1/2019

Pienet uutiset

1.3.2019

Kirkkonummelle nousee Vaasi-vesitorni

Uusi maljamainen vesitorni korvaa Kirkko­nummen kuntakeskustan vanhan vesitornin. Näyttävän Vaasi-nimisen tornin on suunnitellut FCG Arkkitehdit.
Valinnan uudesta vesitornista teki Kirkkonummen kunnan päättäjistä, virkamiehistä ja rakentamisen asiantuntijasta muodostettu raati tammikuussa. Raadin mukaan voittanut suunnitelma Vaasi on olemukseltaan selvästi uudenlainen. Rakennus on eleetön ja maljamainen rakenne ilmentää läpinäkyvänä veden kaltaista aineettomuutta, mutta luo silti identiteettiä alueelle Vesitornimäen uutena maamerkkinä.


Uusi vesitorni valittiin Kirkkonummella kolmesta eri vaihtoehdosta, jotka on ideoi­nut työryhmineen arkkitehti Arja Sippola FCG Arkkitehdeistä. Vaasi-vaihtoehdon 
valintaan vaikuttivat lisäksi turvallisuusnäkökohdat ja elinkaarikustannukset. Maljamaisen rakenteen ulkoverhoilun kestoikä arvioitiin huomattavasti pidemmäksi kuin kahdessa muussa vaihtoehdossa. Ulkoverhoilun suojassa sijaitseva varsinainen vesisäiliö toteutetaan betonirakenteena.


Sippola kertoo voittaneen ehdotuksen syntyneen ensisijaisesti teknisistä lähtökohdista. Vesimassa piti sijoittaa optimaalisen vedenpaineen vuoksi matalalle, joten veistoksellista korkeaa tornia ei ollut mahdollista suunnitella. Matala ja leveä säiliö sai ympärilleen kevyen ja kirkkaan maljan.Turhan kallis koti -kirja kohtuuhintaisesta asumisesta


Suomessa uusien asuntojen hinta on karannut suhteessa käytettyjen asuntojen hintoihin. 


Ympäristöministeriön työryhmä totesi jo vuonna 2011, että kohtuuhintaisten asuntojen puute jarruttaa pääkaupunkiseudun kehitystä ja haittaa kilpailukykyä. Asuminen on ehkä suurin eriarvoisuustekijä maassamme.


FCG on kustantanut Turhan kallis koti -kirjan, joka etsii keinoja kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseen. Kohtuuhintaisuus tarkoittaa asuntotuotannon hinnan määräytymistä omakustannusperiaatteella tuotantokustannusten mukaan. Sitä ei voi jättää markkinoiden armoille, vaan julkisella sektorilla on kohtuuhintaisuudesta vastuu


Kirjan artikkeleissä käydään läpi keinoja kohtuuhintaisen asumisen edistämiseen kuten esimerkiksi valtion lainatakuun piirissä ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen valvonnassa olevan tuotannon lisäämistä. Valtion tulisi lisätä ARA:n toimintavaltuuksia, ja kuntien luoda edellytykset tontinluovutuksen, vuokratalotuotannon ja urakkakilpailun perusteella toimivien 
rakennuttajien avulla. Kuntien tulee ohjata nykyistä tiukemmin myös markkinaperusteista asuntotuotantoa.Lastenhoitoapua saa nyt kätevästi netin kautta

Mll Lastenhoitaja


Mannerheimin Lastensuojeluliitto on välittänyt tilapäistä hoitoapua perheille jo yli 40 vuoden ajan. Aiemmin tilaukset hoidettiin virka-aikana, joten äkillisiin hoidon tarpeisiin ei pystytty reagoimaan. Perheiden palautteiden ja toiveiden pohjalta MLL Uudenmaan piiri aloitti uuden järjestelmän suunnittelun FCG Flowmedikin kanssa reilu vuosi sitten. Pilottihanke Uudellamaalla käynnistyi elokuussa ja uusi valtakunnallinen välitysjärjestelmä otettiin käyttöön joulukuun alussa.


– Uudistuksen tavoitteena oli helpottaa perheiden arkea. Perheet voivat nyt itse hakea alueensa vapaita hoitajia. Toivomme tämän helpottavan hoitajien löytymistä varsinkin silloin, kun lastenhoitovälitys on kiinni eli iltaisin ja viikonloppuisin, järjestöpäällikkö Mia Montonen sanoo.


– Yhteistyö Flowmedikin kanssa oli sujuvaa ja voimme lämpimästi suositella heitä yhteistyökumppaniksi.


Perheet ovat kokeneet uuden järjestelmän helppokäyttöisenä ja moni perhe on löytänyt järjestelmän kautta itselleen hoitajan.


Perhe rekisteröityy uuteen järjestelmään ensimmäisellä kirjautumiskerralla ja kertoo tiedot hoidettavista lapsista mm. mahdolliset sairaudet. Tiedot säilyvät muistissa, ja jatkossa hoitajien hakeminen sujuu nopeasti.


Uusi järjestelmä toimii osoitteessa: 
https://lastenhoito.mll.fi/ Vastuulliseen matkailuun uusi laatumerkki

Fillarit


Suomessa otetaan tänä keväänä käyttöön vastuullisen matkailun Sustainable Finland -merkki. FCG on laatinut merkin toimintamallin ja kriteeristön Visit Finlandille.


– Sustainable Finland on sateenvarjomerkki, joka yhdistää olemassa olevat kestävää matkailua edistävät sertifikaatit kuten esimerkiksi Joutsenmerkin, Green Keyn ja muut ympäristösertifikaatit. Merkki on yhteenkokoava, kehittämisorientoitunut ja markkinoinnillinen kokonaisuus.


– Merkin päätavoite on edistää kestävää matkailua Suomessa. Se on yritys- ja aluemerkki, jonka avulla voidaan nykyistä helpommin ja yhtenäisemmin viestiä Suomesta kestävänä matkailumaana, johtava asiantuntija Nina Vesterinen FCG:ltä kertoo.


Merkin toivotaan auttavan matkailijoita ja matkanjärjestäjiä löytymään suomalaiset vastuulliset yritykset nykyistä helpommin. Vastuullisilla matkailuyrityksillä on Suomessa jo erilaisia sertifikaatteja, jotka velvoittavat säästämään energiaa, kierrättämään tai vähentämään jätettä, mutta turistit eivät välttämättä sertifikaatteja tunne. Vastaava vastuullisesta matkailusta kertova merkki on käytössä jo Norjassa.


Lisää aiheesta