Asiakastarina

Case Klaukkala: Omaperäisen vesitornin tarina

“Oho, onpa omaperäisen näköinen”, kirjoittaa Nurmijärven uutiset Klaukkalan uuden vesitornin havainnekuvasta. Havainnekuvat ovat herättäneet iloa sekä paikallislehdessä että somessa.

Havainnekuva arkkitehti Risto Ala-aho, FCG Arkkitehdit.

Valitun ratkaisun arkkitehtuurin alkuperäinen idea on FCG:n kaupunkikehitysjohtaja, arkkitehti SAFA Arja Sippolan käsialaa. Suunnitelman tilasi Nurmijärven Vesi.

Nurmijärven Klaukkalan vesitorni sijaitsee luonnonkauniilla kalliometsäalueella Klaukkalan keskustassa. Vesitornin kukkula on Klaukkalan asukkaiden suosima virkistysalue ja kohoaa korkealle näkyen kauas maisemakuvassa. Alueella asuu muun muassa liito-oravia ja muita luontoympäristön arvoja. Vesitornin idea syntyi käpy-teemalla. Vesitorni omalla ympäristötaiteen omaisella muodollaan kertoo paikan metsähengestä ja ilahduttaa virkistysalueen kävijöitä sekä tornia kauempaakin tarkastelevia.

Kolmesta eri vaihtoehdoista kunnan ohjausryhmä valitsi Käpy-version. Muut ehdotukset olivat Timantti- ja Metsä -versiot. Vesitornin rakenne on yksinkertainen, sillä käpymäisen verhorakenteen takana on normaali perinteinen sienimäinen tornirakenne. Suomujen mitoitus on optimoitu alkuperäisen Corten-levyn maksimimitoista. Materiaalihävikkiä ei tällä tekniikalla synny.

FCG:n asiantuntijat tuottivat kohteeseen myös laajan yleissuunnitelman. Suunnittelutyön projektiryhmä koostui arkkitehdistä, projektiarkkitehdistä sekä rakenne- ja vesihuoltosuunnittelijoista. Havainnekuvat julkaistiin samalla, kun uuden vesitornin asemakaavaluonnos tuli julkiseksi.

“Hanke eteni hyvässä yhteistyössä alusta alkaen asiakkaamme Nurmijärven Veden edustajien ja FCG:n työryhmän kanssa. Oli rohkaisevaa saada innostunutta palautetta asiakkaalta jo suunnittelutyön aikana. Konsultin paras palkinto on, jos tilaaja on ilahtunut lopputuotteestamme”, Sippola kertoo.

Vesitornin julkisivun verhorakenne runkoineen on tarkoitus tehdä Corten-teräksestä. Säänkestävän Corten-teräksen pinnalle muodostuu ulkoilmassa hapettuessa kerros, joka pitää pintakerroksen alaiset rakenteet kunnossa.

Pintakerros muuttuu muutaman vuoden kuluessa ruosteen väriseksi. Vesitornin runkorakenne on teräsbetonia, josta suuri osa on tarkoitus valaa paikan päällä. Klaukkalassa on tarkoitus aloittaa rakennustyöt vuonna 2025. Uuden vesitornin pitäisi valmistua seuraavan vuoden loppuun mennessä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Arja Sippola
Arja Sippola
Kaupunkikehitysjohtaja
Lähetä viesti