1/2019

Kemiin kohoaa ympärivuotinen lumilinna

1.3.2019

Kemin lumilinna


Jo vuodesta 1996 Kemin turisti­ylpeys on ollut Lumilinna, lumesta ja jäästä rakennettu rakennuskokonaisuus, josta on löytynyt kappeli, hotelli sekä ravintola. Kyseessä on maailman suurin lumesta ja jäästä valmistettu rakennus. Ensimmäinen Lumilinna löysi itsensä jopa Guinnessin ennätyskirjasta. Kohde on ollut erityisen suosittu aasialaisten turistien keskuudessa. Rakennusmateriaalinsa vuoksi Lumilinna on kuitenkin ollut matkailijoiden ihmeteltävänä vain muutaman talvikuukauden ajan.


– Lumilinnan varjopuolena oli sen lyhyt sesonki. Siihen vaikutti vielä arvaamaton sää. Joskus talvi alkaa vasta tammikuussa, kun taas joskus kesä on jo ovella maaliskuussa, kertoo Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanne Koutonen

Nyt tilanne kuitenkin muuttuu. 

Perämeren rannalle on kohonnut ympärivuotinen Lumilinna-rakennus. Rakennuksen suunnittelijoina ovat toimineet FCG:n Pekka Pietilä sekä Kirsi Vainio Kemin toimistolta. Rakennuttajana toimii Kemin Matkailu Oy. 


– Idea ympärivuotisesta Lumilinnasta taitaa olla jo edellisen toimitusjohtajan peruja, eli tätä projektia on pohdittu pitkään, kertoo Koutonen. 


– Rakennuksesta tulee 5 200 neliön kokoinen, josta kylmätilaa on 400 neliön verran. Kylmätilan korkeus on yhdeksän metriä, Pietilä kertoo. 


Suuri kylmätila tulee pitämään sisällään noin viisikymmentäpaikkaisen Lumiravintolan, Jääbaarin lumi- ja jääveistoksia. Lämpimistä tiloista tulee löytymään myös jäätelöbaari. Lisäksi rakennukseen tulee tavallinen 300-paikkainen ravintolatila, ettei lounaalle tarvitse välttämättä ottaa toppatakkia mukaan. 


Kokonaisuudessaan Lumilinna tulee toimimaan resorttina sekä sisältämään Kemin matkailupalveluiden toimipisteitä, liiketiloja ja muuta matkailutoimintaa. Koko rakennuksen kustannusarvio on noin 9,5 miljoonaa euroa. 


– Rakennus on siis kaksikerroksinen ja tulee sisältämään asiakaspalvelutiloja kuten safarin, spa-tiloja, ja oman saunaosaston. Lisäksi saunaosasto saa vielä terassin merinäköalalla, kuten myös ravintola, Pietilä kertoo. 


Suuret kylmätilat ovat toki yleisiä maailmalla varastointikäytössä, mutta matkailukohteena Lumilinna on ainutlaatuinen projekti.


– Tietääksemme tämän kokoluokan Jääravintola on ainutlaatuinen maailmassa, Koutonen sanoo. 


– Rakentamisessa on omat tekniset vaatimuksensa, tila kun on jatkuvasti pakkasen puolella. Se asettaa omat haasteensa käytettäville materiaaleille. Meidän piti ottaa huomioon myös muuttuvat sääolosuhteet, etenkin kesähelteet, Pietilä sanoo. 


Pietilän mukaan rakennuspaikka ei ollut aivan optimaalinen, vaan jopa ahdas, ja aiheutti rakennuksen pohjamuotoon muutoksia. Myös aikataulussa sattui ikäviä viivytyksiä. Kemiläinen rakennusliike valitti rakennustöiden kilpailutuksesta markkinaoikeuteen, mikä tarkoitti rakennusurakan aloittamisen viivästymistä. Alun perin rakennuksen piti olla käyttökunnossa jo vuoden vaihteessa. 


– Alakerta ja kylmätilat valmistuvat tammikuun lopussa, yläkerran kosteat tilat joutuvat odottamaan laatoitusta hieman pidempään, Koutonen kertoo. 


Sekä Pietilä että Koutonen ovat luottavaisia että ympärivuotinen Lumilinna tulee vaikuttamaan alueen turismiin positiivisesti. 


– Kyllähän se pidentää sesonkia kesäaikaan, Pietilä sanoo.


– Saamme paljon kansainvälisiä asiakkaita, mutta toivomme että tämä projekti 
lisää myös kotimaan matkailijoiden määrää. Ympärivuotinen Lumilinna soveltuu hyvin esimerkiksi kokouskäyttöön, luokkaretkeläisille ja hiihtolomamatkailijoille, Koutonen lisää. 

Kemi Tourism Ltd Seaside Glass Villas Located Xmflg54m Jpeg


teksti Semi Salmikannas
kuva Kemin matkailu Oy
visualisoinnit Matti Mikkilä


Lisää aiheesta