Luonto- ja linnustoselvitykset
Luonto- ja linnustoselvitykset turvaavat monimuotoisuutta.

Hankkeiden ja suunnitelmien vaikutuksilla luontoon ja lajistoon on tänä päivänä suurempi merkitys kuin koskaan ennen. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen sekä ekosysteemipalvelut ovat korostuneet ajassa, jossa muuttuvan ilmaston aiheuttamat haasteet, lajien ja luontotyyppien uhanalaistuminen, sukupuutot ja vieraslajien leviäminen ovat tunnistettuja ongelmia.
Luonto- ja ympäristöselvitykset suunnittelutyökaluna
Oikein kohdennetuilla ja ajoitetuilla selvityksillä on keskeinen rooli hankkeiden ja suunnitelmien toteuttamiskelpoisuuden arvioimisessa ja mahdollistamisessa. Luonnonympäristöä koskevat selvityksemme ja vaikutusarviointimme toimivat asiakkaidemme hankkeiden ja suunnitelmien tukena sekä aktiivisena suunnittelutyökaluna.
Pitkä kokemuksemme eri hankemuotojen ja maankäytön eri suunnittelutasojen kanssa toimimisesta takaa sen, että emme vain selvitä luonnon hetkellistä tilaa, vaan tuotamme selvityksessä saadun tiedon pohjalta konkreettisia suosituksia, toimenpide-ehdotuksia ja yksityiskohtaisia ongelmanratkaisuja asiakkaan käyttöön.
Tasokkaat luonto- ja ympäristöselvitykset ovat asiakaslähtöisiä ja huomioivat luonnon monimuotoisuuden säilymisen ja edistämisen sekä laadukkaan elinympäristön turvaamisen.
Luonto- ja linnustoselvitysten laatiminen elää vuodenkierron mukaan
Luonto- ja linnustoselvityksiä laaditaan lähes vuoden ympäri alkaen maaliskuisista pöllöselvityksistä aina loka-marraskuiseen linnuston syysmuuton seurantaan. Vuorollaan ajankohtaiseksi tulevia luontoselvityksiä ovat esimerkiksi viitasammakko- ja liito-oravaselvitykset, pesimälinnustoselvitykset, kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitykset sekä lepakkoselvitykset.
Luontoselvityspalveluidemme ammattilaiset hallitsevat tarvittavien eliöryhmien selvitykset, ja he suunnittelevat maastotyöt ennakoivasti oikeaan aikaan. Kauttamme järjestyy tekijä myös muuta erityisasiantuntemusta edellyttäviin toimeksiantoihin.
Laadukas luontoselvitys edellyttää asiantuntijuutta
Luonto- ja linnustoselvityksiä koskevat kriteerit ja lainsäädäntö, selvitettävät lajiryhmät ja menetelmät sekä viranomaiskäytännöt muuttuvat jatkuvasti. Luontoasiantuntijamme työskentelevät tiiviissä yhteistyössä hanketoimijoiden ja maankäytön suunnittelijoiden kanssa tässä muuttuvassa tilanteessa. Huolehdimme siitä, että luonto- ja ympäristöselvitykset sekä vaikutusarvioinnit täyttävät vaaditut kriteerit ja palvelevat sekä asiakkaan tarvetta että turvaavat ainutlaatuisen luontomme monimuotoisuuden säilymistä.
- Arvokohdeinventoinnit perustuen lainsäädäntöön (luonnonsuojelulaki, vesilaki, metsälaki) ja Suomen luontotyyppien ja lajien uhanalaisuusluokituksiin
- METSO-ohjelman mukaisten kohteiden kartoitukset
- Perinnebiotooppikartoitukset
- Kohdennetut tarkat kasvillisuusselvitykset esimerkiksi lähdeympäristöihin, paahdeympäristöihin, vanhojen metsien kohteisiin ym.
- Vesikasvillisuuskartoitukset, vesikasvillisuuden linjaseurantamenetelmät
- Uhanalaislajiston populaatioseurannat
- Vieraslajien ja haitallisten vieraslajien kartoitukset ja hävittämistoimenpiteiden suunnitelmat
- Liito-orava, viitasammakko, lepakot, sudenkorennot ja muut luontodirektiivin liitteen IV(a) lajit
- Monipuoliset linnustoselvitykset ja erityislajiston tarkkailu (mm. kotkien satelliittiseuranta)
- YVA-lainsäädännön mukaiset arviointimenettelyt
- Maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset kaavahankkeiden vaikutusarvioinnit
- Natura-arvioinnit
- Suunnitelmien ja ohjelmien vaikutusten arvioinnit
- Kasvillisuus- ja linnustovaikutusten seurannat hankkeiden toiminta-aikana
- Käyttö- ja hoitosuunnitelmat
- Luonnon monikäytön suunnittelu, luontomatkailua koskevat suunnitelmat
- Ekologisten viherverkkojen suunnittelu
- Luonnonsuojelulain mukaiset poikkeusluvat
Lataa FCG:n Aamukahvin tallenne
Vieraslajien selvittäminen ja hävittäminen – uusi lakisääteinen velvoite kunnille
Lataa FCG:n aamukahvin webinaaritallenne, jossa pureudutaan muun muassa vieraslajien lainsäädäntöön, uhkiin ja haittoihin, kuntien vieraslajien torjunakeinoihin sekä vieraslajiselvityksiin ja hävittämissuunnitelmiin.
Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää osaamisestamme ja palveluistamme!

Fortum: Selvitys kalaston elinolosuhteiden parantamisesta Tainionkoskella

AA Sakatti Mining Oy: Sakatin kaivoshankkeen YVA-selostus ja selostuksen täydennys

Case Tahkoluoto: Merituulivoimahankkeiden erityispiirteitä luvituksessa ja kaavoituksessa

Helsingin kaupunki: Pilaantuneen maaperän kunnostamista vaativissa olosuhteissa vilkkaalla kaupunkialueella – case Vilhovuorenkadun jatke

Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan liitto: Luonnon monimuotoisuusohjelma valmisteltiin laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa

Espoon kaupunki: Historiallinen Gumbölenjoen kalatie on askel vaelluskalakannan elpymiseen

Onko ympäristövaikutusten arvioinnilla todella merkitystä?

Tieto lisää asiantuntijan tuskaa – Uuden tutkimustiedon hyödyntäminen maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnissa

Maaseudustako merkittävä energialähde?

Webinaaritallenne: Turvallisuuskoordinaattorin rooli tuulipuiston pystytysvaiheessa

Näin luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta tuulivoimahankkeissa
