2/2018

Ohjeet oppimis­ympäristöjen suunnitteluun

1.9.2018

Jaana Matilainen Rakennustiedon esittelypisteellä Helsingin Malminkadulla. Tilan on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi vuonna 1950.


Koulu ei ole enää sitä, että opettaja opettaa ja oppilaat kuuntelevat. Uuden opetussuunnitelman myötä keskiöön on noussut oppiminen. 


Millaisissa tiloissa oppiminen onnistuu parhaiten?


– Havahduimme siihen, että uusi OPS vaikuttaa tilaratkaisuihin niin paljon, että koulusuunnittelun ohjeet on uusittava. Niin kokosimme eri alojen asiantuntijoista toimikunnan, joka muodostaa näkemyksen siitä, miten suunnitellaan oppimisen kannalta parhaita tiloja, toteaa Rakennustieto Oy:n tietopalveluiden liiketoimintajohtaja Jaana Matilainen.


Valmistumassa on kaikkiaan kuuden RT-ohjeen sarja, jossa ensimmäisenä on tilaajan ohje. Se on tarkoitettu esimerkiksi sivistystoimenjohtajalle, rehtorille ja kunnan tilakeskukselle – heille, jotka valmistelevat kouluhanketta. 


– Päähuomio on perusopetuksessa, mutta ohjeissa tulevat esiin myös sellaiset kysymykset kuin, voisivatko oppimisympäristöt palvella samalla muita kunnan tilatarpeita.


Ohjesarjaan kuuluvat lisäksi suunnittelun perusteet -ohje sekä ohjeet tilasuunnitteluun, sisätilojen suunnitteluun, kalustukseen ja ulkotilojen suunnitteluun. Turvallisuus saa oman ohjeen. 


FCG osallistuu työhön kolmen henkilön voimin: kokenut oppimisympäristöjen suunnittelija Mervi Alaluusua toimii ohjeissa projektipäällikkönä, kirjoittajatiimiin kuuluvat Raila Oksanen (tilaajan ohje) ja Elina Salakari (sisätilojen suunnittelu). 


Tilaajan ohje sekä turvallisuus- ja ulkotilaohjeet tulevat myös osaksi parhaillaan valmisteltavaa varhaiskasvatuksen tilojen ohjesarjaa.

Parhaat käytännöt kaikkien saataville

Ohjeet liitetään Rakennustiedon ylläpitämään perinteikkääseen RT-kortistoon, josta löytyvät kaikki rakennusalaa ohjaavat säädökset ja määräykset sekä ohjeita ja tuotetietoa.


– Tämä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen tapa luoda ja jakaa alan yhteistä tietoa. Näin syntyvä RYL-tieto ja ohjeet ovat ammattilaisten työkalu paremman laadun tekemiseen. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun jokaisen ei tarvitse erikseen selvittää, mikä tieto on olennaista ja luotettavaa, Matilainen sanoo.


Neljä ensimmäistä ohjetta on tarkoitus julkaista syksyn aikana. 

RT-kortisto löytyy äskettäin julkaistusta RT tietoväylästä: 


rt.rakennustieto.fi/verkkopalvelut/
rt-kortisto

teksti Paula Böhling
kuvat Jarmo Teinilä


Lisää aiheesta