Uutinen

Sote-palveluiden uudistamiseen kansainvälisiä oppeja – FCG kumppanoituu Sitrasta tuttujen huippuasiantuntijoiden kanssa

Sote-palveluiden uudistaminen on rakenteiden uudistamisen jälkeinen suuri tehtävä jokaisella hyvinvointialueella. Voidakseen auttaa hyvinvointialueita tässä työssä entistäkin paremmin, FCG on kumppanoitunut entisten ministereiden ja Sitran vanhempina neuvonantajina toimineiden Liisa Hyssälän ja Jouni Backmanin sekä Sitran Uudistumiskyky -teemaa johtaneen, Sitran johtoryhmän jäsenenä toimineen Antti Kivelän kanssa.

Hyssälä ja Kivelä olivat tekemässä sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta selvitystä Viron omalääkärijärjestelmästä ja sen oppien soveltamisesta hyvinvointialueilla. Selvitys julkaistiin 3.3.2023. Tästä selvityksestä on saanut alkunsa Oma Tiimi -malli, jonka avulla Viron parhaita oppeja voidaan ottaa käyttöön myös hyvinvointialueilla.

Oma Tiimi-mallin perusideana on rakentaa palvelusta hyötyville asiakkaille oma tiimi, jonka asiakas tietää ja joka tuntee tämän tarpeet. Oma tiimi koostuu vähintään sairaanhoitajasta ja lääkäristä. Tarvittaessa tiimiin lisätään henkilöitä niin terveydenhuollon kuin sosiaalipuolen ammattihenkilöistä. Keskeinen lähtökohta on, että tiimi on läpinäkyvä, eli asiakas tietää koko ajan kuka kuuluu hänen tiimiinsä ja että asiakas on myös itse osa tiimiä. Toimintamalli edellyttää hyvinvointialueelta kehittynyttä asiakashallinnan mallia ja tietojohtamisen kehittämistä.

Hyvinvointialueiden on mahdollista nyt tilata avainhenkilöilleen asiantuntijaseminaari saatavilla olevista opeista Oma Tiimi -malliin sekä sen yksityiskohtiin liittyen. Myöhemmässä vaiheessa FCG pystyy tukemaan hyvinvointialueita mallin käyttöönotossa.

”Sote-uudistuksen tavoitteisiin yhdenvertaisista, vaikuttavista ja kustannustehokkaista palveluista ei tulla pääsemään ilman asiakaslähtöisten palveluiden rohkeaa uudelleen muotoilua. Oma Tiimi -malli voi tarjota ratkaisun avaimia monelle hyvinvointialueelle”, sanoo FCG:n Sote ja hyvinvointi -liiketoimintaa johtava Iina Vartia.

”Olen erittäin iloinen ja ylpeä kumppanoitumisestamme Backmanin, Hyssälän ja Kivelän kaltaisten huippuasiantuntijoiden kanssa. Yhdessä voimme todella auttaa hyvinvointialueita tavoitteidensa saavuttamisessa”, Vartia jatkaa.

Ota yhteyttä asiantuntijaamme ja varaa aika maksuttomaan konsultaatioon.