
Noora Yukich, Project Manager, kehityskonsultointi
Olen Noora Yukich ja työskentelen FCG:n Uuden-Seelannin toimistossa projektipäällikkönä projektinhallinnan ja tarjousten valmistelun parissa. Olen asunut Uudessa-Seelannissa vuodesta 2017 lähtien, ja FCG New Zealandin tiimiin liityin tammikuussa 2019.
Kansainvälinen maantieteilijä
Valmistuin filosofian maisteriksi Turun yliopistosta pääaineena maantiede. Opinnoissani keskityin ihmismaantieteeseen. Sivuaineina opiskelin sosiaalipolitiikkaa, monikulttuurisuutta ja kehitysmaaopintoja, ja lisäopintoina katastrofin hallintaa vaihtovuotenani Sloveniassa. Tällä hetkellä opiskelen Disaster Management maisteriopintoja osa-aikaisesti töiden sivussa.
Opiskelujeni ohella suoritin kaksi harjoittelua: toisen Etelä-Afrikassa Suomen suurlähetystössä Energy and Environment -ohjelman harjoittelijana, ja toisen Filippiineillä Disaster Preparedness -projektissa kenttädatan kerääjänä ja työpajojen järjestelijänä. Tämän lisäksi työskentelin osa-aikaisesti koko opiskeluaikani Plan Suomen lastenoikeuksien lähettiläänä. Kiertelin oppilaitoksissa pitämässä oppitunteja ja työpajoja lastenoikeuksista sekä lasten elämästä kehitysmaissa. Opintojeni jälkeen työskentelin Norjassa revontulioppaana ennen Uuteen-Seelantiin muuttoa.
Työskentelin ensimmäisen vuoteni Uudessa-Seelannissa paikalliselle rintasyöpäsäätiölle yritysvarainhankinnan koordinaattorina sekä johdon assistenttina. Tämän jälkeen muutin väliaikaisesti Nepaliin, jossa työskentelin vapaaehtoistutkijana Street Child -järjestölle. Tein projektien monitorointia ja evaluointia, yritysvarainhankinnan suunnittelua sekä projektin suunnittelua.
Parasta työssä vastuullisuus, monipuolisuus, urakehitysmahdollisuudet ja tiimi
Itseni kaltaiselle juniorille FCG on tarjonnut erinomaisen mahdollisuuden olla mukana erilaisissa projekteissa ja tarjousten valmisteluissa sekä mahdollisuuden ottaa nopeasti vastuuta isoistakin kokonaisuuksista. Johto on tukenut alusta asti vastuunottamisessa ja rohkaissut itsenäiseen työskentelyyn. Lisäksi olen saanut mahdollisuuden matkustaa työni puolesta ja kehittää taitojani asiantuntijatyössä itselleni tärkeillä aloilla.
FCG:llä on mahdollisuus kehittyä jatkuvasti ja edetä uralla vaativimpiin rooleihin sitä mukaa, kun kokemusta kertyy. Uskomaton etu on myös esihenkilö ja tiimi ympärillä, jotka tukevat tilanteessa kuin tilanteessa.
Oppimisen tahti onkin vauhdikas ja työtehtävien vaativuus on kasvanut vähintään samalla vauhdilla.
Uskomaton etu on esimies ja tiimi ympärillä, jotka tukevat tilanteessa kuin tilanteessa. Se, että tietää taustatuen olevan saatavilla aina kun on tarve, auttaa yrittämään ja kokeilemaan uutta. Se taas kehittää omaa osaamista ja tietotaitoa päivittäin. Myös se, että kaikkien ajatuksia kuunnellaan, työhistorian pituudesta huolimatta, on todella inspiroivaa ja tukee oma-aloitteisuutta. Se myös ylläpitää jatkuvaa keskustelua asioiden kehittämiseksi tiimin kesken.
Jokainen viikko on erilainen
Perinteistä viikkoa ei juuri ole, mikä on parasta! Jokainen viikko on aivan erilainen. Omassa työssäni teen projektin hallintaa, tarjousten valmistelua, markkinointimateriaalien ja tiedotuskanavien päivitystä sekä toisinaan asiantuntijatyötä. Usein viikkoon kuuluu uusien mahdollisuuksien tutkimista ja näistä keskustelua tiimin, partnereiden ja asiantuntijoiden kanssa sekä tarjousten valmistelua. Tämä saattaa pitää sisällään projektintoteutus lähestymistapojen valmistelua, asiantuntijoiden ansioluetteloiden muokkaamista, partnereiden ja asiantuntijoiden kanssa neuvottelua sekä budjetin tekoa. Kiireimmillään tämä vie kaiken ajan.
Toisinaan viikko voi olla täynnä projektiraporttien kommentointia ja muokkausta, ja asiakkaan kanssa projektin kulusta keskustelua, asiantuntijoiden tukemista heidän työssään ja kenttätöiden valmistelua.
Muutos tarjoaa uusia mahdollisuuksia oppia
Jatkuva muutos tarjoaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia oppia. Toisinaan jatkuvat muutokset ovat myös raskaita – uuden parissa työskentely on haastavaa ja kuluttaa paljon energiaa. Onnistumiset ja hyvä tiimi auttavat jaksamaan ja kehittämään itseään. Mainitsemani tiimi ei ole vain meidän toimistotiimi, vaan ne useat asiantuntijat, joiden kanssa olen yhteydessä päivittäin.
Uusien tarjousten teossa olen myös huomannut, kuinka teemat, joista aiemmin tiesin vain vähän, ovat yllättäen tulleet tutuiksi. Näitä ovat esimerkiksi maataloussektori Kaakkois-Aasiassa, Environmentally Sensitive Areas -kartoitus Mauritiuksella tai kastelujärjestelyn kehitys Vietnamissa. Vaikkei teema itsessään olisi suoraan teknisesti omalla osaamisalueella, ymmärryksen lisäys monipuolisesti eri teemoista auttaa ymmärtämään kattavammin kehitysongelmia kehitysmaissa, toimivia ratkaisuja ja toimintatapoja eri projekteissa, ja eri asiakkaiden vaatimuksia ja toimintatapoja.
Olenkin huomannut, että jatkuvasti muuttuvat teemat, joiden parissa työskentelee, tukevat omaa osaamista älyttömästi – paljon enemmän kuin olisin voinut aikaisemmin kuvitella. Vaihtuvat teemat muistuttavat pitämään mielen avoimena erilaisia kehitysaloja kohtaan ja ymmärtämään niiden linkittyneisyyden. Tämän ymmärtäminen onkin auttanut hyväksymään jatkuvan muutoksen.
Vahvuutena laaja-alainen kokemus eri aloista ja rooleista
Itseäni on usein ohjeistettu ja mentoroitu, kuinka tärkeää on keskittää osaaminen tietylle alalle ja pyrkiä löytämään kultainen lanka opintojen ja eri työkokemusten välillä, ja edetä loogisesti tavoitteita kohti. Itselleni juurikin se, että olen työskennellyt useammassa eri roolissa, usealla sektorilla ja eri aihealueiden parissa, on ollut valtava vahvuus nykyisessä monipuolisessa työnkuvassa. Energiasektorin harjoittelu Etelä-Afrikassa oli ensimmäinen ulkomaan työkokemukseni kehityssektorilla, mutta elämä vei Tyynenmeren saarille keskustelemaan trooppisiin myrskyihin valmistautumisesta yhteisötasolla – kuka olisi uskonut? Ei ainakaan yliopiston uraneuvonta, tai minä itse.
Sattuipa kerran töissä – pieni työ kasvoi suureksi
Viime vuonna erään projektin sopimusneuvotteluissa ilmeni, että työsuunnitelmaan täytyi tehdä isoja muutoksia, jotta saadaan tulokset raportoitua asiakkaan haluamalla aikataululla. Samassa kokouksessa sovittiin, että otan vastuun evaluaatiotyöpajojen pidosta useammalla eri Tyynenmeren saarella. Tunnissa pieni Desk Review -työ, jonka piti olla vastuullani, olikin kasvanut neljälle Tyynenmeren saarelle matkustamiseksi ja eri stakeholdereiden haastatteluiksi ja työpajojen organisoimisiksi. Aika yllättävä käänne! Kenttätyöt sujuivat hyvin ja kokemus innostikin minua lisäopintoihin Disaster Management -sektorilla.
Tämä kokemus oli hyvä esimerkki siitä, miten pienessä tiimissä saa isojakin mahdollisuuksia junioriroolissa, jos vain on valmis tarttumaan pelottaviltakin tuntuviin mahdollisuuksiin.

Tutustu FCG:läiseen! Essi Koskenvesa, Liiketoimintajohtaja, Koulutus- ja tapahtumapalvelut

Tutustu FCG:läiseen! Mirjam Hyvönen, Projektijohtaja, Kaupunkisuunnittelu

Tutustu FCG:läiseen! Hermanni Hyytiälä, Häiriökysynnän asiantuntija, Sote ja hyvinvointi

Tutustu FCG:läiseen! Frans Cederlöf, Suunnittelija, Kaupunkisuunnittelu

Tutustu FCG:läiseen! Lotta Sokka, Tiimipäällikkö ja johtava asiantuntija, Sote ja hyvinvointi
