Rakennetun ympäristön selvitykset
Rakennetun ympäristön selvitykset

Melu- ja ilmanlaatuselvitykset antavat arvokasta tietoa rakennetun ympäristön aiheuttamista riskeistä. Tuntemalla tämänhetkinen tilanne tai selvittämällä suunniteltujen hankkeiden vaikutukset etukäteen voidaan haittoja ehkäistä tehokkaasti.
Meluselvitykset ovat olennainen osa rakennetun ympäristön kehittämistä
Meluselvitykset tehdään yleensä laskennallisesti kolmiulotteisessa maastomallissa. Selvityksillä voidaan mallintaa nykytilannetta tai rakentaa suunnitteilla oleva tilanne ja tutkia sen meluvaikutuksia.
Meluselvitysten tavanomaisin tuloste on melualuekartta, jolla havainnollistetaan melun voimakkuutta tutkittavalla alueella eri tilanteissa. Mikäli melutaso ylittää säädösten tai toiminnalle annetun ympäristöluvan määräykset, mitoitetaan meluesteet ja mallinnetaan niiden vaikutus.
Kaavoitukseen liittyvissä selvityksissä mallinnetaan usein rakennusten julkisivuille kohdistuva melu. Tämän tulokset esitetään 3D-kuvina. Selvitysten perusteella voidaan asemakaavaan asettaa vaatimuksia rakennusten ääneneristävyydelle. Teemme myös julkisivujen ääneneristävyyslaskelmia, joilla voidaan rakennuslupaa haettaessa esittää ääneneristävyyden täyttävän asetetut vaatimukset.
Laskennallisten meluselvitysten lisäksi teemme melumittauksia. Kalustomme mahdollistaa sekä lyhyt- että pitkäaikaiset melumittaukset, teollisuuslaitosten eri toimintojen melupäästömittaukset sekä huoneakustiset mittaukset, kuten jälkikaiunta-aika, ääneneristävyys ja askeläänitaso.
Ilmanlaatuselvitykset kertovat hengitysilman puhtaudesta
Ilmanlaatuselvitykset tehdään niin ikään laskennallisesti. Yleensä ilmanlaatuselvityksissä keskitytään hiukkaspäästöihin: pölyyn, leijuviin ja pienhiukkasiin.
Ilmanlaatuselvityksissä tarvitaan usein pölypäästöjen määritystä. Määritys voidaan tehdä toiminnan pölymittausten avulla. Mittauksia tehdään esimerkiksi maa-ainesten ottoon liittyen. Mittauskalustollamme voidaan mitata jatkuvatoimisesti PM10-pitoisuuksia.
Kumppanisi rakennetun ympäristön selvityksiin
Meillä on pitkä kokemus ja riittävä kalusto myös haastavien melu- ja ilmanlaatumittausten suorittamiseen. Melu- ja ilmanlaatumittaukset edellyttävät usein tarkkaa sääolojen selvittämistä. Mittausvaunussamme on 10 metrin mastolla varustettu sääasema, jolla tuuliolot ja muut säätiedot voidaan mitata jatkuvatoimisesti, yleensä minuutin välein.
Liikennemelumittauksissa tarvitaan mittausajankohdan liikennemäärän selvittämistä. Myös tähän tarkoitukseen soveltuu tutkalla toimiva automaattinen liikennelaskentalaitteemme.
Haluaisitko kuulla lisää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme – katsotaan yhdessä, miten voisimme olla avuksi.

Luonnon monimuotoisuusohjelma valmisteltiin laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa

Historiallinen Gumbölenjoen kalatie on askel vaelluskalakannan elpymiseen

Tulvasuunnitelmat havainnolliseen muotoon paikkatiedon avulla

Tuulivoiman avulla kohti ilmastotavoitteita

HSY:n jätti-investointi on kädenojennus ympäristölle – uusi jätevedenpuhdistamo näyttää esimerkkiä koko alalle

Pilaantuneen maaperän kunnostuksessa teknologia mahdollistaa vaativatkin projektit

Vilhonvuorenkadun jatke: Pilaantuneen maaperän kunnostamista vaativissa olosuhteissa vilkkaalla kaupunkialueella

Näin hyödynnät rahoitusinstrumentteja pilaantuneen maaperän puhdistamisessa

Luonnon monimuotoisuusohjelma valmisteltiin laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa

Juuli Haapakoski, suunnittelija, vesi-liiketoiminta
