Jäätä järven rannalla ja auringonlasku
Uutinen

Blominmäen jätevedenpuhdistamo on voittanut vuoden 2022 RIL-palkinnon

FCG on pääsuunnittelijana ylpeä hankkeelle myönnetystä huomionosoituksesta

Blominmäen jätevedenpuhdistamo on voittanut Rakennetun ympäristön alan akateemisia edustavan RIL ry:n myöntämän RIL-Palkinnon. Palkinto jaetaan rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Lisäksi palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme.

FCG Finnish Consulting Group Oy toimi Blominmäen jätevesipuhdistamon suunnittelussa hankkeen alusta loppuun asti. Toimimme kohteen pääsuunnittelijana sekä toteutimme hanke- ja yleissuunnitelman lisäksi puhdistamon laitosteknisen suunnittelun ja luolaston sisäisen 3D-mallinnuksen.

50-vuotisjuhlavuottaan viettävän palkinnon saajan valitsi kansanedustaja Elina Valtonen. Valtonen teki valintansa neljän finalistin joukosta, rakennusalan asiantuntijoista koostuva esiraadin arvioiden pohjalta.

”Blominmäen jätevedenpuhdistamo on uraauurtava, maailman tasollakin huippuluokan hanke. Se on poikkeuksellisen vaativa ja laadukas, maan alle rakennettu insinöörityön taidonnäyte. Siinä yhdistyvät toimivaksi kokonaisuudeksi useat tekniikan eri osa-alueet. Lisäksi puhdistamon toteutus täysin maan alla vapauttaa tilaa muulle rakentamiselle maan päällä”, Elina Valtonen totesi RIL ry:n julkaisemassa tiedotteessa.

Valtosen mukaan kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävä hanke, jolla on erittäin tärkeä perustehtävä: ”Blominmäen jätevedenpuhdistamo tuottaa lisäarvoa yhteiskunnalle vähintään vuosikymmeniksi. Jäteveden puhdistus on konkreettista Itämeren suojelua ja kaupunkikehitystä parhaimmillaan – yhdistettynä energiaviisaisiin ratkaisuihin. Kyseessä on lämmöntuotannon osalta 100-prosenttisesti ja sähkön suhteen 70-prosenttisesti omavarainen hanke.”

FCG:n projektijohtaja Kalle Kiisto kertoo suunnittelun projektipäällikkönä toimimisen olleen pitkä ja hyvin antoista projekti. ”FCG:n asiantuntijuus kestävästä elinympäristöstä, infrasta ja vesihuollosta on määritellyt hanketta sen ensimetreiltä – jo vuodesta 2006 alkaen, kun FCG laati kalliopuhdistamon hankesuunnitelman. Hienoa päästä näkemään pitkän hankkeen lopputulos ja saada sille näin merkittävä huomionosoitus”, Kiisto toteaa.

Projektijohtaja Kalle Kiisto ja RIL-Palkinto 2022
Kalle Kiisto
Kalle Kiisto
Johtava asiantuntija
Lähetä viesti
Tero Pyrhönen
Tero Pyrhönen
Liiketoimintajohtaja, Vesi
Lähetä viesti