Paikallisen elinvoimaisuuden edistämisen tehtäväkenttä käsittää kunnissa kaikki ne toimet, jotka vaikuttavat kuntalaisten, yritysten ja yhteisöjen toimintaan vahvistaen paikkakunnan kykyä luoda työtä, toimeentuloa ja kasvua. 

Paikkakunnan elinvoimaisuuden edistäminen on mitä suurimmassa määrin verkostomaista toimintaa ja niiden johtamista. Kunnan on pystyttävä toimivien yhteistyösuhteiden kautta hyödyntämään niin yliopistomaailman, ammatillisen koulutuksen, yritysten kuin yhteisöjenkin voimavaroja.

Työpaikkojen säilyminen tietyllä alueella edellyttää jatkuvaa yritystoiminnan uudistumista. Uudet työpaikat eivät välttämättä synny sinne, mistä vanhat työpaikat ovat poistuneet, minkä takia paikkakunnan elinvoimaisuus edellyttää sen vetovoimaisuutta niin yritysten kuin asukkaidenkin näkökulmasta. 

Koska elinvoima koostuu useista eri asioista ja tekijöistä, on sen johtaminen kunnassa jokaisen substanssin asia.

Elinvoima konkretisoituu kuntakentässä tuttujen toiminnallisten kokonaisuuksien kautta, kuten maankäyttö, asuminen, liikenne, elinkeinotoimi, yliopistoyhteistyö, ammatillisen koulutuksen omistajaohjaus, julkiset hankinnat, alueen markkinointi sekä infran ylläpito ja kehittäminen. 
 
FCG:n asiantuntijat tukevat kuntien elinvoiman johtamista mm.

  • elinvoima- ja elinkeinopoliittiset ohjelmat
  • innovaatiojärjestelmien ja ekosysteemien kehittäminen
  • ammatillisen koulutuksen omistajaohjaus
  • julkiset hankinnat
  • matkailua ja markkinointia tukevat ohjelmat sekä
  • kuntien välinen elinvoiman kehittämisen verkostoyhteistyö.

Lue lisää FCG:n monipuolisesta osaamisesta elinvoiman kehittämisessä.


 

Elinvoiman johtaminen - Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.