Vesilaitosyhdistys: Kalkkikivialkalointioppaan päivitystyö
FCG Finnish Consulting Group on päivittänyt Vesilaitosyhdistyksen vuonna 2002 julkaistun Kalkkikivialkalointioppaan vastaamaan nykypäivän tarpeita. Tämä yhteistyöhanke vesihuoltolaitosten välillä korostaa kalkkikivialkaloinnin merkitystä Suomen pehmeiden ja happamien pohjavesien käsittelyssä ympäristöystävällisesti verrattuna muihin alkalointikemikaaleihin. Päivitetty opas tarjoaa kattavan katsauksen veden alkalointiin, korroosion estämiseen ja kalkkikivisuodatuksen turvalliseen toteutukseen.
”FCG:n asiantuntijat toteuttivat Kalkkikivialkalointioppaan päivityksen osaavasti ja vastuullisesti, hankkeen ohjausryhmää ja alan muita asiantuntijoita kuunnellen. On arvokasta, että voimme nyt tarjota vesihuoltoalan tueksi luotettavaa ja ajantasaista tietoa kalkkikivialkaloinnista”, kommentoi VVY:n vesiasiainpäällikkö Riina Liikanen.
Hanke toteutettiin kolmessa osassa:
- Ensimmäisessä vaiheessa vesihuoltolaitoksilta sekä materiaali- ja laitetoimittajilta kerättiin käyttökokemuksia kalkkikivialkaloinnista. Keruu toteutettiin pääasiassa työpajoissa sekä ohjausryhmän kokouksissa. Työssä hyödynnettiin myös FCG:n laitossuunnittelun asiantuntemusta vuosikymmenien ajalta.
- Hankkeen toisessa vaiheessa tutkittiin veden alkaloitumista, kalkkikiven kulumista ja muuttumista sekä huuhteluiden tehokkuutta.
- Kolmas vaihe koostui varsinaisesta oppaan päivitystyöstä.
On arvokasta, että voimme nyt tarjota vesihuoltoalan tueksi luotettavaa ja ajantasaista tietoa kalkkikivialkaloinnista.
Riina Liikanen, VVY
”Hankkeen asiantunteva ohjausryhmä osallistui aktiivisesti työn ohjaamiseen, tietojen toimittamiseen ja kommentointiin. Lisäksi vesihuoltolaitokset toteuttivat kalkkikivisuodatukseen liittyvät haasteelliset tutkimukset, jotka onnistui hyvin ja tulokset ovat vertailukelpoisia”, kertoo FCG:n projektipäällikkö Päivi Peltonen.
”Tutkimuksista saatiin mielenkiintoista uutta tietoa mm. kalkkikiven muuttumisesta suodatuksessa ja huuhtelujen tehokkuudesta. Työpajassa käytiin hyvää ja monipuolista keskustelua vesihuoltolaitosten käyttökokemuksista erilaisista kalkkikivialkalointilaitoksista ja -ratkaisuista, joita hyödynnettiin oppaan laatimisessa”, Peltonen jatkaa.
Kalkkikivialkalointi on turvallinen vedenkäsittelymenetelmä, koska käsiteltävän veden pH-arvo ei kohoa vaarallisen korkeaksi. Kalkkikiveä on myös turvallista käsitellä ja sen hiilijalanjälki on pienin verrattuna muihin alkalointikemikaaleihin. Kunnolliset kalkkikivisuodattimet ovat helppokäyttöisiä. Kalkkikiven käyttö nostaa vesihuoltolaitoksen huoltovarmuutta, sillä kalkkikiveä louhitaan Suomessa ja lisätään laitoksilla yleensä harvoin.
Oppaassa käsitellään mm. seuraavia aiheita:
- veden alkalointi yleisesti ja korroosion estäminen verkostossa
- kalkkikivirouheiden ominaisuudet ja liukenematon aines, raekoon vaikutus alkaloitumiseen
- mangaanin, raudan ja alumiinin sekä ammoniumin poistamisesta kalkkikivellä
- kalkkikivisuodatuksen mitoitus ja toteutus eri suodatintyypeille, mahdollinen esikäsittelytarve (ilmastus) ja laitostekniset näkökohdat, jotka on hyvä huomioida kalkkikivisuodatuslaitoksia suunniteltaessa
- erilaiset sovelluskohteet kuten mixed-bed suodatuksesta pintavesilaitoksilla
- mikrobiologinen laadun hallinta.
Hanketta rahoittivat Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto, Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä, Porvoon vesi, Joensuun Vesi, Lakeuden Vesi Oy, Rautjärven kunta, Oy Lining Ab ja Nordkalk Oy Ab. Edellä mainittujen tahojen edustajat sekä Allwatec Oy:n edustajat muodostivat hankkeen ohjausryhmän.
Lataa webinaaritallenne!
Kalkkikivialkalointi soveltuu hyvin Suomen happamien pohjavesien käsittelyyn ja pintavesilaitoksille sekasuodattimiin. Lisäksi kalkkikivisuodatuksella voidaan poistaa erinomaisesti mangaania, alumiinia ja ammoniumia oikeissa olosuhteissa sekä jonkin verran rautaa.
Asiantuntijamme havainnollistavat webinaaritallenteella kalkkikivisuodatuksen käytännön ratkaisuja ja sovelluksia. Puhujina projektipäällikkö Päivi Peltonen sekä prosessisuunnittelija Kalle Kakko.
Lataa maksuton webinaaritallenne alta!