Nuorempi henkilö pitää hellästi vanhuksen kädestä välittäen huolta ja tukea. Kädet ovat pääpainopisteessä pehmeää sinistä taustaa vasten ja symboloivat myötätuntoa ja yhteyttä.
Asiakastarina

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: uusi sosiaalisen kuntoutuksen malli ikääntyneille

FCG:n asiantuntijat ovat olleet mukana tukemassa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen gerontologisen sosiaalityön toimijoita ikääntyneiden sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin kehittämisessä. Sosiaalisen kuntoutuksen avulla tuetaan iäkkäiden, haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden kotona asumista inhimillisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.​ Tavoitteena Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ja FCG:n yhteistyössä oli luoda asiakaslähtöisellä ja tavoitteellisella sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallilla yhdenvertainen ja kustannustehokas sosiaalisen kuntoutuksen palvelu hyvinvointialueen ikääntyneille.​

”Yhteistyö FCG:n kanssa sujui hyvin ja saimme kehitettyä palvelusta juuri sellaisen kuin oli tarkoituskin” kertoo johtava sosiaalityöntekijä Hanna Pentikäinen.

Palvelu on suunnattu yli 65-vuotiaille henkilöille, joilla on puutteita elämänhallinnassa ja arjessa selviytymisessä. Se on tarkoitettu ensisijaisesti niille, joilla ei ole käytössä muita ikääntyneiden palveluita eikä tukevaa sosiaalista verkostoa. Sosiaalisen kuntoutuksen keskeinen tavoite on ehkäistä tai hidastaa asiakkaan siirtymistä raskaampien palvelujen piiriin.

Positiivisia vaikutuksia asiakkaiden arkeen

Sosiaalisen kuntoutuksen avulla asiakkaiden itsenäinen elämänhallinta on parantunut ja omatoimisuus kodin ulkopuolella lisääntynyt. Kuntoutus on tuonut asiakkaille uskoa ja motivaatiota itsenäisempään toimintaan sekä uutta mielekkyyttä elämään. Asiakkaita on myös ohjattu kolmannen sektorin palveluihin ja erilaisiin ryhmiin, joista he saavat sisältöä ja mielihyvää elämäänsä.

Joidenkin asiakkaiden kohdalla kotihoidon käyntikerrat ovat vähentyneet omatoimisuuden lisääntyessä. Lisäksi soitot hälytyskeskukseen ja terveydenhuoltoon ovat vähentyneet turvattomuuden vähentyessä palvelun alkamisen myötä.

Vakituiseksi palveluksi vuoden 2024 alussa

Kehittämistyön jälkeen sosiaalinen kuntoutus aloitettiin vakituisena palveluna vuoden 2024 alussa. Sosiaalisen kuntoutuksen tarve arvioidaan jokaisen asiakkaan kohdalla sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan tekemän palvelutarpeen arvioinnin avulla. Palvelu on määräaikainen ja sen tarve arvioidaan säännöllisesti. Asiakkaan tulee olla sitoutunut palveluun ja jokaiselle asiakkaalle määritellään yksilölliset tavoitteet. Päijät-Hämeen alueella sosiaalista kuntoutusta toteuttaa tällä hetkellä kolme työntekijää, jotka tukevat ikääntyneitä heidän omassa elinympäristössään.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ja FCG:n yhteistyö perustui laaja-alaiseen palvelun yhteiskehittämiseen hyvinvointialueen henkilöstön kanssa. Palvelumuotoilulla pyrittiin varmistamaan kehittämisen asiakaslähtöisyys. Työskentelyn runkona toimivat kolme henkilöstölle suunnattua etätyöpajaa. Asiakasymmärrys kiteytettiin persoonaprofiilien muotoon empatiakarttamenetelmällä ja palveluprosessia jäsennettiin Service Blueprint -menetelmän avulla. Projektin lopputuloksena FCG kuvasi ikääntyneiden sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin ja prosessin visuaalisesti.

”Voin lämpimästi suositella FCG:tä yhteistyökumppaniksi. Meidän tapauksessamme yhteistyö oli erittäin hedelmällistä, osallistavaa, monipuolisia menetelmiä hyödyntävää ja uusia ajatuksia herättävää. Paras lopputulos oli tietysti se, että palvelusta saatiin vakituinen. Tätä edesauttoi hyvin tehty kehittämistyö, yhdessä luodut kriteerit ja ylipäätään hyvä suunnittelu, joka oli sitten helppo viedä käytäntöön” Päijät-Hämeen Pentikäinen summaa.

Kiinnostuitko? Ole yhteydessä asiantuntijaamme alta tai lue lisää palveluistamme hyvinvointialueille!

Lue lisää palveluistamme hyvinvointialueille

Outi Ahokas
Outi Ahokas
Johtava asiantuntija
Lähetä viesti