Kunnan on tehtävä 28.2.2022 mennessä hyvinvointialueelle selvitys sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevista toimitiloista, siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista.

Sote-käytössä oleva rakennuskanta melko iäkästä. Osassa kiinteistöistä sote-toiminta on loppunut jo aiemmin, osa on jäämässä pois käytöstä hyvinvointialueiden voimaantulon myötä. Toimiva tapa lähteä kartoittamaan sote-kiinteistöjen kuntoa on kaksivaiheinen korjaustarvearvio, joka perustuu rakennusosakohtaiseen kuntopisteytykseen sekä kustannuslaskentatietoon. Näin muodostettu kokonaiskuva kiinteistökannan tilasta on omiaan selvittämään todellista korjaustarvetta, mutta myös avuksi silloin, kun täytyy päättää kiinteistökantaan tehtävistä muutoksista.

Tarkasti toteutettu kohdekohtainen kiinteistöselvitys auttaa määrittämään kiinteistön tulevaisuutta

Kiinteistön omistajille tarjoamme koko kiinteistökannan korjaustarvearvion lisäksi kohdekohtaisia selvityksiä, jossa perehdytään tarkasti siihen, mikä on yksittäisen kiinteistön kunto. Kohdekohtaisen selvityksen pohjalta voidaan lähteä suunnittelemaan kiinteistön uudelleen kehittämistä tai myyntiä. Selvitykset toimivat myös tiedoksi ostajalle kiinteistön tilasta.

Vanhojen, käytöstä poistuneiden hoitorakennusten kohdalla toteutetaan uudelleenkäyttömahdollisuuksia arvioivat kartoitukset:

 • Korjauskustannukset: tutkimusten perusteella saatavat arviot korjauskustannuksista
 • Käyttötarkoituksen muutokset: Mitä toimenpiteitä tai kustannuksia tulee tehtävistä muutoksista?
 • Palveluverkkomuutokset: Mikä on uusi käyttötarkoitus tai onko jotain sote-toimintaa mahdollista jättää?
 • Markkina-analyysit: Onko toimitiloille, toimistoille, asunnoille kysyntää? Mikä olisi vuokra- tai myyntitulojen taso? Keitä voisivat mahdolliset sijoittajat tai käyttäjät olla?

Kohdekohtaisessa selvityksessä kartoitetaan kiinteistön todellinen kunto.

Kohdekohtaisessa selvityksessä lähdetään tyypillisesti ratkaisemaan sitä, mitä tehdä tarpeettomiksi jääville sote-kiinteistöille. Selvityksessä puntaroidaan eri vaihtoehtoja; onko kiinteistölle löydettävissä muuta mielekästä käyttöä, minkälaiset ovat myyntimahdollisuudet ja oletettavat myyntitulot tai päädytäänkö kiinteistön purkuun ja millä kustannuksin. Myös muut taloudelliset seikat otetaan huomioon, kuten tyhjien tilojen ylläpitokulut, kirjanpidolliset alaskirjaukset taseessa tai alaskirjausten ja purkukulujen vaikutus kuntien kriisimittarilaskennassa.

Tarkastelussa käyttämiämme työkaluja ovat muun muassa:

 • Aiemmat tutkimussuunnitelmat.
 • Sisäilman ja materiaalien näytteenotto ja analysointi
 • Lahomittaukset, teräsbetonin mittaukset
 • Kosteus- ja sisäilmatekniset tutkimukset
 • AHA-tutkimukset
 • LVI-tutkimukset
 • PIMA-tutkimukset
 • GEO-tutkimukset

Lue myös

Kiinteistökannan korjaustarve selville kustannuslaskentatiedon avulla

Asiakastarina: Kiinteistö Oy Ähtärin Sairaalanmäki, Osakassopimuksen tulevaisuuden vaihtoehtomallien selvitys

Kellokosken sairaalan kiinteistökehityshanke

Tutustu: Kiinteistökehityksen palveluihin

 

Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.