Sairaanhoitopiirit ja kehitysvammaisten erityishuoltopiirien kiinteistöt siirretään hyvinvointialueiden omistukseen 1.1.2023. Samaan aikaan siirtyvät kuntien ja kuntayhtymien sote- ja pelastustoimen toimitilat hyvinvointialueiden hallintaan vähintään 3 vuoden vuokrasopimuksilla. 

Soten rakennuskannan kehittämisessä on odotettavissa haasteita.

Haluatko keskustella kiinteistöistä tai toimitiloista asiantuntijamme kanssa?
Ota yhteyttä

Omaisuutta siirtyy hyvinvointialueille

Hyvinvointialueille omistukseen siirtyvien kiinteistöjen ylläpitovastuu ja alkuvaiheen käyttö ovat selkeintä. Laissa on kirjattu sairaanhoitopiirien kuntayhtymien ja erityishuoltopiirien siirtymisestä hyvinvointialueille suoraan omaisuuksineen, vastuineen ja velvoitteineen.  Jatkuvan toiminnan tehostamisen ja väestömuutosten vuoksi myös hyvinvointialueiden kiinteistöjen pitkän aikavälin kehittäminen on vaativa tehtävä.

Vuokrasopimus kuntien omistamista sote-tiloista

Kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat kunnan omistamat toimitilat siirtyvät vuokrasopimuksen nojalla vähintään kolmeksi vuodeksi hyvinvointialueen hallintaan. Lisäksi hyvinvointialueella on oikeus pidentää sopimuksen voimassaoloa vuodella.

Toisaalta nähtävissä on myös tilanne, jossa hyvinvointialue ei kaikkia olemassa olevia sote-kiinteistöjä tai -toimitiloja jatkossa enää tarvitse. Mitä tehdä tarpeettomiksi jääville sote-kiinteistöille?

Tutustu hyvinvointialueille tarjoamiimme kiinteistöjen kartoitus- ja kehittämispalveluihin:

Tilaverkkojen kartoituksen ja kuntopisteytyksen kautta saadaan paitsi kattava kuva kiinteistökannan nykytilasta, myös tukea kiinteistöjä koskevaan päätöksentekoon. Kiinteistöjen kokonaiskuvan ymmärtämällä on helpompi tehdä kiinteistökantaan tarvittavia sopeutuksia tai muokkauksia.

Kiinteistökehittämisessä voidaan puolestaan keskittyä tarkastelemaan kiinteistön käyttöpotentiaalia ja kuntoa kohdekohtaisesti. Kattavilla markkinaselvityksillä, kuntotutkimuksilla, mittauksilla ja analyyseilla saadaan vahvaa selkänojaa jatkosuunnitelmille; olipa tavoitteena kiinteistön kehittäminen tai myynti.

Tutustu sote-uudistuksen ja hyvinvointialueiden palveluiHimme

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.