ARVOA®-arviointimenetelmä

ARVOA® lastensuojelun ja perhepalveluiden arviointiin

ARVOA® tukee asiakastyötä ja palveluiden johtamista 

ARVOA® on menetelmä lastensuojelun ja perhepalveluiden vaikuttavuuden ja laadun arviointiin. Menetelmän avulla saadaan tietoa lapsen ja perheen toimintakyvystä, lapsen huolenpidosta ja kohtelusta sekä käytettyjen palvelujen vaikuttavuudesta ja laadusta. Sovellus tuottaa tietoa sekä asiakas- että organisaatiotasolla. 

Menetelmä perustuu selainpohjaisessa ARVOA®-sovelluksessa täytettäviin lomakkeisiin, joiden perusteella sovellus muodostaa raportteja asiakkaan voimavaroista, kuormitustekijöistä sekä lapsen ja perheen tilanteessa tapahtuneista muutoksista.  

ARVOA® tukee arviointityötä asiakastasolla vahvistamalla asiakkaan osallisuutta ja kuulluksi tulemista ja toimimalla apuna työskentelyn tavoitteiden asettamisessa ja seurannassa. Organisaatiotasolla menetelmä antaa tietoa palveluiden vaikuttavuudesta ja laadusta, jota voidaan hyödyntää tiedolla johtamisen tukena. 

ARVOA® mahdollistaa palveluiden tarkastelun eri tasoilla

  • Muutoksen tarkastelu asiakastasolla: Kuinka asiakkaiden tilanteet kehittyvät palvelun aikana toimintakyvyn ja lapseen kohdistuvan huolen suhteen? 
  • Yksiköiden välinen vertailu: Eroavatko eri yksiköt toisistaan asiakkaiden toimintakyvyn ja palveluiden vaikuttavuuden suhteen? 
  • Voimavarat/kuormitustekijät: Millaisia voimavaroja tai kuormitustekijöitä korostuu asiakkailla eri yksiköissä/alueilla? 
  • Resurssien tarkastelu: Kuinka resursseja tulisi kohdentaa vaikuttavammin? Tarvitseeko jokin yksikkö lisäresursseja? 
  • Palvelun kohdentaminen: Ovatko asiakkaat oikeassa palvelussa? 
  • Asiakaskokemus: Miten asiakkaat kokevat työskentelyprosessin? Kokevatko asiakkaat itse, että palvelu on ollut vaikuttavaa? 

Miten ARVOA® auttaa asiakastyössä? 

ARVOA®-menetelmällä tuetaan lapsen ja perheen osallisuutta asiakastyössä ja sopivien palveluiden suunnittelussa. Menetelmä tukee asiakasperheen ja työntekijän välisen luottamuksellisen suhteen syntymistä, ja lomakkeiden kysymykset toimivat myös keskustelun pohjana asiakastapaamisessa.  

ARVOA®-menetelmä on helppo ja nopea selainpohjainen menetelmä sekä asiakkaalle että työntekijälle. Jokaisella organisaatiolla on sovelluksessa oma rekisterinsä, johon työntekijät kirjautuvat henkilökohtaisilla käyttäjätunnuksillaan. 

Lapsen ja perheen toimintakyvyn arvioita tehdään asiakkuuden alussa, palveluiden aikana ja niiden päättyessä. Näin saadaan tietoa toimintakyvyn muutoksista ja käytettyjen palveluiden toimivuudesta ja vaikuttavuudesta. 

Arviointilomakkeissa lapsen ja perheen tilannetta tarkastellaan kattavasti hyvinvoinnin eri osa-alueilla.  

ARVOA®-menetelmässä työntekijän käytössä on kolme arviointilomaketta. Työntekijä arvioi lapsen toimintakykyä, lapsesta huolta pitävän aikuisen toimintakykyä sekä lapsen huolenpitoa ja kohtelua. Lapselle ja lapsesta huolta pitävälle aikuiselle on erilliset itsearviointilomakkeet, joiden avulla he voivat antaa tietoa hyvinvoinnistaan ja tuoda esille kokemuksensa omista voimavaroistaan.  

Täytettyjen lomakkeiden pohjalta sovellus muodostaa raportteja, jotka auttavat työntekijää ja asiakasta ymmärtämään asiakkaan tilannetta ja tuen tarpeita sekä hahmottamaan niissä tapahtuneita muutoksia.  

Mitä hyötyä ARVOA® tuo organisaatiotasolla? 

ARVOA® on organisaatiolle erinomainen tiedolla johtamisen työkalu. Sovelluksessa on mahdollista verrata organisaation eri yksiköiden asiakkaiden toimintakykyä ja lapseen kohdistuvaa huolenpitoa ja kohtelua keskenään. Näin saatua tietoa voidaan hyödyntää päätöksenteon tukena sekä laadun ja vaikuttavuuden seurannassa.  

“Toivomme, että mittariston käyttö selkiyttää asiakkaiden nykytilannetta vahvuuksien ja uhkatekijöiden osalta sekä asiakkaille itselleen että vastuutyöntekijälle. Odotamme myös, että mittariston avulla on helpompi seurata asiakkaiden elämäntilanteen muutosta ja sen avulla tarvittaessa muuttaa palveluita tai tavoitteita tai asettaa uusia tavoitteita.” 
Sanne Pihlajamäki, Oulun kaupunki  

Menetelmän arviointilomakkeet on kehitetty Kuntaliiton lastensuojelun vaikuttavuusmittarin tutkimusprojektissa 2013–2018. Menetelmä on siirtynyt Kuntaliitolta FCG:lle vuonna 2019, minkä jälkeen sovellusta on kehitetty edelleen. ARVOA®-menetelmän käyttäminen perustuu FCG:n kanssa tehtävään käyttöoikeussopimukseen, ja tarjoamme sovelluksen sujuvan käyttöönoton tueksi koulutusta.   

Voisiko ARVOA®-menetelmä sopia teille?

<strong>Ota yhteyttä asiantuntijaamme</strong> – keskustellaan yhdessä

Ota yhteyttä asiantuntijaamme – keskustellaan yhdessä

Tutustu tekemäämme työhön 

Oulun kaupunki kilpailutti lastensuojelun avo- ja sijaishuollon palveluita vuonna 2018. Kilpailutuksella haettiin ensisijaisesti laadukkuutta ja vaikuttavuutta palveluihin. Lisäksi haluttiin mittaristo vaikuttavuuden arviointiin. Menetelmäksi valittiin FCG:n ARVOA®.