Näkemyksiä

Arvot ja yrityskulttuuri entistä tärkeämpiä moderneille johtajille

Työn ja työelämän murroksesta keskustellaan paljon – ja syystäkin. Maailma muuttuu ympärillämme ja tavat tehdä työtä siinä samalla. Se asettaa myös johtajat uusien haasteiden ja uudenlaisten vaatimusten eteen. 

Johtajan on osattava olla kiva ja kova, vieläpä usein yhtäaikaisesti.

Yhä useammin johtajalta odotetaan empatiataitoja sekä kovan datan ymmärrystä. On siis osattava olla kiva ja kova, vieläpä usein yhtäaikaisesti. Kuulostaa vaikealta, mutta ei sen tarvitse olla. Se tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että osaa olla tietyissä asioissa suoraviivaisen johdonmukainen ja toisaalta taas inhimillinen ja tarvittaessa empaattinenkin. 

Toinen asia, joka menestyvällä johtajalla täytyy olla hyvin hyppysissään, on hyvä kokonaisuuksien hallinta. Etenkin kansainvälisissä yhtiöissä johtajalta vaaditaan enemmän kuin yhden osa-alueen tuntemusta ja osaamista. On osattava delegoida, mutta oltava myös valmis kantamaan vastuu kokonaisuuksista. 

Tiimityö, yhteistyö ja kokonaisuuksien hallinta on yhä tärkeämpää.

Ei voi eikä pidä vaatia, että yksi johtaja osaisi kaikkea. Sen vuoksi tiimityö, yhteistyö ja kokonaisuuksien hallinta on nykyajassa tärkeämpää. Ja juurikin tässä sitä empatiaa tarvitaan – kykyä ymmärtää ihmisiä.

Johtamisen tulevaisuus on turvattu – nuoret ovat osoittaneet kykynsä

Olen saanut ilokseni huomata, että tämän päivän nuoret johtajatulokkaat ovat erilaisia kuin menneiden vuosikymmenten johtajat. He ovat määrätietoisia ja ovat usein jo tunnistaneet ne asiat, jotka heille ovat johtamisessa merkityksellisiä. Esimerkiksi vastuullisuus, kestävä kehitys sekä puhtaat energiamuodot ovat ehdottoman tärkeitä. He eivät käytännössä edes harkitse menevänsä töihin yritykseen, jossa vastuullisuusasiat on vain nimellisesti hoidettu. 

Olen mentoroinut useampaakin johtajaksi haluavaa, jotka ovat päättäneet opiskella uusia teknologioita hyödyntääkseen taitojaan esimerkiksi kestävän kehityksen, tasa-arvon tai jonkin muun heille tärkeän asian edistämisessä. Olen siis äärettömän luottavainen tulevaisuutta kohtaan – nuoret ja modernit johtajat ovat osoittaneet haluavansa johtaa tehtävissä, joissa he voivat olla mukana muuttamassa maailmaa ja tavalla, joka ansaitsee luottamuksen lisäksi myös kunnioituksen.

Kirjoittaja on Marjo Miettinen, Hallituksen puheenjohtaja, Ensto Oy ja hallituksen puheenjohtaja, Teknologiateollisuus ry.