Verkostosuunnittelu

Verkostosuunnittelu

Vesihuoltoverkostojen ikääntyminen ja siitä johtuva korjausvelka ovat puhututtaneet jo pitkään. Talousveden jakelu ja jätevesien viemäröinti tai johtaminen siirtolinjoja pitkin ovat osa yhteiskunnan keskeistä kriittistä infrastruktuuria. Niiden suunnittelussa tulee yhdistää paikalliset olosuhteet kuhunkin kohteeseen parhaiten sopiviin teknisiin ratkaisuihin. 

Verkoston mallinnus tukena suunnittelutyössä 

Suomessa on noin 100 000 km vesijohtoverkostoa ja noin 50 000 km viemäriverkostoa, jota hallinnoi noin 1 400 vesihuoltolaitosta. Verkostot ovat pääosin vanhoja ja enenevissä määrin saneerauksen tarpeessa: Rakennetun omaisuuden tila 2017 (ROTI) -paneelissa arvioitiin, että vesijohtoverkostostamme 6 000 km on erittäin huonossa kunnossa. Tällä on monia seurauksia. Esimerkiksi jätevesipuhdistamoille vuosittain päätyvästä vedestä noin kolmannes, eli 160 miljoonaa kuutiometriä, on peräisin jätevesiverkostoon vuotavista sade- ja sulamisvesistä. 

Käytännössä vesihuoltoverkoston ikääntyminen tarkoittaa, että puhdistetun talousveden hukka on vuositasolla noin 58 miljoonaa kuutiometriä, mikä keskimääräisellä vedenkäyttöhinnalla laskettuna tarkoittaa noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.  

Yksi verkostosuunnittelun tärkeimpiä painopisteitä on jätevesiverkoston suunnittelu, missä viemäriverkoston pullonkaulat ja tulvimisalttiit kohteet voidaan tunnistaa mallintamalla. Viemärien verkostomallien avulla onnistuvat myös tulvatarkastelut rankkasateilla ja lumensulamistilanteissa. Mallinnustuloksia voidaan hyödyntää viemäriverkostojen kehittämissuunnitelmissa sekä saneeraus- ja rakentamisohjelmissa. 

Verkostojen valtakunnallinen suunnittelija 

FCG toimii vesihuollon verkostojen saneerausten ja uudisrakennushankkeiden suunnittelijana valtakunnallisesti. Vesihuollon suunnitteluryhmässä toimii kaikkiaan noin 30 asiantuntijaa, jotka tarjoavat laaja-alaista osaamista mm. verkostojen mallinnuksen, yleissuunnittelun ja rakennussuunnittelun saralla. Otamme kaikessa työssämme aina huomioon luontovaikutukset, nykyisen kunnallistekniikan ja rakennuskannan. 

Verkostosuunnittelun palveluihimme kuuluvat: 

  • Vesihuollon kehittämissuunnitelmat 
  • Vesihuollon verkostojen mallinnus 
  • Vesihuollon verkostojen yleis- ja rakennussuunnittelu 
  • Hulevesijärjestelmien mallinnus 
  • Hulevesijärjestelmien yleis- ja rakennussuunnittelu 
  • Vesihuollon verkostojen saneeraukseen liittyvät kuntotutkimukset 
  • Maakaasun siirtojohtojen yleis- ja rakennussuunnittelu 
  • Maahan asennettavien korkeajännitejohtojen yleis- ja rakennussuunnittelu 
  • Kunnallistekniikan rakennuttamispalvelut 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asiantuntijaamme ja varaa maksuton konsultaatio!

Tero Pyrhönen
Tero Pyrhönen
Liiketoimintajohtaja, Vesi
Lähetä viesti
Lataus kuvake

Lataa FCG:n Aamukahvin tallenne

Vesihuollon saneeraustarpeet ja korjausvelka – välineitä selvittämiseen ja priorisointiin

Millaisia työkaluja löytyy vesihuollon kunnon tarkempaan selvittämiseen? Miten kannattaisi priorisoida verkostojen saneerauskohteet ja millä keinoin voidaan ratkaista haasteita kustannustehokkailla tavoilla? Lataa FCG:n aamukahvin webinaaritallenne, jossa pureudutaan muun muassa näihin kysymyksiin.