

Koulutuksen järjestämistä haastavat voimakkaasti väestönmuutoksiin liittyvät isot trendit, alueellinen erilaistuminen ja työelämän murros. Väestö vanhenee ja syntyvyys alenee koko maassa. Samaan aikaan kuntien talous heikkenee.
Kuntien väestönkehitys eriytyy. Harvaan asutuilla alueilla syntyy vähän lapsia, ja isot kaupungit kasvattavat asukaslukuaan muuttoliikkeen ja maahanmuuton takia.
Kuntien haaste on varmistaa koulutuksen saatavuus ja saavutettavuus. Väestö ei saa eriarvoistua alueellisesti eikä kuntien sisällä. Työelämän vaatimukset jatkuvasta oppimisesta taas merkitsevät tarvetta luoda joustavia, eri koulutusmuodot ylittäviä ratkaisuja.
Loppuvuodesta 2019 kehittämisverkostoon haettiin alueellisia, kunnista ja koulutuksen järjestäjistä koostuvia pilotteja, joilla on paikallisten haasteiden perusteella tarve ja valmius hankkeen tavoitteiden mukaiseen kehittämiseen.
Kehittämistyössä tarkastelu painottuu perus- ja, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön järjestämiseen. Alueellisten pilottien tavoitteissa voi kuitenkin olla mukana myös yhteistyötä aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin asti.
Verkostoprojektiin osallistuu kolmetoista pilottialuetta. Kaikki pilotit huomioiden projekti kattaa 44 kuntaa, kahdeksan koulutuskuntayhtymää, neljä osakeyhtiötä, yksittäisen ammattikorkeakoulun ja liikelaitoksen.
KOPA-verkostoprojektin pilotit
Ennen verkostoprojektin käynnistämistä koettiin tarpeelliseksi kuvata esiselvitystyössä toimintaympäristön haasteita ja kartoittaa olemassa olevia kuntien ja koulutuksen järjestäjien sekä koulutusmuotojen välisiä yhteistyömuotoja, järjestämisen mahdollisuuksia ja mahdollisia esteitä.
Syksyn 2019 esiselvitystyöllä avataan nykytilanne. Siinä huomioidaan väestökehitys, oppilaitosverkosto ja taloudelliset näkymät. Työssä nostetaan esiin ne yhteistyön muodot, jotka laki jo nykyisellään mahdollistaa. Esiselvitystyön laati kouluneuvos Aulis Pitkälä, jolla on vahva tausta sivistyksen ja koulutuksen parissa niin kuntatasolla kuin kansallisesti.
Koulutuksen saatavuus ja saavutettavuus erilaistuvissa kunnissa -esiselvitys.
Koulutus palveluna on Kuntaliiton ja FCG:n yhteistyössä toteuttama verkostohanke, joka toteutetaan tämän ja ensi vuoden aikana.