Talouden ja toiminnan analyysi

Talouden ja toiminnan analyysi

Talouden kokonaisvaltainen analysointi ja tietoon pohjaava suunnittelu ovat ydinosaamistamme. Autamme luomaan ymmärryksen kunnan tai hyvinvointialueen taloustilanteesta esimerkiksi painelaskennan avulla sekä suunnittelemaan toimintaa kerätyn faktapohjan perusteella. 

Haasteellisessa taloustilanteessa dataan pohjaava suunnittelu on avainasemassa 

Tasapainoinen kuntatalous vaatii tietoon perustuvaa ennakointia, vaikeita päätöksiä ja systemaattista toimeenpanoa. Kestävä talous on lähes poikkeuksetta määrätietoisten työn tulosta. 

Tuotamme luotettavia laskelmia ja analyysejä, joiden pohjalta talouden vastuullinen suunnittelu on mahdollista. 

FCG on Suomen johtava kuntatalouden asiantuntija. Meillä on kattavat, ajantasaiset tiedot ja valmiit työkalut muutoksen kuvaamiseen ja toiminnan suunnitteluun. Painelaskelmamme ja talousanalyysimme kertovat, miltä kunnan talous näyttää tämän vuoden jälkeen. Talousanalyysit, niiden tulkinta ja toimenpiteiden implementointi muodostavat palveluissamme selkeän kokonaisuuden. 

Talouden ja toiminnan suunnittelupalveluitamme ovat mm. 

  • Painelaskenta 
  • Talous- ja toiminta-analyysi   
  • Investointi- ja kannattavuuslaskelmat  
  • Ad hoc -tarkastelu halutusta toiminta-alueesta 

Painelaskelma ja talous- ja toiminta-analyysi toteutetaan usein yhdessä 

Painelaskelma on usein osa talous- ja toiminta-analyysiä, jota käytetään myös sopeutustyön pohja-aineistona. Laskenta tehdään tyypillisesti 3–5 vuodeksi eteenpäin, mutta pitkällä aikavälillä luotettavuus luonnollisesti laskee.  

Painelaskelmalla kunta voi arvioida talouden tulevaa kehitystä ja mahdollista sopeutustarvetta. Painelaskennan tietopohjana käytetään sekä julkisia tietolähteitä että kunnan antamia tietoja. Kunnalta saadaan esimerkiksi muut rahoituserät ja investoinnit. Sen lisäksi kunta kertoo oman näkemyksensä talouden kehityksestä.  

Laskelmat varmistetaan aina yhdessä johtoryhmän kanssa ja niiden lisäksi tehdään taustoittavia haastatteluita. Johtopäätökset tehdään aina datan pohjalta. 

Käsitteellisesti painelaskenta perustuu talouden menneeseen kehitystrendiin ja oletukseen siitä, että mikään käyttäytymisessä ei muutu. Sopeutettu trendi huomioi menneen kehityksen lisäksi tiedossa olevat talouteen vaikuttavat asiat, kuten investoinnit ja mahdollisen tuloveroprosentin muutoksen. On tärkeää huomata, että painelaskelma ei ole ennuste, vaan se osoittaa kehityksen suunnan siinä tapauksessa, että kunnan tilanteessa ei tehdä muutoksia. 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asiantuntijaamme – kerromme mielellämme lisää! 

Heli Silomäki
Heli Silomäki
Johtava asiantuntija
Lähetä viesti
Täytä lomake ja asiantuntijamme ovat yhteydessä.

Täytä lomake ja asiantuntijamme ovat yhteydessä.