tuoreet sote- ja HR-alan yritysjärjestelyt tukevat näitä pyrkimyksiä: ne lujittavat pohjoismaista yhteistoimintaa ja tuovat asiakkaita niin Euroopasta kuin Yhdysvalloista.

640060516


teksti: Paula Böhling
kuvat: Jarmo Teinilä


Lisää aiheesta