Viisaasti ja ajoissa reagoiva kunta turvaa parhaiten oman terveen talouden ja elinvoiman.

Palvelumme koostuvat erityisesti kuntajohdolle suunnatuista konsultointipalveluista johtamisen, talouden, palvelurakenteiden ja elinvoiman kehittämiseksi. Talouden kokonaisvaltainen analysointi on ydinosaamistamme. Kuntatalouden sopeuttaminen, kuntaliitokset ja yhteistoiminta-alueiden erilaiset selvitystehtävät kuuluvat myös keskeisiin toimeksiantoihimme.

FCG:n osaaminen täydentyi entisestään toukokuussa, kun yritys osti kokeneen kunta-alan ja julkihallinnon konsulttiyhtiö Perlaconin. Kaupan myötä talousanalyysit, niiden tulkinta ja toimenpiteiden implementointi muodostavat palveluissamme selkeän kokonaisuuden.

Korona ja sote - keskeiset tekijät kunnan taloudessa

Kuntien taloustilanne oli ongelmallinen jo ennen koronavirusta, ja viruksen aiheuttamien välittömien ja välillisten kulujen ja tulonmenetysten takia tilanne on heikentynyt entisestään. Kuntalaisen näkökulmasta tiukentunut talous näkyy usein heikentyneinä palveluina ja veroasteen nostamisena.

Kyky analysoida talousdataa ja johtaa siitä toimenpiteitä on kunnille nyt entistäkin tärkeämpää. 

Sote- ja maakuntauudistuksella on suuri vaikutus kunnan talouteen. Muutosaikataulu on nopea ja siksi uudistuksen vaikutukset on hyvä hahmottaa nyt. Meillä on kattavat, ajantasaiset tiedot ja valmiit työkalut muutoksen kuvaamiseen. Painelaskelmamme ja talousanalyysimme kertovat, miltä kunnan talous näyttää tämän vuoden jälkeen.

​FCG Perlaconin analyysin keskeinen sisältö

  • sote- ja maakuntauudistuksen vaikutuksen kunnan talouteen – miten selvitään soten jälkeen?
  • kunnalle jäävän euromäärä elinvoiman kehittämiseen
  • kuntakohtainen väestön kehitys ja sen vaikutus palveluntarpeeseen
  • menneen kehityksen tarkastelu  keskeisten tulo- ja menoerien näkökulmasta
  • lyhyt palvelurakenteen tarkastelu, jolla voidaan arvioida myös soten jälkeistä kehitystykstä
  • painelaskelma.

Toimeksiannot ovat vaihdelleet koko Suomen kattavista tarkastelusta aina organisaation toimikohtaiseen analyysiin. Miltei jokainen Manner-Suomen kunta on käyttänyt palveluitamme.

Kestävä kuntatalous -verkostohanke 

Kuntatalouden tila on ollut heikko jo pitemmän aikaa. Toteutimme 7.9.2020 tilannetietoon perustuvan painelaskennan, jonka avulla tarkasteltiin kuntien talouskehitystä vuoteen 2025. Laskennan tulokset paljastavat, että puhe kuntatalouden syvenevästä talousahdingosta koskettaa yhä useampaa kuntaa.

Tasapainoinen kuntatalous vaatii tietoon perustuvaa ennakointia, vaikeita päätöksiä ja systemaattista toimeenpanoa. Kestävä talous on lähes poikkeuksetta määrätietoisten työn tulosta. Kuntaliiton kuntatalousyksikkö ja FCG-Perlacon käynnistävät Kestävä kuntatalous -verkostohankeen. Hanke tarjoaa työkaluja ja tukea kunnille, joiden agendalla on talouden tasapainottamisohjelman tekeminen, sen toimeenpano, yksittäisen tasapainoa edistävän toimenpiteen tarkastelu tai päätöksentekokyvyn parantaminen. Verkostohankkeessa käsitellään keinoja, joilla kuntatalous saadaan kestävälle pohjalle ja pidetään tasapainossa ja kestävänä myös tulevaisuudessa.

Kuntatalous - Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää

Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.