Abstrakti kuva, joka kuvastaa maapalloa ja maailman suurimpia kaupunkeja
Näkemyksiä

Ukraina oli vahvasti matkalla läntiseen maailmaan

Olen työskennellyt Kiovassa johtavana asiantuntijana kesästä 2021 lähtien. Sodan alkaminen Kiovassa oli täydellinen yllätys. Tilanne oli odottamaton, käsittämätön ja järjetön. Kukaan paikallisista ihmisistä ei voinut uskoa tapahtunutta todeksi. Sodan ensimmäiset päivät rakentuivat sokin, lamaannuksen ja turtumisen tunteiden ympärille.

Vuonna 2018 FCG Finnish Consulting Group sai vetovastuun EU:n ja ulkoministeriön tukemasta hankkeesta Learning Together. Hankkeen tavoitteena on ollut saavuttaa 100 000 ukrainalaista peruskoulun opettajaa, ottaa käyttöön uusi opetussuunnitelma ja levittää tietoisuutta uudistuksista sekä lisätä opettajan työn arvostusta. Siis yksinkertaistaen: Tuoda ukrainalaisen peruskoulun laatu ja maine 2020-luvulle.

Ukrainalla on ollut vahva motivaatio uudistaa koulujärjestelmäänsä. Reformiohjelma on pitänyt sisällään monia sellaisia asioita, jotka ovat täällä meillä itsestäänselvyyksiä, kuten oppilaskeskeisyyden. Mutta sen yksi tavoite on ollut myös kansallistunteen vahvistaminen. Joitakin vuosia sitten tämä tuntui suomalaisittain erikoiselta, mutta tänä päivänä sen merkityksen tärkeyden ymmärtää. Maailmassa, jossa toinen valtio ja sen johto kyseenalaistaa kansan oikeutuksen olla olemassa, oman kansallistunteen vaaliminen ja oman kansallisen identiteetin rakentaminen on avainkysymys.

Koulun ja koulutuksen merkitystä demokratian ja yhteiskunnan rakentamisen ja rakentumisen kannalta ei voi liiaksi korostaa. Tiedämme sen omasta historiastamme: Olemme koulutuksen avulla itsensä jaloilleen nostanut maa. Peruskoulun ja perusopetuksen uudistamiseen liittyvä pyrkimys Ukrainassa kertoo itselleni sen pyrkimyksestä kävellä vakaasti kohti läntistä maailmaa, jossa arvostetaan kykyä kriittiseen ajatteluun myös silloin, kun se merkitsee kriittisyyttä vallanpitäjiä kohtaan. Koulutus ei tarjoa pikavoittoja, mutta se tarjoaa pitkäkestoista yhteiskunnallista vaikutusta. Tämä Ukrainassa on ymmärretty. Venäjän järkyttävät toimet ovat katkaisseet tämän selkeän suunnan – uskon meidän kaikkien toivovan, että vain hetkeksi.

Nyt ajatuksemme ovat vahvasti Ukrainan kamppailussa sekä ukrainalaisten kollegoidemme ja yhteistyökumppaneidemme luona. Projektitiimimme on paikannettu ympäri Ukrainaa, ja toivon syvästi heidän olevan turvassa myös tämän päivän jälkeen.