Kestävää ympäristörakentamista Vantaan Ankkapuistossa

Maat
Suomi
Kategoriat
Maisemasuunnittelu
Kestävää ympäristörakentamista Vantaan Ankkapuistossa

1980-luvulla rakennettu, rapistunut ja umpeenkasvanut Vantaan Korson keskuspuisto haluttiin kunnostaa nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi kohteeksi, jossa on elämyksellistä ja turvallista liikkua. Puistosta haluttiin viihtyisä ja kasvilajistoltaan monipuolinen maisemapuisto, jossa on otettu huomioon eri ikäryhmien tarpeet.  Työssä haluttiin kunnioittaa ja monipuolistaa alueen luonto- ja maisema-arvoja sekä mahdollistaa vaelluskalojen nousu Rekolanojaa pitkin ylös.

Haluttiin viihtyisä ja kasvilajistoltaan monipuolinen maisemapuisto, jossa on otettu huomioon eri ikäryhmien tarpeet. 

Suunnittelussa alueen hienoja ominaispiirteitä; vesimaisemaa ja reuna-alueiden jylhiä kallioita ja voimakkaita muotoja tuotiin esiin ja avattiin pitkiä näkymiä. Kohteessa hyödynnettiin merkittäviä määriä uusiomassoja ympäristörakentamisessa maatäytöissä ja kasvualustana, lisäksi käytettiin myös muita kierrätysmateriaaleja. Kalojen, mm. taimenen liikkumista Rekolanojassa helpotettiin rakentamalla vanhan padon tilalle kalatie. Istutuksissa, erityisesti puulajivalikoimassa haettiin monimuotoisuutta vanhan, osin hyvin huonokuntoisen puuston tilalle käyttämällä myös harvinaisempia lajeja ja erikoismuotoja. Puiston reunoilla syntyviä hulevesiä päätettiin käsitellä ja johtaa luonnonmukaisesti, osin näyttävinä vesiaiheina.

Hanke on uusiomassojen käytön kautta merkittävä kestävän ympäristörakentamisen (KESY) hanke, ja yksi Vantaan pilottikohteista – kohde sai Suomen kuntatekniikan yhdistyksen kunniamaininnan Kuntatekniikan päivillä 2018 ja oli Vuoden ympäristörakenne 2020 kilpailun neljän finalistin joukossa. Vaiheittain toteutetun massiivisen kunnostustyön jälkeen Ankkapuiston reitit sekä oleskelupaikat ovat olleet aktiivisessa käytössä. Avoimessa purolaaksossa vesimaisema pääsee oikeuksiinsa ja houkuttelee paikalle asukkaiden lisäksi sorsaperheitä.

Voit kysyä tästä referenssistä meiltä lisää

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.