Hyvän elämän tekijät menestyksen taustalla

Kuntatalous
Kuntatalous
Hyvä hallinto
Hyvä hallinto
Elinvoima
Elinvoima
Kestävä elimympäristö
Kestävä elinympäristö

Vaihtoehtoinen elämäntapa, puhdas luonto, kiireettömämpi arki tai yhteisöllisyys ovat houkuttimia, joiden vuoksi kaupungeista muutetaan pienille paikkakunnille. Lotta matkusti Muonioon ja selvitti, kuinka 2 300 asukkaan kunta säilyy hyvinvoivana ja menestyvänä.

Muonion kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäki

Elinvoima kumpuaa yhteistyöstä

Muoniossa on sitouduttu yhteisesti kunnan elinvoimaisuuden ylläpitämiseen. Pitkän tähtäimen suunnitelmien avulla kunnan talous pysyy hallinnassa ja kehityshankkeisiin osallistetaan kaikki sidosryhmät asukkaista yrittäjiin sekä päättäjiin. Muonion kunnanjohtaja Laura Enbuska-Mäen mukaan näillä toimilla rakennetaan kestävää elinympäristöä kunnan pysyville asukkaille, mutta myös Muonion luonnosta nauttiville matkailijoille.

Katso koko haastattelu

FCG:n avulla 95 % kunnista on kehittänyt elinvoimaisuuttaan

Kaisa Salo

Luontoarvot kaiken tekemisen taustalla

Helsingistä Muonioon muuttaneelle Kaisa Salolle luontoarvot ovat uuden kotikuntansa tärkein asia. Myös yhteisöllisyys ja hyvät vaikutusmahdollisuudet saavat häneltä kiitosta. Pienessä kunnassa kun voi itse vaikuttaa asioihin hyvin matalalla kynnyksellä.

Katso koko haastattelu

Lauri Solin, FCG

Omatoimisuus ratkaiseva menestystekijä

FCG:n palvelualuejohtaja Lauri Solin on tehnyt uransa aikana yhteistyötä yli sadan kunnan kanssa. Hän tietää, että kunnan elinvoimaisuuden ja menestyksen tekijät lähtevät aina kunnan omasta halusta uudistua.

Muonion menestystekijäksi hän nostaa yhdessä tekemisen mentaliteetin, jonka avulla uudistukset kasvavat koko kunnan yhteiseksi tavoitteeksi.

Katso koko haastattelu

ELÄMÄNTÖITÄ LUKUINA

FCG tukee kuntia ympäri Suomea ja on tehnyt sitä jo vuosikymmenten ajan. Asiantuntijammme tarjoavat apuaan monella tavalla, joten tässä muutamia lukuja tehdyn yhteistyön taustalta.

Kuntatalous
82 %
kunnista parantanut talouttaan
Hyvä hallinto
91 %
kehittänyt julkista hallintoa
Kestävä elinympäristö
97 %
rakentanut kestävämpää elinympäristöä
Elinvoima
95 %
kunnista kehittänyt elinvoimaisuuttaan

Tilaa elämäntöitä ennakkoon

Tilaa uutiskirjeemme ja näet ensimmäisenä missä Lotta seikkailee seuraavaksi. Lisäksi saat kuukausittain koosteen FCG:n ajankohtaisista uutisista sekä lisätietoa hyvän elämän tekijöistä ja niiden toteutumiseen vaikuttaneista asiantuntijoista.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojakäytäntömme ja annat FCG:lle markkinointiluvan.
Ajankohtaisia sisältöjämme
Asiakastarina Kestävän matkailun kehittäminen
Näkemyksiä
Kestävän matkailun kehittämiseen on panostettava

Maamme matkailuvaltteja ovat olleet luonto, puhtaus ja rauhallisuus, ja etenkin Lapin talvi on houkutellut vuosi vuodelta lisää ulkomaisia matkailijoita. Lapin matkailu rikkoi vielä tammikuussa 2020 ennätyksiä, kun ulkomaisten rekisteröityjen yöpymisten määrä kasvoi 12,5 prosenttia edellisestä vuodesta.

Tiedote Väestönmuutos ja korona
Tiedote
Väestönmuutos ja korona kurittavat kuntien taloutta

Vuoteen 2025 saakka ulottuva kuntatalousanalyysi osoittaa, että moni kunta joutuu pohtimaan vakavasti talouden ja tulovirtojen uudelleen järjestämistä lähivuosina. Analyysin pohjana on käytetty vuosien 2010–2019 kuntatalouden tunnuslukuja, joita on yhdistetty kunnilta saatuihin tuoreisiin tietoihin sekä väestönmuutoksen, koronan ja mahdollisen sote-uudistuksen tuleviin vaikutuksiin.

Tiedote Kuntalaisten veroprosentti nousee
Tiedote
Kuntalaisten veroprosentti nousee viidessä vuodessa keskimäärin 1,4 prosenttiyksikköä

Tuore kuntatalousanalyysi osoittaa, että kuntalaisten veroihin kohdistuu merkittävä nousupaine vuoteen 2025 mennessä. Syynä on muun muassa väestön- ja ikärakenteen muutosten vaikutus kuntien kustannuksiin. Lisäksi koronapandemian aiheuttama heikko talouskehitys alentaa kuntien verotuloarvioita.

Koko Suomessa veroprosentti nousisi vuoteen 2025 mennessä keskimäärin 1,4 veroprosenttiyksikköä, kun ottaa huomioon valtion koronakompensaatiot ennen budjettiriihen päätöksiä sekä mahdollisen sote-uudistuksen toteutumisen. 

Asiakastarinat
Asiakastarina Uusikaupunki
Asiakastarina
Uusikaupunki haki strategiassaan hallittua kasvua ja oikeanlaista kemiaa

Vuosien 2017-2018 aikana Uusikaupunki uudisti strategiaansa. Työ keskittyi tulevaan, mutta ensitöiksi kaivettiin vanha strategia tarkasteluun. FCG:n asiantuntijat Anni Antila ja Jarmo Asikainen osallistuivat prosessiin.

Asiakastarina Kuopio
Asiakastarina
Raportointiuudistus avasi mahdollisuuden – verkostossa opitaan johtamaan tiedolla

Julkisen hallinnon suositusten mukaisesti kunnat raportoivat vuodesta 2021 alkaen taloustietonsa Valtiokonttorin tietopalveluun. Samalla luokitukset muuttuvat. Muutoksella pyritään tehostamaan yhdenmukaisen ja ajantasaisen tiedon tuotantoa.

Elämäntöitä
Elämäntöitä

Miten Suomesta rakennettiin sadassa vuodessa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan pioneeri, jonka kansa on tutkitusti maailman onnellisin? Suomalainen vuorikiipeilijä ja seikkailija Lotta Hintsa lähti kanssamme selvittämään tätä hyvän elämän tekijöiden kaavaa.

Katso jaksot
Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
20976.jpg
Kimmo
Haapasalo
Johtaja, Johtaminen ja talous, Johtaminen ja Talous
+358 40 520 3020