Havainnekuva virtapiireistä
Uratarina

Esa Mourukoski, DevOps-asiantuntija, rekrytointi- ja HR-ohjelmistot

Olen Esa Mourukoski ja työskentelen DevOps-asiantuntijana Rekrytointi ja HR-ohjelmisto-osaamisessa FCG:llä. Nykyisessä tehtävässäni olen toiminut tämän vuoden huhtikuusta alkaen, mutta talossa olen ollut jo reilu seitsemän vuotta.

Ohjelmistosuunnittelijasta DevOps-asiantuntijaksi

Vuonna 2007 sain valmiiksi tietojenkäsittelyn perustutkinnon, jonka jälkeen aloitin 2009 tietojenkäsittelyn kandiopinnot Oulun yliopistossa. Opintojen ohella työllistin itseäni satunnaisesti ohjelmistokehityksen saralla, muun muassa ohjelmoinnin tuutorina, kurssiassarina ja QA-testaajana. Valmistuin maisteriksi nykyisen työni ohella ja jatkoin työssäni ohjelmistosuunnittelijana seitsemän vuotta, kunnes koin kiinnostukseni ja myös organisaation tarpeiden vievän minua DevOps-asiantuntijan roolin suuntaan.

DevOps-asiantuntijan tehtävät hieman vaihtelevat yhtiöstä riippuen, mutta itse olen sisäistänyt sen ytimekkäästi tarkoittavan bisneksen tarpeiden toteuttamista, siinä missä muutkin työtehtävät. Tämä monesti tarkoittaa eri asioiden automatisointia sekä niiden seurantaa. Roolin tarkoituksena on helpottaa toistettavuutta, nopeuttaa reagointia, sekä vähentää inhimillisestä työstä johtuvia riskejä. Tämä konkretisoituu muun muassa työkalujen ja infrastruktuurin koodaamisena, sekä monitoroinnin kehittämisenä.

Opiskelijaprojektin kautta FCG:lle

Tammikuussa 2014 tulin tekemään FCG:n myöhemmin ostamaan yhtiöön ohjelmistokehitykseen liittyvää opiskelijaprojektia. Projektin aikana koodasin tarpeeksi tasokkaasti ja pääsin kesäksi jatkamaan töitä. Kesän päätteeksi sain vakituisen paikan ja tällä tiellä olen edelleen.

Sain ensimmäisen isomman projektivastuun päätuotteemme sijaishaun mobiiliversiosta. Mobiiliversion tarkoituksena oli helpottaa sijaisten hakemista kentällä, erityisesti kun ollaan tekemässä liikkuvaa työtä tai kun käyttäjällä on liikaa kiireitä ehtiäkseen tietokoneen ääreen. Projekti opetti käsittelemään vastuuta ja timanttisen koodin tavoittelua. Projekti toi myös varmuutta ja luottamusta omaan osaamiseen niin, ettei yöunia tarvinnut enää menettää oman koodin takia.

Työpäivien sisältö on mukavan vaihtelevaa

Työni on ajoittain rauhaisaa ja ajoittain hektistä. Päiväni alkaa usein varmistamalla, ettei tuotannossa ole ollut edellisen työpäivän jälkeen ongelmia. Monesti pääsen nopean tsekkauksen jälkeen jatkamaan DevOps-hankkeiden eteenpäinviemistä. Näiden hankkeiden edistymisen myötä on palkitsevaa huomata viikoittain, kun jokin osa organisaatiomme tarpeista soljahtaa automaation piiriin.
 

DevOps-asiantuntijan tehtävät vaihtelevat yhtiöstä riippuen, mutta itse olen sisäistänyt sen tarkoittavan bisneksen tarpeiden toteuttamista. Työ on ajoittain hektistä, mutta FCG:llä ei jää ongelmtilanteissa koskaan yksin.


Tilanne saattaa muuttua päivän aikana kiireellisten tarpeiden tai yllättävien ongelmatilanteiden vuoksi. Ongelmatilanteiden aikana osaajajoukkomme ei jätä ketään yksin, vaan eri osaamisten asiantuntijat kerääntyvät selvittämään ja korjaamaan tilannetta. Näissä ongelmanratkaisutilanteissa on hyvin ansaitsevaa saada uusia näkemyksiä ja oppia vuosien saatossa kertyneistä kokemuksista.

Parasta työskentelyssä on vapaa ja positiivinen ilmapiiri

Parasta tässä työssä on ehdottomasti vapaa ja positiivinen ilmapiiri. Asiat eivät mene nokitteluksi ja toisten osaamista kunnioitetaan. Ongelmien kanssa ei ikinä jää yksin ja etäafteritkin venyvät usein aamuyöhön loistavien työkavereiden ansiosta. Jos työ tuntuisikin epämieluisalta, uuteen rooliin pystyy hakeutumaan organisaation sisällä.

Yksi parhaista asioista on myös se, että saamme käyttää osan työajasta osaamisen kehittämiseen. Käytännössä tämä on muotoutunut itseä kiinnostavien kokeilujen toteuttamiseksi, IT-alan oppimisalustojen hyödyntämiseksi (Pluralsight ja O’Reilly), sekä konferensseihin osallistumiseksi. Vapaa-ajalla lähinnä seuraan oman alan foorumeita, ellen satu intoutumaan oman pikkuprojektin pariin.