Pilaantunut maaperä, pohjavesi ja sedimentit
Ympäristön kunnostus ja riskienhallinta varmistavat ympäristön turvallisuuden.

Alueen käyttötarkoituksen muuttuessa kohteen käyttöhistoria ja maaperän pilaantuneisuus kannattaa huomioida jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pilaantuneen maaperän tarkoituksenmukainen kunnostaminen on olennainen osa kiinteistökehitystä ja maankäytön suunnittelua. Oikein mitoitetuilla toimenpiteillä ja maamassojen hyödyntämisellä varmistetaan kustannustehokkaat, kestävät ja turvalliset ratkaisut.
Riskiarvioperusteinen pilaantuneen maaperän kunnostus
Menneiden vuosikymmenten aikana maaperään on monin paikoin päätynyt haitta-aineita ja alueiden käyttötarkoituksen muuttuessa pilaantunut maaperä on kunnostettava.
Riittävät ja laadukkaat haitta-ainetutkimukset sekä haitta-aineiden aiheuttamien riskien arviointi on koko hankkeen lähtökohta ja pohja kestäville kunnostusratkaisuille.
Määrittämällä kunnostustavoitteet riskiarvioperusteisesti vältytään ylimitoitetuilta toimenpiteiltä. Innovatiivisten, paikan päällä suoritettavien in situ -kunnostusmenetelmien käyttäminen perinteisen massanvaihdon rinnalla tai sijaan vähentää kaivuutöitä, pienentää päästöjä ja on kustannustehokasta. Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti maamassojen ja jätteiden hyödyntämisellä saavutetaan sopivissa kohteissa selkeitä hyötyjä.
Pilaantuneen maaperän asiantuntija
Löydämme jokaiseen kohteeseen yksilöllisesti parhaiten soveltuvat ratkaisut huomioiden kustannustehokkuuden, aikataulun, kohteen tulevan käytön sekä kiertotalouden.
Olemme tehneet pilaantuneeseen maaperään liittyviä suunnittelutehtäviä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja olemme yksi alan kärkitoimijoista. Monipuolinen kokemuksemme ja vahva paikallistuntemuksemme mahdollistavat parhaan lopputuloksen.
Palveluvalikoimamme on koko hankkeen elinkaaren kattava:
- Maaperän, sedimentin, pohjaveden ja huokoskaasun haitta-ainetutkimukset
- Kunnostussuunnittelu, lupamenettelyt
- Terveys- ja ympäristöriskinarviot
- Päästöjen kulkeutumisen mallinnus ja vaikutusarviointi
- Kunnostuksen valvonta, jälkiseurannat
- Massojen hyötykäytön ja loppusijoituksen suunnittelu
- Eriste- ja suojarakenteiden suunnittelu
- Kemikaalionnettomuuksien torjunta
- Työturvallisuuskoordinointi ja työsuojeluriskiarviointi
Ympäristönäkökulmat ovat osa vesirakennushankkeita
Vesirakennustöiden yhteydessä ruopataan usein sedimenttejä. Ruoppausmassojen sijoittamisen suunnittelua varten sedimenttien haitta-ainepitoisuudet tulee selvittää. Vesirakennustyöt edellyttävät myös vesilain mukaisen luvan. Ympäristön kunnostuspalveluihimme kuuluu lupatarpeen selvittäminen ja vesilupahakemussuunnitelman laatiminen, sedimenttien pilaantuneisuusselvitykset, haitta-aineiden aiheuttamisen riskien arviointi vesistöissä, erilaisten vesirakennustöiden suunnittelu ja työnaikainen valvonta. Arvioimme myös ruoppausmassojen sijoittamisen ja hyödyntämisen vaihtoehdot sekä niiden toteuttamiskelpoisuuden ja taloudellisuuden.
Tutustu palveluihimme

Pilaantuneen maaperän tarkoituksenmukainen kunnostaminen on olennainen osa kiinteistökehitystä ja maankäytön suunnittelua.

Muista huomioida ympäristövaikutukset myös vesirakennustöissä. Asiantunteva kumppani auttaa tarvittavien tutkimusten ja hakemusten tekemisessä.

Ihmisen toiminnan vaikutukset voivat näkyä pohjaveden huonontuneena laatuna. Teemme tarvittavat tutkimukset ja laadimme kunnostussuunnitelman.

Suomessa on Euroopan laajimmat sulfaattimaaesiintymät. Tutkimme maaperän happamuuden ja autamme jatkotoimenpiteiden suunnittelussa.
Ota yhteyttä – kerromme mielellämme lisää siitä, miten maaperäpalvelumme auttavat alueiden vastuullisessa kehittämisessä!

Fortum: Selvitys kalaston elinolosuhteiden parantamisesta Tainionkoskella

AA Sakatti Mining Oy: Sakatin kaivoshankkeen YVA-selostus ja selostuksen täydennys

Case Tahkoluoto: Merituulivoimahankkeiden erityispiirteitä luvituksessa ja kaavoituksessa

Helsingin kaupunki: Pilaantuneen maaperän kunnostamista vaativissa olosuhteissa vilkkaalla kaupunkialueella – case Vilhovuorenkadun jatke

Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan liitto: Luonnon monimuotoisuusohjelma valmisteltiin laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa

Espoon kaupunki: Historiallinen Gumbölenjoen kalatie on askel vaelluskalakannan elpymiseen

Onko ympäristövaikutusten arvioinnilla todella merkitystä?

Tieto lisää asiantuntijan tuskaa – Uuden tutkimustiedon hyödyntäminen maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnissa

Maaseudustako merkittävä energialähde?

Webinaaritallenne: Turvallisuuskoordinaattorin rooli tuulipuiston pystytysvaiheessa

Näin luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta tuulivoimahankkeissa
