Asiakastarina

Case As Oy Tampereen Victoria ja Vesta: Pelipaikalla Tampereen sydämessä

FCG:n LVIA-suunnittelutiimi oli osana Pohjola Rakennus Oy:n suunnitteluryhmää marraskuussa valmistuneeseen asuin- ja liikerakennukseen Salhojankadulla, Tampereen Tammelassa.

Tampereen jalkapallostadionin rakentamista vanhan kentän tilalle on pohdittu pidemmän aikaa. Uudesta stadionista suunniteltiin hybridirakennusta, johon kuuluu täysikokoisen jalkapallokentän lisäksi muita urheilutiloja, toimistoja, asuntoja ja kaupallisia tiloja. Vuonna 2020 kiinnitettiin erikoissuunnittelijat mukaan Tampereen kaupungin, Pohjola Rakennus Oy:n, YIT:n ja JKMM Arkkitehdit Oy:n allianssipohjaiseen IPT-hankkeeseen. Kohteen suunnittelu toteutettiin tietomallintamalla ja tietomallia hyödynnettiin aktiivisesti myös rakentamisvaiheessa.

Asumisviihtyisyyttä ja yheisöllisyyttä

Kohteelle oli jo kehitysvaiheessa asetettu korkeat laatutavoitteet. Ajatuksena oli, että asuntojakauma ja asuntotyypit eivät noudattaisi perinteistä kerrostaloasumismallia vaan asuntotyypit jakautuisivat kerroksittain uniikisti. Näin saavutettaisiin mahdollisimman monipuolinen ja yksilöllinen koti tuleville asukkaille. Rakennuksen neljännen ja viidennen kerroksen katolle rakennettiin asukkaiden käyttöön viherpihat, joiden tavoitteena on lisätä asumisviihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Asunnoissa ilmanvaihto toteutettiin huoneistokohtaisilla LTO-koneilla. Näin asukkailla on mahdollisuus tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon. Asuinhuoneistojen lämmitysmuodoksi valittiin lattialämmitys.

Alimman kerroksen liikehuoneistoihin suunniteltiin omat ilmanvaihtokoneet. Suurimmissa liiketiloissa koneessa oli vakiona myös viilennysratkaisu. Ilmamäärissä pyrittiin huomioimaan mahdollisimman monipuolinen liiketilojen käyttö.

Tulevilla asukkailla oli rakentamisvaiheessa mahdollisuus vaikuttaa pintamateriaaleihin, osittain huonejakoon ja teknisiin ratkaisuihin sekä vesikalustetyyppeihin. Esimerkiksi ylimpien asuntojen huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen sai valita viilennyksellä varustettuna.

”Jo suunnitteluvaiheessa oli selvää, että näin monipuolinen ja suuri kokonaisuus vaatii saumatonta yhteistyötä eri osapuolien välillä. Olennaista oli oikea aikataulutus, tarkka aikatauluseuranta ja aktiivinen tiedonvaihto sekä oman hankkeen suunnitteluryhmän että muiden osa-alueiden suunnitteluryhmien kesken. Tässä hankkeessa joukkuepelaamisen henki oli todella olennaista”, FCG:n johtava asiantuntija Mirka Välitalo kommentoi.

Hyvä lopputulos haastavassa maailmantilanteessa

Hankkeen tiukimmat paikat koettiin vasta rakentamisvaiheessa. Korona-aalto ja rajoitukset laittoivat aikataulut ja henkilökunnan määrän kertaheitolla työmaalla uusiksi. Maailmanlaajuinen komponenttipula toi lisähaastetta laite- ja materiaalitoimituksiin. Tilanne vaati huolellista ennakointia. Haasteista huolimatta projekti pysyi hallittuna, kun mahdolliset ongelmakohdat kartoitettiin ennalta.

Mirkan ja joukkueen ammattitaito ja osaaminen on tuonut merkittävää lisäarvoa haastavaan hankkeeseen ja mahdollistanut parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Satu Vasaramäki, Pohjola Rakennus Oy

”Mirkan ja joukkueen ammattitaito ja osaaminen on tuonut merkittävää lisäarvoa haastavaan hankkeeseen ja mahdollistanut parhaan mahdollisen lopputuloksen. Loistava asenne ja asioiden loppuun asti hoitaminen sekä vastuunkanto omasta ja toisinaan myös muista suunnittelualoista on poikkeuksellista”, kommentoi Pohjola Rakennus Oy:n suunnittelupäällikkö Satu Vasaramäki.  

”Kommunikointi suunnittelijoiden suuntaan oli todella yhteistyöhenkistä ja asiallista. Me todella yhdessä teimme hienossa hengessä hienon projektin”, Välitalo summaa.

Asukkaat pääsivät muuttamaan As Oy Tampereen Victoriaan ja Vestaan joulukuussa 2023. Yritykset ovat päässeet muuttamaan katutason liiketiloihin ja aloittamaan toimintansa. Keväällä myös 8000-paikkainen jalkapallostadion otetaan käyttöön.

Mirka Välitalo
Mirka Välitalo
Johtava asiantuntija
Lähetä viesti
Eveliina Kavander
Eveliina Kavander
Liiketoimintajohtaja, Talotekniikka
Lähetä viesti