Talousveden käsittelylaitokset ja vesitornit
Talousveden käsittelylaitokset ja vesitornit

Suomi on vesirikas maa, jossa juomavesi on tunnetusti laadultaan maailman kärkiluokkaa. Se ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, vaan vaatii jatkuvaa vedenkäsittely- ja jakelujärjestelmien ylläpitoa, osaamisen kehittämistä ja erilaisiin riskeihin varautumista. Tarjoamme työkalut ja osaamisen talousvesilaitosten ja vesitornien suunnitteluun, vedenlaadun riskihallintaan sekä seurantaan ja raportointiin.
Keskiössä veden laadun sekä vedenjakeluverkoston kunnon varmistaminen
Asiantunteva talousvesilaitosten ja niiden automaatiojärjestelmien suunnittelu mahdollistaa turvallisen ja laadukkaan talousvesihuollon. Talousvesilaitoksilla raakavedelle tehtävät toimenpiteet vaikuttavat jakeluverkoston korroosio- ja tukkeumariskeihin. Veden alkaliteetti ja kovuus on saatava kohdilleen, jotta verkostot toimivat oikein ilman saostumia ja korroosio-ongelmia. Vedenjakeluverkoston heikkenevä kunto ja kasvava korjausvelka ovat monen vesilaitoksen suurimpia haasteita. Vuotovedet ovat korkeatasoista juomavettä, ja vuotojen määrä tulee saada minimoitua.
Autamme varmistamaan veden korkean laadun. Teemme tarvittavat tutkimukset ja suunnittelemme luotettavat ratkaisut havaitun ongelman ratkaisemiseksi.
Talousvesilaitosten raakavedessä voi esiintyä verkostoille ja loppukäyttäjille haitallisia aineita, kuten korkeita metallipitoisuuksia, torjunta- ja liuotinaineita, radonia tai fluoridia. Näissä tapauksissa täytyy etsiä sopiva käsittely, mikä voi vaatia testausta pilot-laitteistolla ennen muita toimenpiteitä. Biologisen metallienpoiston, aktiivihiili- ja kalvosuodatuspilotit toimivat kokemuksemme mukaan hyvin, ja tulosten perusteella voidaan suunnitella kullekin raakavedelle parhaiten toimivat veden käsittelyratkaisut.
Vesitornit vaativat huolenpitoa – ja resursseja
Vesisäiliöinä toimivilla ja verkostopainetta ylläpitävillä vesitorneilla on keskeinen rooli vedenjakelussa. Useat vesitornit ovat jo saneeraus- tai uusimisikäisiä ja vaativat huomiota. Kokeneiden rakennesuunnittelijoiden korjausnäkemystä täydentävät tarvittaessa ohuthietutkimukset betonin kunnon kartoittamiseksi.
Korjaushanke on samalla mahdollisuus uudistaa vesitornin ulkonäköä. Olemme suunnitelleet arkkitehtonisesti näyttäviä vesitorneja, kuten Kievarin vesitorni Tuusulassa, Nikkilän vesitorni Sipoossa sekä Vaasi-vesitorni Kirkkonummella.
Talousvesijärjestelmien osalta tarjoamme:
- Uusien vesitornien suunnittelu tai vanhojen kuntokartoitukset ja saneeraussuunnittelu
- Käsittelymenetelmien valinta ja mitoitus eri raakavesille: pohjavedet, pintavedet ja tekopohjavedet
- Käsittelyn tehostamisselvitykset ja -suunnitelmat: prosessisuunnittelu, laitosten yleis- ja rakennussuunnittelu
- Talousveden riskinarviointi ja riskienhallintatoimenpiteiden määrittely (WSP, Water Safety Plan)
- Korroosiotutkimukset: rauta- ja kupariputkien korroosion syiden selvittäminen ja tarvittavien toimenpiteiden suunnittelu
- Tekopohjavesiselvitykset: järvi- tai jokiveden esikäsittelyvaihtoehdot, tekopohjaveden muodostumisen selvitykset, mm. HPLC-SEC ja isotooppitutkimukset, veden imeytys, tekopohjaveden jälkikäsittely
- Valvontatutkimusohjelmien laadinta
- Talousvesien näytteenotto ja analysointi yhteistyössä akkreditoitujen ympäristölaboratorioiden kanssa
Haluaisitko kuulla lisää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme ja varaa maksuton konsultaatio!

HEKA: Käärmetalon pihan perusparannus

Helsingin kaupunki: Case Veturitie

Turun kaupunki: Skanssin kaupunginosan suunnittelutyö

Päijät-Hämeen liitto: Maakunnallinen tuulivoimaselvitys

Pyhännän kunta: Uuden hyvinvointitalon arkkitehtisuunnittelu

Vantaan kaupunki: Vantaan ratikan taiteen yleissuunnitelma

Webinaaritallenne: Vetytalouden mahdollisuudet kunnille ja alueille

Vetytalous tulee – miksi kuntien ja alueiden kannattaa olla kiinnostuneita?

Rakennusalan tuleva nousu tehdään kaavoituksella tänään

Näin ilmastonmuutos on muuttanut maisemasuunnittelua

Tampere kasvaa ja kehittyy – FCG laatii Nurmi-Sorilan osayleiskaavan
