Sote-alan henkilöstöä kokoontuneena ryhmäksi
Uratarina

Emma Kajander, asiantuntijalääkäri, sote ja hyvinvointi

Valmistuin lääkäriksi vuonna 2006 ja tein työurani alussa muutaman vuoden töitä terveyskeskuksessa ja sairaalassa. Vähitellen aloin kuitenkin huomata, että hallinnolliset tehtävät vetävät minua puoleensa ja päädyin yksityiselle puolella ensin kasvattamaan startupeja ja sen jälkeen isojen terveyspalveluyritysten palvelukseen. Hallinnollisten tehtävien myötä aloin kiinnostua myös työterveydenhuoltoon liittyvistä kysymyksistä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen toiminut muassa vastaavana työterveyslääkärinä Diacorissa, urapalveluiden ylilääkärinä Terveystalossa sekä koronarokotusten asiantuntijalääkärinä THL:ssä.  

Tiesin jo opiskeluaikana, että en tule tekemään ihan tavallista lääkärin uraa. Siinä missä kliininen hoitotyö keskittyy vain yhden yksittäisen potilaan hoitoon, minua kiinnostaa lääketieteen linkittyminen isompaan yhteiskunnalliseen kuvaan. Lähdinkin muutama vuosi sitten erikoistumaan terveydenhuoltoon (Public Health), jossa yhdistyy erityisosaamisalueeni ja omat mielenkiinnon kohteeni. Tavoitteenani on valmistua terveydenhuollon erikoislääkäriksi vielä tänä keväänä.  

Aloitin työt FCG:n Sote ja hyvinvointi -tiimissä elokuussa 2021. Koen, että asiantuntijalääkärin tehtävä FCG:n kaltaisessa yrityksessä on aito näköalapaikka, sillä pääsen työssäni auttamaan suomalaisia kuntia ja hyvinvointialueita käynnissä olevan sote-uudistuksen kanssa.  

FCG:llä saan työskennellä yksityisen ja julkisen sektorin rajapinnassa niin, että työni sisältö liittyy julkisen terveydenhuollon parantamiseen. Kokemus siitä, että teen työtä suomalaisen terveydenhuollon ytimessä, on minulle tärkeää.

Päivittäisestä työstäni noin puolet liittyy terveydenhuoltoalan tuotteisiin ja järjestelmiin. Hyvä esimerkki tällaisesta on kansainväliseen potilasluokittelujärjestelmään kuuluva DRG-tuoteperhe, jota FCG hallinnoi Suomessa. Kyseessä on varsin laaja kokonaisuus, jota päivitämme koko ajan. Teemme myös auditointeja, joissa arvioimme, miten potilaskirjauksia suomalaisessa erikoissairaanhoidossa tehdään.  

Toinen puoli työajastani kuluu erilaisten SOTE-projektien parissa. Johtuen aikaisemmasta kokemuksestani työterveyslääkärinä, esihenkilönä ja johtajana, ovat erilaiset työkykyjohtamisen konsultoinnit erityisen lähellä sydäntäni.  

Parasta on huippuosaaminen ja yhdessä tekemisen meininki 

FCG:n kulttuurissa parasta on mielestäni se, että ihmiset ihan aidosti auttavat ja kuuntelevat toisiaan. Työskentelytavat täällä ovat joustavia ja kaiken kaikkiaan talossa vallitsee yhdessä tekemisen meininki.  

Olen myös todella vaikuttunut FCG:n sote-osaamisen tasosta. Sote ja hyvinvointi -tiimissämme työskentelee parikymmentä asiantuntijaa, joista suurimmalla osalla on työtaustaa sote-ammattilaisena kentällä. Käytännön kokemus alasta ja sen haasteista auttaa ratkomaan asiakkaidemme ongelmia tehokkaasti, sillä puhumme heidän kanssaan heti samaa kieltä. Käytössämme on myös omien järjestelmiemme avulla kerättyä potilasdataa, mikä auttaa meitä tekemään faktoihin pohjautuvaa konsultointia.  

Yhteistä hyvää kaikille  

FCG:n missio ”Hyvän elämän tekijät” tarkoittaa minulle sitä, että autamme julkista sektoria toimimaan hyvin ja mahdollistamaan yhteistä hyvää meille kaikille. Melko tuoreena FCG:läisenä tavoittelen sitä, että pystyisimme tuomaan osaamistamme esiin asiakkaillemme mahdollisimman hyvin.  

Terveydenhuollossa vallitsee myös ikuinen niukkuus ja jokainen tehty valinta on pois jostain muualta. Siksi on tärkeää, että asioita priorisoidaan ei ainoastaan lyhyellä vaan myös pitkällä tähtäimellä, jotta ymmärretään mitkä toimet aidosti parantavat ihmisten elämän laatua.

Emma Kajander
Emma Kajander
Liiketoimintajohtaja, Sote ja hyvinvointi
Lähetä viesti